Klíště může mít pro psa fatální následky. Hrozí chronický zánět kloubů či kolaps ledvin
Fenka Lassie. FOTO: autor

Klíště může mít pro psa fatální následky. Hrozí chronický zánět kloubů či kolaps ledvin

15. 7. 2020

Lymská borelióza přenášená klíštětem je nebezpečná nejen pro lidi, ale i psy. Naše čtyřletá fenka Lassie měla doslova namále. Její léčba trvala několik měsíců a vlastně dodnes neskončila.

Nebezpečí nakažení lymskou boreliózou u psů spočívá především v tom, že nemoc je těžké odhalit včas, tedy v prvním stadiu. Na rozdíl od lidí se na kůži psa neobjeví červený kruh s bílým flíčkem v jeho středu. Většinou páníček objeví první příznaky nemoci, které jsou typické až pro druhé nebo dokonce třetí stadium. A tak to bylo i u nás.

Všiml jsem si jeden den, že naše Lassie začala kulhat. Zprvu jsem si myslel, že špatně došlápla nebo se jí něco zapíchlo do tlapy. Žádnou krvavou ránu jsem ale nenašel. Když kulhala druhý i třetí den, řekl jsem si, že budu muset zajít k veterináři. Ale návštěvu jsem odkládal. Asi za týden se fenka nemohla postavit na zadní nohy. Po zvednutí sice začala normálně chodit, ale po chvilce si zase lehla. A znovu se nemohla postavit. Měla také horký čumák, takže jsem vytušil, že se něco děje.

Naštěstí jsem si hned vzpomněl na příhodu, kterou mi vyprávěl soused. Jeho pes onemocněl lymskou boreliózou, přestal chodit, dostával křeče a z nemoci mu už nepomohl ani veterinář. Ještě ten den jsem navštívil veterinární ordinaci s tím, že mám podezření na boreliózu. Byl jsem překvapen, že dnes mají veterináři k dispozici rychlé testy, které z pár kapek krve do několika minut odhalí, zda je zvíře skutečně nakaženo lymskou boreliózou. Tento rychlý test vyšel u naší fenky, bohužel, pozitivně.

Kvůli vysoké horečce se paní doktorka rozhodla pro odběr krve, kterou nechala otestovat ve specializované laboratoři, aby zjistila, jak dalece infekce nakazila organismus.

Infekce se totiž u psů projeví nejdříve zánětem kloubů, v další fázi pak selhávají ledviny nebo játra. Záněty ledvin přitom bývají u psů fatální, protože jsou jen těžko léčitelné.

Naše Lassie tedy dostala antibiotika s tím, že o dalším postupu se rozhodne z výsledků krve. Ty prokázaly selhání jater, v několika parametrech byly jaterní testy na hranici „únosnosti“. Fenka tak musela zůstat v ordinaci na vyčištění krve – dostala několik infuzí tři dny po sobě. Po čtrnácti dnech na antibiotikách následovaly další testy, které prokázaly jen mírné zlepšení jaterních testů, a tak následovaly další infuze a další léky.

Museli jsme navíc změnit stravu – dosavadní granule byly nahrazeny speciálními dietními granulemi pro psy s jaterními potížemi.

Ani tři měsíce po této léčbě není ještě Lassie „ve své kůži“. Sice se jí vrátila chuť k jídlu či spíše k žrádlu, pořád se ale hůře zvedá a není už tak aktivní jako dříve, kdy běhala kolem plotu a štěkala na každého, kdo procházel kolem. Většinu dne polehává.

Podle veterinářky s velkou pravděpodobností půjde o chronický zánět kloubů, což pro velké plemeno není zrovna ideální. A tak držíme dietu a věříme ve zlepšení.

Co tedy poradit na závěr?

  • Kontrolujte denně svého mazlíčka, zda nemá klíště a pokud ano, ránu po vytažení důkladně vydezinfikujte.
  • Pokud máte hodně chlupatého psa, nepoužívejte na ochranu proti parazitům obojky. Ty údajně u velkých chlupáčů nefungují. Lepší jsou tedy antiparazitní pipety nebo tablety.
  • Pokud váš pes začal kulhat, neodkládejte návštěvu veterináře.
  • Také horečka předznamenává u psa problém, který by měl řešit odborník
  • Pokud se borelióza prokáže rychlým testem, nechejte vyšetřit krev, abyste co nejrychleji zjistili, jak moc se infekce dostala do těla.
domácí mazlíčci pes
Hodnocení:
(5.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%