Máte peníze v zahraniční bance? Nevadí, pojištění vkladů se vztahuje i na vás
Ilustrační foto: pixabay.com

Máte peníze v zahraniční bance? Nevadí, pojištění vkladů se vztahuje i na vás

8. 8. 2020

Garanční systém finančního trhu je zákonem zřízená instituce, která dohlíží na to, že jsou vaše vklady v bankách, družstevních záložnách a stavebních spořitelnách v bezpečí.

Pokud totiž některý z těchto finančních ústavů zkrachuje, Garanční systém vám vaše vklady vyplatí do sedmi pracovních dnů zpět, a to až do výše ekvivalentu 100 000 eur, tedy zhruba 2,6 milionu korun.

Ale co když máte peníze uložené v Česku, ale v pobočce banky, která má sídlo v jiné zemi Evropské unie? V Česku totiž působí třiadvacet takovýchto poboček.  

I v takovém případě dostanete své vklady zpět. Vklady v pobočkách zahraničních bank jsou totiž vždy pojištěny v zemi, kde mají tyto banky sídlo. Vklady jsou pojištěny, stejně jako u domovských bank, do výše 100 000 eur.

Garanční systém s jednotlivými státy EU postupně uzavírá dohody, díky kterým nebudete pro výplatu náhrady vkladů muset cestovat do zahraničí ani se učit nový jazyk. Vše díky Garančnímu systému finančního trhu vyřešíte v klidu a v Česku. Dohody jsou zatím uzavřeny se Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem a Polskem.

Uzavřené dohody znamenají, že pokud dojde ke krachu například rakouské banky, která má v Česku své pobočky, o výplatu náhrad vkladů zde v ČR se na náklady rakouského systému pojištění vkladů postará český Garanční systém. „Výplata bude probíhat na českém území a potřebné písemné náležitosti budou v češtině,“ doplňuje Renáta Kadlecová. Další dohody se mají v brzké době uzavřít např. s Německem.

Výplata vkladů ze zkrachovalé zahraniční banky však může zabrat déle než 7 pracovních dní: řídí se totiž pravidly té země, ve které má finanční instituce sídlo. Jak dlouho celý proces potrvá, se můžete dozvědět z informačního přehledu, který vám vaše banka povinně každý rok zasílá. Své peníze byste však měli mít k dispozici nejdéle do tří týdnů.

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.