Svazenka vratičolistá
Foto: autorka

Svazenka vratičolistá

30. 7. 2020

Při toulkách v okolí města jsem narazila na modrofialové pole, kde kromě lučního kvítí a trávy byly v pruzích zajímavé rostliny s nádhernými květy. A těch včel. Pole doslova bzučelo. Nikdy jsem tuto rostlinu neviděla, tipovala jsem, že to bude zemědělská plodina. Po příchodu domů jsem zasedla k PC a klikala tak dlouho, až jsem objevila, že rostlina má jméno svazenka vratičolistá.

Svazenka vratičolistá pochází ze Severní Ameriky a u nás je pěstována od konce 19. století jako pícnina, zelené hnojení, květina /zejména do suchých vazeb// nebo jako medonosná rostlina. Dá se pěstovat i v zahradách, pro prodloužení doby kvetení se doporučuje vysévat semena v třítýdenních intervalech. Plody jsou tobolky obsahující dvě až čtyři semena. /informace z Wikipedie/.

Když jsem se dověděla, že rostlina může být okrasou květinového záhonu, vydala jsem se na lup. Domů jsem se vrátila s kyticí a představou, jak příští rok vyseju semena na záhon před panelákem. Ale ouha, na poli zůstaly nůžky. Tak znovu vyrážím. Naštěstí je pole vzdálené od domova pouze 1,5 km. Na zpáteční cestě zmoknu, ale nešla jsem zbytečně. Nůžky jsem našla.

Na svazenku vratičolistou jen tak lehce nezapomenu.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%