To, co upeču, musí chutnat především mně, říká Markéta Bačová, cukrářka hotelu Horizont
Cukrářka Markéta Bačová

To, co upeču, musí chutnat především mně, říká Markéta Bačová, cukrářka hotelu Horizont

10. 7. 2020

Taky vás naštve, když vám na dovolené ve slušném hotelu podají koblihy a koláče dovezené ze supermarketu? To se vám v Horizontu v Peci pod Sněžkou stát nemůže.

Zdejší cukrářka Markéta Bačová každý den časně ráno zadělá na buchty a připraví několik druhů ovocných koláčů, tak abyste je měli čerstvé k snídani. Potom se vrhne na minidezerty na večerní bufet. O zdejší špičkové kuchyni jsme již psali, ale práce Markéty Bačové dosahuje úrovně mistrovského díla.

Kdy a co začínáte každé ráno péct pro hotelové hosty?
Péct začínám kolem páté hodiny ranní, tak aby na hotelové snídaně byly připraveny čerstvé ovocné koláče a buchty. Pak se pustím do dezertů na bufetové večeře a zákusky pro hotelovou kavárnu. Pokud je v hotelu firemní akce, přibude ke všemu ještě příprava sladkého, případně i slaného občerstvení na coffeebreaky. Občas pečeme něco dobrého i pro náš personál na personální oběd či večeři. Radost jim udělám třeba buchtičkami s vanilkovým krémem. A nesmím zapomenout také na pečení různých dortů pro veřejnost, to je však spíš nárazová záležitost.

Kolik druhů minidezertů pečete? A kolik kusů jich dáváte denně na bufet?
V sortimentu máme cca 100 druhů dezertů, ale stále se snažím nacházet nové a svěží recepty. Na večerní bufet připravujeme kolem 5 – 6 druhů, celkem v průměru 600 porcí.

Co je v sortimentu minidezertů letošním největším hitem?
Různé ovocné minidezerty, spíše lehčí, s tvarohem. Na večerních bufetech je ale velký zájem i klasický banán v čokoládě.

Co nabízíte v kavárně hotelu, která je přístupná i veřejnosti?
Nabídka je opravdu široká a každý den se snažíme ji prostřídat. Pokud možno využíváme lokální a sezónní suroviny, jako například teď borůvky z okolních lesů v lineckém koláči s borůvkami. Velký ohlas však sklízí i klasické dezerty jako karamelový větrník, šlehačkové věnečky, jahodový dort. Oblíbené jsou také různé tvarohové pěny nebo mrkvový dort.

Mění se chutě vašich hostů?
Chutě jsou různé a vždy záleží, z jakého kraje k nám hosté přijedou. Jinak ale cítím příklon v poslední době spíše k lehčím a jednodušším dezertům. Obecně se dá říct, že lidé, když už si dávají sladké, a že je o ně stále velký zájem, nechtějí nic těžkého.

Jak jste přišla k profesi cukrářky a kde hledáte inspiraci pro svou práci?
Od dětství ráda něco tvořím. První, co jsem upekla, byl čokoládovo-ořechový dort, protože standardní koláč mi přišel příliš jednoduchýJ.  V naší rodině je mnoho profesionálních kuchařů a cukrářů a náš vztah k jídlu je celkově kladný. Neustále jsme pomáhali s pečením nebo vařením na různých oslavách a svatbách. Inspirací je pro mě „láska“. Bez lásky to zkrátka nejde. Tvořím a peču podle toho, aby to hlavně chutnalo mě, jinak bych nemohla žádný svůj výrobek poslat do světa.

Jaký je nejvíce neobvyklý dezert, se kterým jste se v životě setkala?
Se všemi požadavky, jak by měl dezert vypadat, jsem si vždy dokázala poradit a zaskočit mě nemůže asi nic. I když nikdy neříkej nikdy. Před několika lety jsem připravovala velký dort pro jednu firemní akci, který měl symbolizovat fúzi firmy s větším partnerem. Nakonec vznikl dort, který vážil skoro 40 kilo, ale myslím si, že výsledek se povedl dokonale.

Který ze svých výrobků máte nejraději?
Hovězí steak s dušenou zeleninou. Ne, teď vážně. Ze sladkých dezertů mám hodně ráda limetkový dort a protože peču i slané pečivo, musím zmínit plundrovou kapsu se špenátem a nivou.

gastronomie rozhovor
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%