Věkem podmíněná makulární degenerace – při záchraně zraku se hraje o čas
Ilustrační foto: pixabay.com

Věkem podmíněná makulární degenerace – při záchraně zraku se hraje o čas

29. 7. 2020

Za neschopností přečíst číslo přijíždějící tramvaje, vyluštit křížovku nebo netrefit se do klíčové dírky nemusí být jen postupné zhoršení zraku, které snadno vyřeší brýle. Porucha sítnice může znamenat slepotu za několik týdnů.

Pomoci přitom může včasná návštěva specialisty a nasazení biologické léčby. Ta je nyní ve vybraných soukromých klinikách a nemocnicích hrazená pojišťovnami. 

Amslerova mřížka – otestujte seniory

  • Testování probíhá doma s nasazenými brýlemi na čtení.
  • Podržte mřížku ve vzdálenosti 35–40 cm, jako při čtení.
  • Zakryjte si jedno oko a zaměřte se na bod ve středu mřížky.
  • Důležité je, aby byly vidět všechny čtverce a všechny čtyři rohy mřížky.
  • Kdy jít k lékaři: pokud je mřížka zamlžená, rozmazaná nebo mění tvar, zavolejte svému očnímu lékaři.

Kdy zpozornět?
Pro většinu z nás je běžné hledat na internetu informace o nemocech, které nás trápí. Pacienti s věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD) si ale sami podrobnosti o tomto onemocnění a jeho příznacích nepřečtou. „Následkem věkem podmíněné makulární degenerace je omezena nebo zcela vyloučena možnost čtení, řízení motorového vozidla, sledování televize a rozeznávání všech detailů, například tváří kolemjdoucích,“ říká primář oční kliniky Lexum MUDr. Ivan Fišer, Ph.D. Čas na test pomocí Amslerovy mřížky je tedy ve chvíli, kdy si rodiče nebo prarodiče začnou stěžovat, že kvůli našedlým a tmavým místům v zorném poli a rozvlnění linií nemohou napsat text na řádek, poznat správné potraviny ve spíži nebo vyťukat číslo na telefonu.

2 formy nemoci = 2 způsoby léčby
Makulární degenerace, respektive věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD), je nejčastější příčinou slepoty v Evropě. Za složitým názvem se skrývá postižení tzv. žluté skvrny, tedy centrální oblasti sítnice. Makulární degenerace v sobě zahrnuje dvě na první pohled rozdílné formy onemocnění – suchou a vlhkou.

Tak zvaná suchá forma představuje pozvolné zhoršování vidění a jejím důvodem je úbytek a poškození sítnicových buněk. „V současné době nemáme účinnou metodu léčby. Šíření je ale možné zpomalit podpůrnou léčbou, konkrétně kombinací vitamínu C, E, luteinu, zeaxanthinu, zinku a mědi. Vhodné je také dbát na zdravý jídelníček, snížit nadváhu, udržovat krevní tlak v normě a především přestat s kouřením,“ říká doc. MUDr. Libor Hejsek, Ph.D., FEBO, viceprezident České vitreoretinální společnosti.

Biologická léčba je nyní dostupnější
Druhou formou onemocnění je tak zvaná vlhká forma, při které dochází k prorůstání cév do míst, kde se vyskytovat nemají. „Objevuje se méně často, ale bez vhodné léčby ke ztrátě zraku dochází rychle, obvykle v řádu týdnů,“ vysvětluje primář Fišer.

Pomoci může biologická léčba. Zatímco dříve si ji museli pacienti platit sami, nyní je na očních klinikách Lexum v Praze, Brně, Ostravě a Českých Budějovicích hrazena pojišťovnami. „Kromě klinik Lexum je možné úhradu pojišťovny využít také v rámci vybraných nemocnic. Naší výhodou je, že můžeme pacientům nabídnout kratší čekací doby. A právě čas je to, na čem v případě vlhké formy makulární degenerace záleží nejvíc,“ upřesňuje docent Hejsek.

Ty geny…

U vlhké makulární degenerace bylo prokázáno, že významnou roli hraje genetická zátěž. Rodina pacienta by tedy měla navštěvovat v pravidelných intervalech očního lékaře, aby byla případná nemoc odhalena včas. K dispozici jsou také speciální genetické testy zaměřené na pravděpodobnost tohoto onemocnění. Ty provádí mimo jiné specializované oční kliniky.

Amslerova mřížka – otestujte seniory
- Testování probíhá doma s nasazenými brýlemi na čtení.
- Podržte mřížku (stáhnout si ji můžete na ocividnejinapece.cz) ve vzdálenosti 35–40 cm, jako při čtení.
- Zakryjte si jedno oko a zaměřte se na bod ve středu mřížky.
- Důležité je, aby byly vidět všechny čtverce a všechny čtyři rohy mřížky.
- Kdy jít k lékaři: pokud je mřížka zamlžená, rozmazaná nebo mění tvar, zavolejte svému očnímu lékaři.

oči zdraví
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%