Mňau, přišla jsem se pomazlit. Felinoterapie aneb když kočka léčí
FOTO: ingimage.coma a pixabay.com

Mňau, přišla jsem se pomazlit. Felinoterapie aneb když kočka léčí

24. 8. 2020

Avatar je ragdoll. Pokud někdo této větě nerozumí, zde je vysvětlení: ragdoll je kočičí plemeno a jeden jeho zástupce má toto filmové jméno. Ale co je podstatné? Avatar je jedním z ragdollů, kteří jsou čím dál častěji využíváni ve felinoterapii.

Jejich majitelé s nimi chodí do nemocnic, do různých ústavů, do domovů seniorů, do hospiců. Nemocní, staří či postižení lidé se s nimi mazlí a to jim způsobuje příjemné pocity. Někdy člověku, který se nemůže hýbat, zkrátka výrazně zpříjemní den, když na něm chvíli leží kočka, vrní, tulí se. Někomu jinému takhle dobře udělá kontakt s pejskem. A někdo samozřejmě řekne: Dejte pokoj, proč by mi na pokoj mělo chodit nějaké zvíře?

Faktem ovšem je, že lidí, kteří kontakt s kočičkou vítají, je hodně a stále jich přibývá. A tak Avatar, který těší pacienty například ve Fakultní nemocnici Olomouc, má hodně práce, stejně jako řada jeho kolegů, kteří působí na různých místech země.

„Odezvy jsou většinou kladné, protože mnoho pacientů mělo či má zvíře doma. Velmi často se lidé rozněžní, na chvíli zapomenou na své trápení,“ uvedla Petra Stejskalová z olomoucké fakultní nemocnice, koordinátorka tamního dobrovolnického centra.

Ragdollům se říká kočkopsi nebo také hadrové panenky. Mají totiž zvláštní vlastnost či schopnost. Když je člověk vezme do náruče, změknou, jako by jim ochably svaly. Visí jako hadrová panenka. Právě tato schopnost je vhodná pro práci s nemocnými či postiženými lidmi. Takový přitulený, doslova přilepený ragdoll je totiž zpravidla velmi pozoruhodný zážitek, který vyvolá zájem, úsměv, radost i u velmi nemocných lidí, často i u těch, kteří už nejsou schopni vnímat, co se kolem nich děje. Ragdollové se tulí velmi rádi a je jim v podstatě jedno, jestli se mazlí se svými blízkými lidmi nebo cizími. Jinými slovy, jak někomu dáte ragdolla do náruče nebo ho na někoho položíte, užívá si to a dává to patřičně najevo. Je celý gumový, přisátý, šťastný, přede, mručí.

„Kočka dokáže například rozehřát ztuhlé a studené prsty, jaké mají někteří senioři. Když ji mají na sobě a masírují její hedvábnou srst, ruka se jim snadněji uvolní. Pro řadu lidí, kteří jsou například ochrnutí, je příchod kočky zpestřením života, radostí. Začnou se usmívat, je vidět, že reagují, někdy i rozpovídají, pokud jsou toho schopni. Je to pro ně posilující, mají zase spojení s přírodou,“ vysvětluje Miluše Čondlová, která se se svými ragdolly felinoterapii dlouhodobě věnuje a působí v jižních Čechách.

Radgollové se postupně stávají jedním z nejoblíbenějších kočičích plemen. Jsou také skvělými domácími společníky. Jsou vlastně ideální volbou pro ty, kteří nevědí, jestli se rozhodnout pro psa či kočku. Ragdoll je totiž kočka, která se chová jako pes. Chce si hrát, nosí člověku své hračky, nemá rád samotu. Pozor, nejde o žádného drobečka, váží až deset kilo a někteří kocouři měří až metr. Každý, kdo si je pustil do života, říká, že mu do něj přinesli spoustu radosti a citu. Jsou to opravdu výjimeční tvorové, protože přesně dokáží poznat, kdy je čas řádit s hračkou a kdy čas být klidný, něžný a nechat se hladit těžce nemocným člověkem.

domácí mazlíčci kočka
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.