Chytrá karanténa v praxi: vyhledávání kontaktů nefunguje, hygiena nezvedá telefon a otestovat se není kde
Ilustrační foto :pixabay. com

Chytrá karanténa v praxi: vyhledávání kontaktů nefunguje, hygiena nezvedá telefon a otestovat se není kde

28. 7. 2020

To bylo řečí, jak Česko zachrání chytrá karanténa. Chytráci nahoře nás jen bulíkovali a až nyní, po několika měsících, přiznávají, že celý tento slavný projekt je vlastně k ničemu. Důkaz? Třebo tento docela čerstvý příběh v naší rodině.

Nemocí Covid-19 onemocněl kolega mé dcery. Byl na letním táboře jako dobrovolný vedoucí a tam byl zřejmě koronavirem napaden. Necítil však žádné příznaky nemoci, ale protože potřeboval po táboře pracovně odcestovat do země, která vyžaduje pro vstup potvrzení o negativním testu, nechal si test dobrovolně udělat. Čtyři hodiny stál frontu v nemocnici na Bulovce na otestování a nakonec test odhalil, že je pozitivní.

Okamžitě tedy informoval hygienickou stanici, kam se dovolal po celodenním vytáčení řady čísel (buď bylo obsazeno, anebo to nikdo nebral). Pracovnice hygienické stanice mu sdělila, že budou kontaktovat i jeho kolegy v práci a vyzvou je k otestování. Nahlásil tedy jména a telefonní kontakty, aby je mohla hygienická stanice obvolat. Čtyři dny se nic nedělo, žádný telefonát, mail či pokus o kontakt. A tak se dcera i s kolegy dohodla, že se nechají všichni otestovat dobrovolně. To je tedy ta chytrá karanténa.

Ale příběh stále nekončí. Kolegové včetně dcery zjistili, že jim jejich praktický lékař potvrzení na hrazený odběr nevydá. Nemají totiž příznaky nemoci. A tak se domluvili, že si testy všichni sami uhradí. Podle svého bydliště si vyhledali nejbližší odběrové místo. Ale ouha. Laboratoře mají plno, nejbližší odběry jsou možné nejdříve za tři nebo čtyři dny. Od chvíle, kdy kolega dcery zjistil, že mu v těle koluje koronavirus, uběhlo už osm dní!

A tak si promítám v hlavě všechny ty novinové titlulky a hlášky našich vyvolených  - od premiéra, přes ministry po vojenského profesora Prymulu - o tom, jak Česko koronavirovou vlnu hravě zvládlo, jak máme dostatek ochranných prostředků a jak jsme díky chytré karanténě připraveni na druhou vlnu. Co by na to asi řekla chytrá horákyně? Třeba to, že bude líp, když máme novou Radu vlády pro zdravotní rizika, které předsedá sám premiér Babiš. On sám přeci před časem uvedl: "Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých."

V tomto státě se opravdu nedá věřit ničemu, což se potvrzuje i v této koronavirové době. Chytrá karanténa je spíše hloupá, čísla o počtu uzdravených se přehazují lopatou a když už opravdu má člověk podezření, že jej ten čínský vir dopadl, pomoci se nedomůže.

Dcera i její kolegové jsou naštěstí zodpovědní. Zůstali doma a čekají na výsledek testů, které údajně dojdou poštou! Věřím, že budou negativní, abychom se celá rodina mohli zase vidět.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%