Aromaterapie: alternativní
cesta k vašemu zdraví

Aromaterapie: alternativní
cesta k vašemu zdraví

3. 2. 2012

Z přednášky XII. Konference AČA

Ulla-Maija Grace - Péče o staré lidi

Ulla-Maija Grace se zabývá praktickou aromaterapií od r. 1995. Pečuje o staré lidi v Domovech důchodců a Hospicích ve Finsku. Pomáhá jim zvládnout pomocí aromaterapeutických postupů jejich fyzické i psychické potíže, které vyplývají ze zhoršujícího se zdravotního stavu v návaznosti na nemoci způsobené věkem a celkovou psychickou nepohodou.

Při léčbě svých klientů vychází kromě jiného z psychologického přístupu indického lékaře žijícího v USA, který udělal experiment se starými lidmi od věku 75 let. Rozdělil zájemce na dvě skupiny. Jedna žila minulostí – vzpomínali na děti, měli v místnosti kolem sebe rozestavěný nábytek z doby, kdy byli mladí, poslouchali hudbu svého mládí, oblékali se do oděvů, které byly podobné době jejich mládí. Tito starci a stařenky se citili mnohem lépe než druhá skupina, která žila přítomností, řešila problémy současnosti, zabývala se svými nemocemi a starostmi...

Staří lidé ztrácí:

* zrak a s tím chuť se něco učit, vycházet ven

* sluch a s tím chuť se stýkat s lidmi, mohou se stát paranoidními a podezíravými

* čich (ale neztrácí se čichové vzpomínky, ty zůstávají zakódované hluboko v podvědomí - pamatujeme si vůni louky, kouře, lesa, slámy, dřeva, rybníku, jídla atd.)

* chuť k jídlu

* smysl dotyku (ale  pokud se někoho dotýkáme s určitým úmyslem, který je spojený s emocemi, pak zůstává tento dotyk v podvědomí až do  stáří)

Pamatujeme si na  pohlazení, mazlení s rodiči, ale i na facku od otce a pod. Malé dítě, když se postaví na nohy, vytváří si pojem o okolí pomocí dotyku. Vše osahává. Totéž je důležité pro staré lidi. Naše JÁ tvoří všechny informace, které nám poskytuje našich 5 smyslů. Když člověk zestárne, ztrácí smysly a jeho JÁ se smršťuje, člověk se cítí, jako by neexistoval, jako by byl neviditelný.

Je třeba působit na staré lidi psychologicky, vytáhnout je ze sebe samotných, aby se snažili kontaktovat se světem.

Psychosomatika je věda, která se zabývá interakcí mezi myslí a tělem a to ve zdraví i nemoci.

Aromaterapie jde ruku v ruce s psychosomatikou. Pomocí vůní éterických olejů a na základě jejich chemického složení vybírá aromaterapeut olej, který ovlivní klientovo fyzické zdraví, náladu, pomůže od bolesti, celkově uklidní mysl atd. Vůně totiž stimuluje nervové buňky a vysílá elektronické signály olfaktorickými čidly do limbického systému mozku. Tyto buněčné receptory vystýlají horní část čichového ústrojí a patří k nim jak nervové tak mozkové buňky, které žijí asi měsíc a pak je nahradí nové buňky, což pro žádné jiné mozkové buňky neplatí! Limbický systém je složitá oblast mozku, která zaručuje projevy instinktu, sebezáchovy, reprodukčního pudu, péče o potomstvo, ale i projevy nálad a paměť.

Existuje čichová paměť. Z toho důvodu aromaterapie může léčit  problémy v pacientově životě. Musíme se tedy zabývat celým životem pacienta. Zdraví a nemoc je totální soubor biologických, sociologických a historických aspektů, které se týkají určité osoby. Jde tu o holistický přístup k nemoci a k člověku. Tento přístup funguje pouze ve spojení s přírodou a aromaterapeut k tomu využívá své znalosti o působení éterických olejů nejen na fyzické zdraví, ale i na psychiku. Může díky prastarému působení limbického systému ovlivňovat a oživovat dávné vzpomínky starého člověka. Tyto čichové vzpomínky ho mohou osvěžit, rozradostnit, ale pozor, také přenést do smutku a beznaděje.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...