Školní léta - retro kvíz
Ilustrační foto: pixabay.com

Školní léta - retro kvíz

24. 6. 2020

Vážení,
všichni z nás prošli školními lavicemi v různé době podle věku a určitě všichni mají na tuto dobu krásné, ale i ty špatné vzpomínky. V těchto dnech školní rok končí, a proto jsem si pro vás připravila tento článek s malým kvízem.

Určitě řada z vás na tudo dobu vzpomíná s nostalgií. Škola nám dala základ do dalšího života, poznali jsme skvělé učitele, učitelky, ředitele škol, na které budeme do konce života vzpomínat  Bohužel, byla i hrstka těch, kteří nám snad ani nešli příkladem, nevychovávali, jen vštěpovali už předem nalajnovaný názor, uznávaný v té době. Taky si jich několik pamatuji, ale fakt jich byla  jen hrstka a ti za zmínku určitě nestojí.
Za to těch, kteří v určité době šli ve stopách Komenského učení, bylo dost. Byli to ti, kteří vešli do třídy, rázem zavládlo ticho, naučili nás, kdo nedával pozor, vyrušoval, nebo byl drzý, s tím kantor odešel ven – tam dostal pár pohlavků, vrátili se do třídy a pokračovala výuka. Žádný z rodičů si nestěžoval. Kázeň kantoří měli vysokou, učitel byl někdo. Byl ale i rádcem, dokázal vyslechnout žáka a poradit, pomoci. Pro dnešní dobu zcela nepochopitelné.

Kantoři byli přísní, ale spravedliví. Dokázali zůstat i po vyučování s žákem, který byl třeba nemocen a nestíhal učivo, či některému učivo zrovna nelezlo do hlavy. A nebylo to až tak dávno, jen asi 50 let. Jak se za těch 50 let změnilo školství k nepoznání, to člověk jen žasne. Z našeho školství, které ve světě patřilo ke špičce, vinou toho, že každé volební období je to  jinak, se stal paskvil, protože nikdo nevypracoval žádnou koncepci, na které by se pracovalo a zdokonalovala by se. Školství už nikdo nikdy nedá dohromady.

A chování žáků vůči učitelům, mnohdy za notného přispění rodičů, to je zcela na pováženou. U dětí mnohdy nemají autoritu rodiče, natož učitel.
Za sebe děkuji těm, kteří mě a nejen mě provázeli školními léty, naučili mě a tak mě připravili pro další život, školu nám dokázali zpříjemnit, často i v té nelehké době. Budu na ně vždy s láskou vzpomínat a v duchu jim děkuji, protože řada z nich je už na pravdě Boží.

Taky jsem nevěděla, že Den učitelů se ve světě slaví 5. října, jen v České republice 28. března, kdy si připomínáme výroční narození J.A. Komenského – Učitele národů.

Přišel mi jeden krásný mail a k tomu byl připojen malý retro kvíz, který je se školou neodmyslitelně spojen.
Zkuste si osvěžit znalosti, nebo spíš vzpomínky na vaše školní léta, a já věřím, že tento kvíz vás možná na malou chvilinku přenese do dob dávno minulých – do vašich školních let.
Nejde vůbec o výsledek, ale spíš jen o vzpomínky....

Mějte krásné letní dny a ať se vám voda obloukem vyhne a sluníčko ať rozzáří vaše oči...

Ze srdce Hana Nováková

https://magazin.aktualne.cz/skolni-kviz/r~15957814509711e98aa4ac1f6b220ee8

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.