Podařený výlet na zámek Veltrusy s partou Íčkařek
FOTO: autorka

Podařený výlet na zámek Veltrusy s partou Íčkařek

21. 6. 2020

Pozvánce na Veltrusy se nedalo odolat. Je ráno, po vytrvalém dešti, nu, což -  jedu. Chladné ráno nepůsobí lákavě. Pohled z vlaku na žalostně kalnou Sázavu a podmáčené louky mi připomenul, že předešlé roky zde byly Babické neckyády.

Cesta vlakem rychle utekla a já byla v Praze.Tak, ještě zvládnout metro a pak už hurá do Veltrus. Dle návodu Jitky nástup na autobus č 372, jízdenku na průkaz PID, podle návodu Aleny a jedééém v počtu 5ti íčkařek a šestá už čeká na zastávce ve Veltrusích. Na posilněnou se hned stavíme v místní restauraci na oběd. Je téměř plno. Jídelní lístek plný dobrot za přijatelné ceny. Bohužel, svíčková už není, nevadí. Víte, jak vypadá porce 150 g halušek za 85 Kč? Je ve fotogalerii.

S plným břichem a dobrou náladou vstupujeme do zámeckého parku, asi 30 ha, jeden z největších v republice. Prohlídky zde jsou i na kolech. Alena nás upozornila na daňky. "Když jsem tu byla, tak jsem je neviděla. Kdo první uvidí daňka, dostane fidorku," vyzvala nás. A také výzvu splnila. Byla výborná.

Volně pobíhající daňky jsme zahlédly až při odchodu a pávi byli slyšet na dálku, ale nespatřily jsme je. V celém parku je několik romantických pavilonů a mostků přes Mlýnský potok. My se vydaly k Chrámu obránců vlasti a přátel zahrad a vesnic. Je to okrouhlá stavba a vnitřní síň je obklopena deseti cihlovými sloupy a jonskými hlavami - Kopule nesená tamburem, vlys je zdoben růžicemi. Na stěnách kromě ornamentálních motivů jsou symboly ovocnářství. Postaven Rudolfem Chotkem na Paměť přátel císaře Josefa II a generálů Laudona a Lacsyho, kteří na zámku občas pobývali.

Zámek je stále v rekonstrukci po povodni r. 2002. Rod české rytířské šlechty Chotků zámek obýval od r.1704. Barokní koncepce z odstupňovaně výškových budov doplněných kamennými sochami M.B.Brauna je krásná. Prohlídky zámku jsou jen v jednom křídle a zatím bez průvodce a dokumentují historii hrabat od 18 až do 20 století. Do zámecké restaurace jsme se schovaly před dešťovou přeháňkou,občerstvily se kávou, pohárem a samozřejmě patřičně poklábosily.

Výlet se opravdu vydařil. Obohaceny informacemi o rodu Chotků, pohledy na krásy parku s právě rozkvetlým mladým liliovníkem a mnoha dalšími informacemi mezi sebou vyměněnými jsme se vrátily do svých domovů.

Při psaní jsem informace čerpala ze stránek zámku Veltrusy. Děkuji za krásný výlet a milou společnost. Tak zase příště...

 

Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.