České stopy na chorvatském Krku
Město Krk na ostrově Krk. FOTO: autor

České stopy na chorvatském Krku

16. 8. 2020

Těch českých stop na největším chorvatském ostrově jsou jistě už miliony. Ovšem málokdo ví, že možná první české stopy na Krku zanechala družina krále Karla IV. a že tu Český klub turistů vyznačil několik turistických tras.

Vyslanci Karla IV., tehdy ještě moravského markraběte, domlouvali na Krku s tamním knížetem Bartolomějem Frankopanem Karlův pobyt v přímořském městečku Senj. Karlovi, který cestoval do italské Lombardie, odmítl totiž povolit průjezd rakouský vévoda, s nímž byl v napjatých vztazích. Průjezd mu naopak umožnil uherský král, a tak se budoucí český panovník a římský císař Karel IV. se svým doprovodem dostal přes Uhry a vnitrozemskou část Chorvatska až do městečka Senj, ležícího naproti jižnímu cípu ostrova Krk. Zde jej hostil právě krcký kníže Frankopan a na jeho lodi se měl Karel IV. přeplavit na italské území.

Když se však Benátčané, kteří tehdy ovládali téměř celý severní Jadran, dověděli o přítomnosti budoucího císaře Karla IV. na lodi knížete Frankopana, obklíčili Frankopanovu loď a chtěli českého panovníka zajmout a získat tučné výkupné. Karlova družina však piráty přelstila. Zatímco kapitán lodi předstíral, že se chce s benátskými piráty dohodnout, Karel IV. s částí svého doprovodu mezitím odpluli k italským břehům v malé bárce, přikryti pytli a rybářskými sítěmi.

Stopa hoteliéra Emila Geistlicha
Výraznou stopu na ostrově Krk, konkrétně v městečku Baška, zanechal ředitel pražské tiskárny Emil Geistlich. Tomu bylo místo doporučeno jako ideální přímořské lázně. Geistlich přijel do Bašky poprvé v roce 1909 a tak se do ní zamiloval, že zde nechal postavit velký hotel přímo na pláži. Jeho heslem bylo „z pokoje rovnou do moře.“  Reklamní slogan evidentně fungoval, protože i díky němu putovaly v následujících letech na Krk tisíce českých turistů. Emil Geistlich si však slávu úspěšného hoteliéra moc neužil. Jeho podnikání přerušila první světová válka  a tři roky po ní, v pouhých 51 letech, Geistlich nečekaně zemřel. Po jeho smrti hotel řídila dcera Anička, a to až do druhé světové války, pak byl hotel znárodněn.

Stopy českých turistů
Kolem městeček Baška a Punat vedou turistické trasy značené stejně jako v Česku. Není se co divit. Trasy zde vyznačili zástupci Českého klubu turistů. Lze se na nich dostat nejen na krásné skalnaté vyhlídky s úchvatnými pohledy na Jadran, ale třeba i na nejvyšší vrcholky Krku s nadmořskou výškou přes 500 metrů nad mořem. Tak například ze sedla Treskavac vede turistická značka na horu Obzovo (569 m.n.m.), která měří celkem 12 kilometrů a převýšení je 297 metrů.

Moje stopy na Krku
Své stopy na ostrově Krk jsem zanechal poprvé před zhruba pětadvaceti lety. Tehdy jsme jeli do Chorvatska s partou kamarádů. Cesta byla náročná, Škoda Favorit, ve které nás sedělo pět, neměla žádnou klimatizaci, celou cestu nám foukal vítr do vlasů, pod nohama jsme měli spousty věcí, které se už nevešly do kufru. Ale bylo nám to jedno, jeli jsme k moři a Krk jsme si vybrali jen pro jeho název...

Letos jsme se s rodinou dlouho rozhodovali, zda vycestovat do zahraničí nebo ne. Nakonec nás přesvědčila známá, která se vrátila z Chorvatska nadšená - málo lidí, teplé moře, ubytování za slušnou cenu. Tak jsme vyrazili. Vybrali jsme si Krk, protože je to v podstatě nejbližší destinace, z Prahy jsme jeli necelých devět hodin, dálnice přes Rakousko, Slovinsko i Chorvatsko byly takřka prázdné.

Našli jsme si apartmán v obci Malinska, ze které každý den vyjíždíme poznávat nová místa - starobylé město Krk se spoustou kavárniček a rybích restaurací, městečko Vrbnik přilepené na skále, s vynikajícím vínem Vrbnička žlahtina, proslulá a turisty vyhledávaná Baška s předlouhou pláží s modrou vlajkou, označující "TOP beach".

Všude, kam jsme přijeli, jsme se setkali s nebývalou pohostinností, v obchodech i restauracích, kde mají obsluhující roušky, jsou rádi za každého hosta, koronavirus připravil Chorvatsko nejméně o polovinu turistů. Po nábřežích a uličkami měst se proháníme na koloběžkách a ke koupání si vybíráme místa s minimem lidí. Ač nesnáším velká vedra, současných 28-29 stupňů se díky příjemnému větříku a mořskému klimatu dá vydržet.

Za těch pětadvacet let se Krk hodně proměnil. Staré kamenné domy postupně střídají novostavby, města a vesničky se rozrůstají o nové přepychové vily s bazény na střechách, v nichž přespání v apartmánu stojí v přepočtu více než 7000 korun (na jednu noc!). U větších měst jsou obchodní centra, kde kromě místních značek najdete třeba Lidl, DM drogerii a další evropské řetězce.

Naštěstí stejně krásné zůstalo moře - tyrkysové, průzračné a v tomto období i příjemně teplé. Právě díky němu je tu tolik českých stop. Včetně těch našich.

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%