Z Libochovic do Třebenic
Foto: autorka

Z Libochovic do Třebenic

24. 7. 2020

Opět jsme se rozjeli skoro za humna na menší výlet do Libochovic a Třebenic. Jsou to oblíbená místa našeho mládí, a tak jsme je jeli ukázat vnoučatům.

V Libochovicích je krásný barokní zámek, který stojí v romantické poloze na břehu řeky Ohře.  Prohlídka určitě stojí zato. Na zámku se narodil významný český přírodovědec a fyziolog Jan Evangelista Purkyně /1787-1869/. Byl prvorozeným synem Josefa Purkyně, obročího na libochovickém panství. Tomuto nejvýznamnějšímu libochovickému rodákovi je věnována samostatná expozice v přízemí zámku. Na nádvoří se konají pravidelně výstavy bonsají. V areálu nádvoří je v současné době krásná výstava fotografií Jiřího Volfa o Českém středohoří. U zámku je francouzská  krásně udržovaná  zahrada s volně se pohybujícími pávy.

Když jsme si vše prohlédli, dali libochovickou zmrzlinu  a koupili v místním uzenářství buřtíky na večerní opékání, pokračovali jsme do městečka Třebenice. Tam zejména proto, že v místním hostinci velice chutně vaří a nám už pěkně vyhládlo.

Královské město Třebenice  leží na úpatí překrásné krajiny Českého středohoří, .První zmínky o vzniku města jsou v pověsti o založení hradu Košťálu rytířem Košťálem. Historie sídla se datuje nejspíš od devátého století. Největší zajímavostí ve městě je Muzeum českého granátu, které je umístěno v bývalém luteránském kostele. Mimo expozice o těžbě českého granátu jsou zde vystaveny i šperky  Ulriky von Levetzow. Nad městem se tyčí vrch Košťál se zříceninou Košťálovem.
Třebenice často vyhledávají turisté na svých turistických a cyklistických trasách po tomto okolí. Shodou okolností i vystavující fotograf v Libochovicích Jiří Volf je třebenickým rodákem.

Potom už jsme pokračovali naším milým středohořím domů. Žně jsou zde již v plném proudu, každou chvilku jsem na trase zastavovala, abych se pokochala krásou zlatých polí, někde již sklizených.

Na příště vymyslím mírný kopeček, abychom ho staří, mladí i nejmenší zdolali bez ztráty květinky.

cestování
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.