Tip na dovolenou: Nepomuk - poutní místo a rodiště sv. Jana Nepomuckého
FOTO: autorka

Tip na dovolenou: Nepomuk - poutní místo a rodiště sv. Jana Nepomuckého

22. 6. 2020

Pokud nevíte, kam letos vyrazit na dovolenou, doporučuji město Nepomuk. Nejen kvůli jeho historii. Je to ideální výchozí místo pro výlety do okolí. Na dosah je Šumava, ale i Písek, Klatovy, Blatná a další krásná česká městečka.

Město Nepomuk se rozkládá na pomezí středočeských Brd a Šumavského podlesí, v údolí pod Zelenou horou. Nejstarší písemná zmínka o Nepomuku souvisí se založením nedalekého cisterciáckého kláštera v roce 1144.

Již dříve existující osada Nepomuk, původně zvaná Pomuk, se postupně stala trhovou vsí a centrem správy, řemesel a obchodu pro rozlehlou klášterní doménu. Ve 13. století bylo uděleno Nepomuku hrdelní právo. S výskytem zlata a stříbra zde vznikly stříbrné doly, zlato se začalo rýžovat. Pozůstatky důlní činnosti  jsou ve zdejší krajině dodnes patrné. V okolí hlavního náměstí se nachází síť středověkých štol a podzemních chodeb.

Nejslavnějším rodákem, který proslavil Nepomuk až za hranicemi naší země, je sv. Jan Nepomucký. Narodil se kolem roku 1340 v rodině místního rychtáře Wilfína. Na místě jeho rodného domku dnes stojí barokní chrám sv.Jana z 1. pol. 18.století, postavený podle plánů slavného stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Pro svou mučednickou smrt se stal patronem české země, vod a mostů.

Dalším významným nepomuckým rodákem je akademický malíř Augustin Němeje /1861-1938/, autor opony v divadle J.K.Tyla v Plzni. V Nepomuku strávil část svého dětství také Jakub Jan Ryba. jeho otec zde působil jako učitel.

V Nepomuku jsou nádherné historické památky, kostely, kapličky, sochy a zejména symbol krajiny Nepomucka -  zámek Zelená Hora, postavený na stejnojmenném vrchu. Podle legendy žehnal z tohoto vrchu biskup Vojtěch zdejšímu kraji, když tudy v 10. století  procházel se svým doprovodem. Na paměť událostí zbudoval na Zelené hoře poustevník Bořita dřevěný kostelík. První zmínka o zelenohorském hradu je z roku 1221. A jak šly dějiny, hrad byl přestavěn po roce 1670 na barokní zámek, střídala se tu šlechta, husité, německá armáda. Po osvobození Nepomuku americkou armádou dostala zámek k užívání československá armáda. Členem 1. technického praporu byl i spisovatel Miroslav Švandrlík, jehož zfilmovaný román Černí baroni  zámek proslavil.

Do Nepomuku jezdím spoustu let, do kempu Nový rybník, který je obklopen lesy, čistou přírodou a  je to naše základna  pro výlety do okolí. Ze západních Čech je skok do jižních, do měst, vesniček, Šumava na dosah ruky. Malá hospůdka, kde se chutně vaří i točí dobré pivo. Víte, jak chutná pivo, když se uondaní vracíme z lesa, vláčíme plný košík hub? Přece báječně, pes spokojeně leží u misky s vodou, pak si jdeme zaplavat do rybníka. Jezdíme začátkem září, to už je v kempu náramný klid a pohoda. V tu dobu tam jezdí rybáři a houbaři, s námi psi, nyní už je to jen Mysty, boxerka už je raději doma. Je to úžasná poloha, na dosah jsou nádherná místa. A tak zajíždíme do Horažďovic, do Klatov, do Blatné, do Písku, na hrad Rabí, na Kašperské Hory, na Srní aj. Jmenovala bych dlouho, kam všude se dá dojet. 

Dobré ubytování je i v Nepomuku v hotelu U Švejka a jistě se nabízí více penzionů, vždyť tento kraj žije z cestovního ruchu, lidé většinou dojíždí do práce do větších měst. Blízko kempu je malá osada Prádlo, kde je lihovar a vyrábějí tam likéry. My si vždy přivezeme Krvesaj, to je něco jako ostrá sladká griotka.

A jak jinak, i začátkem letošního září vyrážíme opět do Nepomuku, kde si budeme žít přírodním životem.

Tipy na dovolenou 2020
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%