Dovča 2020 Díl 3. Doprava ve Vrbosce
Foto: autorka

Dovča 2020 Díl 3. Doprava ve Vrbosce

28. 7. 2020

Vrboska je malý přístav, odkud denně vyrážejí na moře čluny, loďky, obytné lodě, plachetnice a jiná plavidla. Další loďaři zas připlouvají do Vrbosky, tak se vodní cesta ani na chvíli nezastaví. Není to ale jediný dopravní prostředek na ostrově. Do Vrbosky zajíždí několikrát denně autobus, který převáží cestující z jednoho konce ostrova na druhý a dá se s ním dostat třeba do města Hvar. Taky zde hodně jezdí mladí na motorkách, mopedech, skútrech a elektrických koloběžkách. A taky tu samozřejmě jezdí auta všech značek domorodců a spousta rekreantů z celé Evropy. Letos je jich ale mnohem méně, což je poznat jednak na pláži a jednak na náměstí Vrbosky. Samozřejmě nejvíce se jezdí na kolech a kolo pak klidně u moře opřete o strom a víte, že ho nikdo nevezme, zrovna tak, když ho postavíte u obchodu nebo kdekoliv ve městečku. Cyklistiku beru jako součást rehabilitace, ale nikam se nehoním, jedu si kliďánko, kochám se a třeba se zastavím, abych vyfotila něco zajímavého. 

S bolavou nohou je život těžký doma, natož v cizím prostředí. Ale zde jsou ke mně všichni moc ohleduplní a snaží se mi ulehčit. Abych mohla mít nohu výše, přinesla mi Vanda srolovanou matraci. Abych nemusela běhat po schodech nahoru dolů, vymyslela výtah. Ne, není to výtah osobní, ale je to taková malá zdviž na přiblížení drobných věcí. Zkrátka kyblíček na lanku, který si vytáhnu. Jednou v něm jede dolů občanka k přihlášení pobytu, potom jede nahoru rajče ze zahrádky nebo kousek melounu, role toaletního papíru nebo čistý ručník. Možná časem výtah potřebovat nebudeme, protože už se mi po schodech chodí zas o trošku lépe. Moře opravdu dělá zázraky a nožičku hojí.

Ve vedlejším pokoji je ubytovaná sportovní rodina. Denně běhají, jezdí na kole dlouhé trasy, posilují, cvičí. Ke cvičení jsme se s Vandou připojily taky. Já teda spíše symbolicky, protože ty jejich protahovací a posilovací cviky jsou nad mé síly, ale snažila jsem se to své obézní tělo aspoň trochu rozhýbat a po cvičení jsem byla zpocená jak myš. Ale nešla jsem se sprchovat, hodila jsem na sebe plavky a hurá do mořských vlnek. Moře je každým dnem o stupínek teplejší. Abych si jeho léčebné účinky co nejvíce užila, sednu si na břeh a nohy cáchám ve slané vodě. Přitom si buď čtu nebo sleduju dění na vodě.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.