Výlet do Havlíčkova Brodu
Foto: autorka

Výlet do Havlíčkova Brodu

16. 7. 2020

Při posledním výletu několika íčkařek do Veltrus, kterého se zúčastnila Marie Novotná z poměrně vzdáleného Havlíčkova Brodu (vstávala kvůli němu asi v 5 hodin ráno), padl návrh uspořádat výlet právě do Havlíčkova Brodu. A jak jsme řekly, tak se i stalo.

Program připravily spolu s Jarkou Handlovou a datum byl stanoven na 15. července. Vstala jsem v 5 hodin a vyrazila ku Praze a rychlíku Vysočina. Na hlavním nádraží se sešly celé dvě účastnice zájezdu. Díky tragické nehodě na železnici však spoj byl zrušen, nás čekalo poměrně složité putování a místo v 10 hodin jsme se do cíle dostaly až po poledni.

Na nádraží nás čekalo nejen sluníčko, ale také dvě usměvavé a dobře naladěné domorodkyně a procházka Havlíčkovým Brodem mohla začít. Podle Sázavy jsme se dostaly k fiktivnímu středu Evropy dle Járy Cimrmana ve tvaru trychtýře, umístěného v malém bludišti. Tady jsme vybalily malé dárečky a prostřely jimi celý stoleček v parčíku pod nádherně rozkvetlou a voňavou pavlonií plstnatou. Trochu nám kručelo v žaludcích a jejich hlasové projevy jsme umlčely v Kozlovně. Pokračovaly jsme procházkou po městě a už nás čekal domluvený výstup na věž kostela Nanebevzetí Panny Marie. Nahoru vede úzké točité schodiště a výstup s doprovodem a výkladem místostarosty města byl docela dobrodružný. Zastavili jsme se u tří zvonů, z nichž nejstarší Vilém je jedním z nejstarších zvonů u nás. Ulit byl začátkem 14. století, přesný rok se nepodařilo vyluštit. Výhledy z věže nám ukázaly celé město i okolí, na obzoru se rýsuje hrad Lipnice. Zajímavostí je, že v místnůstkách nahoře ve věži byl byt, kde se bydlelo až do roku 1973. Dost dobře si neumím denní provoz představit. Odměnou za namáhavý výstup po 144 schodech byl pohár "horká láska" s malinami. Pak jsme ještě obešly kus Havlíčkova Brodu kolem zdejších památek - Havlíčkova domu, kde je muzeum, Klášterního kostela sv. rodiny  s božím hrobem, Štáflovy chalupy a Štáflovy bašty a vydaly se Parkem budoucnosti pomalu zpět na nádraží. Mezitím se palčivé sluníčko schovalo a na nádraží jsme docházely s prvními padajícími kapkami.

Den plný dobré nálady pomalu skončil a dvě spokojené účastnice zájezdu se vydaly na cestu domů. Díky, Maruško a Jarko, byly jste skvělé průvodkyně a já mám radost, že jsem zase poznala další kousek naší krásné země! :) Výletům zdar!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%