Čeká nás dlouhověká společnost. Kdo se (po)stará o naše seniory?
Ilustrační foto: ingimage.com

Čeká nás dlouhověká společnost. Kdo se (po)stará o naše seniory?

18. 6. 2020

Každý rok přibývá v České republice 50 000 seniorů. K zajištění každodenní péče bude v dohledné době potřeba desítky tisíc nových pečujících a nejčastěji to budou jejich nejbližší – manželé, partneři, děti a vnoučata.

Diakonie ČCE, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v České republice, dnes v rámci projektu Pečuj doma spouští nový webový portál pro laické pečující s unikátním vyhledávačem služeb. Portál bude pomáhat lidem, kteří se starají o své blízké.

Podle nejnovějších statistik je v České republice 2,09 milionu obyvatel starší 65 let (19,2 % populace) a každý rok přibývá ve věkové kategorii seniorů přibližně 50 000 lidí. Demografická prognóza ukazuje, že se podíl seniorů na celkové populaci bude dále zvyšovat a podle současných odhadů bude v Evropě už kolem roku 2035 každý čtvrtý obyvatel (25 %) v seniorském věku a do roku 2050 se toto číslo vyšplhá téměř k 30 procentům. Prognóza pro Českou republiku tento trend kopíruje.

Každodenní péči o seniory se u nás věnují nejen profesionální zdravotníci a pečovatelé, ale také více než 500 000 laiků – tzv. neformálních pečujících. Ti jsou „neviditelným“ pilířem celého sociálního systému, jelikož poskytují 70-90 % dlouhodobé péče. Pečující jsou většinou ženy středního nebo vyššího středního věku, které se mnohdy zároveň starají o nezletilé děti.

„Pečující se nejvíce potýkají s nedostatkem pobytových a odlehčovacích služeb. Přitom právě možnost na chvíli se vzdálit z domu, udělat si dovolenou nebo si aspoň pár hodin pořádně odpočinout je pro pečující naprosto zásadní, protože únava a vyčerpání patří k největším rizikům dlouhodobé péče,“ říká Ivo Mareš, projektový manažer Diakonie ČCE.

Pečující by také uvítali lepší integraci zdravotní a sociální péče, kvalitnější komunikaci s úřady a pravidelné vzdělávání, kde by se mohli například seznámit s novými kompenzačními pomůckami, hygienickými pomůckami a přípravky ke zkvalitnění nebo ulehčení péče.

Aktivitám na podporu neformálních pečujících se Diakonie v rámci projektu Pečuj doma systematicky věnuje již 7 let. Od roku 2013 jich Diakonie podpořila přes 9 000. Součástí bezplatného komplexu služeb jsou vzdělávací kurzy, poradenství, publikace nebo bezplatná linka pro pečující 800 915 915. Všechny aktivity jsou vzájemně provázány, aby podpora pečujících byla co nejúčinnější. Cílovou skupinou jsou laičtí pečující, starající se o seniory, ale i mladší, zdravotně postižené osoby.

Nový webový portál Pečuj doma – snadná orientace a vyhledávač služeb po celé ČR

Nový portál nabídne unikátní vyhledávač služeb, který pečujícím najde vhodnou pomoc v okolí jejich bydliště kdekoliv v České republice.

„Podle zkušeností našich poradců se na nás velmi často pečující obrací s dotazem, jaké služby jsou dostupné v jejich okolí, a tento nový vyhledávač vám je snadno a rychle najde. Databáze služeb aktuálně zahrnuje téměř 4 500 tisíce položek, které budeme pravidelně doplňovat a aktualizovat,“ říká Ivo Mareš.   

Největším přínosem vyhledávače a jeho hlavní přidanou hodnotou jsou především dvě věci:

  • Všechny služby na jednom místě

Pečující nemusí složitě hledat vhodné služby / organizace / zařízení na několika různých stránkách či portálech, které nejsou vždy přehledné a méně zkušený uživatel hledanou informaci vůbec nemusí najít.

  • Jednoduché, uživatelsky přívětivé rozhraní

Funguje to podobně, jako když na specializovaných portálech hledáte práci nebo bydlení. Do jednoho políčka napíšete místo vašeho bydliště a v druhém upřesníte, jaký typ podpory hledáte – jestli chcete poradit, nebo potřebujete ošetřovatelské služby, domov pro seniory, půjčovnu pomůcek atp. Pak už jen kliknete na tlačítko vyhledat a zobrazí se vám seznam všech zařízení a služeb, které odpovídají zadaným kritériím. Výsledky vyhledávání se zakreslí i na mapě, aby pečující měli přesný údaj, kde se jednotlivé služby, poradny či domovy nacházejí.

Samostatná rubrika bude věnována nejčastějším dotazům, které naši poradci vyřizují.

„I v tomto případě nám jde o to, aby pečující měli snadný a rychlý přístup k informacím, které jim pomohou lépe zvládnout každodenní péči o jejich blízké. Připravujeme také oblíbené tipy a rady pro pečující, které budou nově přehledně uspořádány, aby se k nim pečující co nejrychleji dostali,“ dodává Ivo Mareš.

Stejně jako dosud budou na novém webovém portálu i aktuální pozvání a přihlášky na kurzy, které Pečuj doma pořádá na různých místech republiky. Příručky pro pečující, odborné publikace a tréninková videa budou zdarma ke stažení v sekci pro registrované uživatele. Videosekce se bude průběžně rozšiřovat a inovovat, tak aby odpovídala nejnovějším odborným poznatkům i zkušenostem z praxe.

domácí péče zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%