Lidé se naposledy loučili
s Vladimírem Jiránkem

Lidé se naposledy loučili
s Vladimírem Jiránkem

15. 11. 2012

Rodina, přátelé, i veřejnost se v krematoriu v pražských Strašnicích rozloučila s karikaturistou Vladimírem Jiránkem. Ten ve věku 74 let podlehl boji s vážnou nemocí.

Poslední hold známému umělci přišli vzdát například karikaturista Ivan Steiger, hudebník Jan Vodňanský, herečka Iva Janžurová, moderátor Přemek Podlaha nebo politik Petr Pithart. Květinovými dary se s Jiránkem rozloučil prezident Václav Klaus, předseda vlády Petr Nečas či ministerstvo kultury. Herec Petr Kostka na rozloučenou zarecitoval báseň Jaroslava Seiferta - Tíha hlíny.

"Je mi to moc líto, protože odchází opravdu vzácný, geniální kreslíř, karikaturista, pozorovatel a myslitel, který krásně uvažoval o lidech a o společnosti," posteskla si Iva Janžurová, kterou prý zpráva o Jiránkově smrti velmi zaskočila. "Zrovna jsem se chystala, že se sejdu s jeho paní, abychom si popovídaly o tom, jak Vladimírovi je, a v tu chvíli jsem to uslyšela z televize," řekla.

Jiránka proslavily politické vtipy, postavičky králíků z klobouku Boba a Bobka a dvou notorických nešiků Pata a Mata. Právě hudba z obou kreslených seriálů zazněla i během smutečního obřadu. Na poslední cestu vyprovodila Jiránka skladba od Beatles All you need is love.

Vladimír Jiránek byl původním povoláním novinář, vystudoval žurnalistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po studiích se ovšem ihned začal věnovat kresbě a po celý svůj profesní život byl kreslířem a karikaturistou na volné noze.

Spolupracoval s časopisy Dikobraz, Mladý svět, Technický magazín, Literární noviny a Živa. V posledních letech byla nejvýznamnější jeho spolupráce s deníkem Lidové noviny, která začala hned po revoluci. Své vtipy publikoval i v denících Mlada fronta Dnes, Hospodářské noviny nebo v časopise Reflex.

Ilustroval desítky knih, z nichž nejznámější jsou tituly Jak jsem bránil přírodu, Parkinsonovy zákony či Zákaz vjezdu do ráje. Je také autorem jedenácti knih kreseb. Svá díla vystavoval nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Jako scenárista a režisér spolupracoval se studiem kresleného filmu Bratři v triku a studiem AIF. Vytvořil řadu krátkých filmů, které byly mnohokrát oceněné na zahraničních filmových soutěžích. Například za animovaný film Co jsme udělali slepicím získal Jiránek hlavní cenu Zlatý medvěd na filmovém festivalu v tehdejším Západním Berlíně.

V roce 1998 získal cenu Karla Poláčka v kategorii "Humor moudrých" a v roce 2005 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

úmrtí výtvarníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.