Tři vesničky v centru Prahy. Navštivte málo známá místa, která vás nadchnou
Na konci Nového Světa najdete i toto stavení. Ano, pořád jste v Praze

Tři vesničky v centru Prahy. Navštivte málo známá místa, která vás nadchnou

21. 7. 2020

Pražský hrad, Staroměstské náměstí, Karlův most, Kampa, Petřín, Vyšehrad. To jsou místa, kam nejčastěji zamíří turisté, kteří přijedou do Prahy. Až si budete plánovat cestu do hlavního města, navštivte i místa, která nejsou tak známá, ale rozhodně nejsou nezajímavá. Zde jsou tři tipy.

Malebný Nový Svět
Tato část Prahy patří vůbec k nejkrásnějším místům v Praze. Věděly to i známé osobnosti, které se tu vystřídaly v období několika set let. Tak například jeden z domů obýval dánský hvězdopravec Tycho de Brahe, svůj první ateliér tu měl malíř Jan Zrzavý, v jednom z dalších domků bydlel výtvarník Jiří Andrle, domek si tu koupili také přátelé - spisovatelé Arnošt Lustig a Ota Pavel. Nový Svět je dodnes domovem režiséra, výtvarníka a animátora Jana Švankmajera či Aleny Mihulové, manželky již zesnulého Karla Kachyni.
Malá čtvrť Nový Svět, který je nazýván pražským Montmartrem, bývala v minulosti jakýmsi předměstím Hradčan. Vznikat začala v polovině 14. století. Jak uvádí Petr Ryska ve své knize Praha neznámá, nejprve byly zdejší domky obývány lidmi, sloužícími na hradě. Od. 19. století se Nový Svět stává chudinskou čtvrtí, což platilo až do období první republiky. V malinkých místnostech domků se tísnily početné rodiny, mezi domky visely šňůry s prádlem, takže zdejší kolorit silně připomínal uličky neapolské. 

A jak se na Nový Svět dostaneme? Nejlépe z Loretánského náměstí. K němu se dostanete od Hradčan směrem na Pohořelec, anebo vystoupíte na tramvajové zastávce Pohořelec (tram č. 22), projdete kolem Černínského paláce, ve kterém sídlí MInisterstvo zahraničí, kolem Lorety ulicí Černínskou. A ocitnete se v Novém Světě (stejně je pojmenovaná i ulice, kterou lemují nádherné malé, udržované domečky, ve kterých bydleli či bydlí známí umělci. Ale řada domů už má i zahraniční majitele a ti je přestavěli na hotely. Rozhodně toto místo stojí za to navštívit. Je kouzelné v každém ročním období.

Střešovičky - vesnice v centru Prahy
Natáčely se tu díly filmového seriálu Hříšní lidé města pražského. Bývalá dělnická kolonie si dodnes zachovala svůj původní kolorit. Ze zastávky Kajetánka se vydáme vzhůru ulicí Na Zástřelu, která se na konci zužuje, až se z ní posléze stává schodiště mezi dvěma řadami domečků, z nichž levá strana náleží Břevnovu a pravá Střešovicím. Zabočíme ostře doprava do malé uličky K Bateriím. Jako byste se ocitli v horké Andalusii. Na jejím konci zabočíme do ulice Ve Střešovičkách až na roh s uličkou Na Kocourkách. A ocitáme se v kouzelných Střešovičkách. Dýchne na vás atmosféra bývalé dělnické kolonie včetně starých domečků i hrbolatého dláždění. V roce 2004 byly vyhlášeny vesnickou památkovou zónou.

Stará Hostivař
Území Hostivaře bylo osídleno už v mladší době kamenné. Ves představovala urbanistický útvar mimořádné hodnoty až do sedmdesátých let minulého století, kdy převážná část byla zbourána. Z cenných památek však zbyla dodnes alespoň část vsi, jejíž podoba vznikla v 18. a 19. století. Rozhodně ji stojí za to vidět.
Dochovalo se tu několik statků, mimořádně hodnotné jsou objekty Dolejšího či Blažkova mlýna a Švehlova mlýna. Syn původního mlynáře Švehly se stal prvorepublikovým ministerským předsedou. V zahradě za mlýnem stojí dodnes památný dub, pod nímž sedával Švehla s prezidentem Masarykem.
Uprostřed dnešní památkové zóny stojí kostel Stětí sv. Jana Křtitele, o kterém najdeme zmínky již ve 13. století. A jak upozorňuje Petr Ryska v knize Praha neznámá, dominantou hostivařské návsi je bezezporu zvonice s bedněným patrem, pocházející ze 16. století.

 

 

cestování Praha
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%