Lidovci podpoří valorizaci a růst důchodů
Ilustrační foto: pixabay.com

Lidovci podpoří valorizaci a růst důchodů

18. 8. 2020

V současné post covidové situaci patří naši senioři ke skupině lidí, na níž se dopad této doby znatelně ekonomický podepisuje.

Průběžně sledujeme, jakým způsobem rostou v posledních měsících ceny základních potravin, léků a dalších komodit, proto je naprosto jasné, že valorizace starobních důchodů pro příští rok je absolutně nezbytná.

„Valorizace má podle nás odpovídat zákonným podmínkám a dopadu inflace na seniory. Lidovci jsou připraveni podpořit navýšení důchodů celkově o cca 1 000 Kč, navíc chtějí prosazovat pomoc nejvíce postiženým seniorům ohroženým chudobou. Jedná se především o maminky případně i otce, kteří v minulosti pečovali o dítě a nyní proto mají nižší důchod. Chtěli bychom jim starobní důchod dorovnat částkou 500 Kč měsíčně za každé vychované dítě. Navíc je zapotřebí ještě více finančně pomoci i vdovám a vdovcům,“ shrnul postoj KDU-ČSL předseda strany Marian Jurečka.

Aby bylo na důchody i za pět nebo patnáct let

V současnosti předkládají vládní strany různé návrhy týkající se jednorázového příspěvku k penzi ve výši pět nebo šest tisíc měsíčně. Případně padají i návrhy měsíčního navýšení o 400 Kč nad zákonnou valorizaci. „Obávám se, že tato vláda nedělá nic pro to, vybylo na důchody i za pět, deset nebo patnáct let,“ vyjádřil své obavy z okamžitého razantního nárůstu důchodů místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj by měl průměrný důchod dosáhnout výše zhruba 15 tisíc korun a je zapotřebí uvést rychle do praxe slibovanou důchodovou reformu nebo jednoznačně říct, z čeho se budou financovat důchody v roce 2030 a později.

Nespravedlivě nízké důchody

V naší společnosti to jsou především ženy, které mají díky stávajícímu důchodovému systému nižší penze. Rodič, který během svého života vychovával dítě, věnoval mu svůj čas a nechodil z toho důvodu několik let do zaměstnání, má nižší důchod než senior, který svého času s dětmi doma nebyl. Na výši jejich důchodů se to pak projeví hned dvakrát. Za prvé: po dobu mateřské dovolené zaměstnavatelé matkám samozřejmě nezvyšují mzdy, zatímco bezdětným zaměstnancům platy rostou. Za druhé, když chce pak maminka opět začít pracovat a to obvykle na zkrácený úvazek, má kvůli tomu nižší důchod. To ale nevyřeší trh – tohle narovnání musí udělat stát. 

„Přidání 500 Kč měsíčně ke starobnímu důchodu by mělo tuto systémovou nespravedlnost narovnat. V době rekordního nárůstu inflace potřebujeme nastolit důstojné podmínky pro život seniorů, kteří mají dnes nejnižší důchody, i když to byli právě oni, kdo se postarali o zajištění fungování důchodového systému tím, že měli děti a zajistili tak dnešní fungující společnost,“ uzavřel Bartošek.

 

Zadavatel/zpracovatel: KDU-ČSL/KDU-ČSL

politika
Hodnocení:
(6 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.