Kam na výlet příště? Třeba na Konopiště!
FOTO: autorka

Kam na výlet příště? Třeba na Konopiště!

27. 8. 2020

V posledních letech bývám na zámku Konopiště dost často, a to díky tomu, že nedaleko žijí moje vnoučata. Letos se mi konečně podařilo udělat i pár fotografií, a tak jsem připravila malou ochutnávku z výletu na konopišťský zámek a do jeho nejbližšího okolí.

 

dsc-0058-8.jpg

Jedno z křídel zámku Konopiště

 

Něco málo z historie. Konopiště založil kolem r. 1294 pravděpodobně pražský biskup Tobiáš z Benešova, a to podle vzoru francouzských pevností, s válcovými věžemi, s parkánem, 4 bránami a padacím mostem. Po vymření Benešoviců přešlo Konopiště v roce 1327 na 275 let do rukou Šternberků. V 17.–19. století se pak v držení Konopiště vystřídala celá řada vlivných šlechtických rodů. V roce 1887 koupil zámek s celým panstvím od Lobkoviců František Ferdinand d´Este, následník císařského trůnu. Arcivévoda dal zámek přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Na ploše bývalé barokní zahrady založil Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky, které získal jednak jako dědictví po svých italských předcích, jednak vlastní sběratelskou činností. V roce 1921 převzal Konopiště československý stát. Zámek se do dnešní doby zachoval v podobě, jakou dostal při poslední přestavbě za arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Také vnitřní vybavení zůstalo téměř stejné, jako za doby, kdy zámek obýval František Ferdinand s rodinou.

 

dsc-0051-8.jpg

Východní vstupní brána na Konopiště, lidé pozorují medvěda v hradním příkopu.

 

dsc-0049-8.jpg

Pohled ze zámku na Konopišťský rybník

 

dsc-0046-7.jpg

Zámek se opravdu špatně fotografuje, z větší vzdálenosti je zakrytý stromy, zblízka se na fotku nic nevejde a kácí se linie...

 

Zámek Konopiště leží asi 2 km od Benešova. Pokud přijedete autem, musíte ho nechat na jednom z odstavných parkovišť pod zámkem a dál se vydat pěšky. Pokud přijedete do Benešova vlakem nebo autobusem, dá se dojít na Konopiště po turistických značkách. Cesta je docela příjemná, z velké části vede zámeckým parkem. Pro cestu z Benešova na zámek se dá použít i turistický vláček, ten vás zaveze do zámeckého parku ke vstupu do Růžové zahrady. Využila jsem ho i já, když jsem se letos znovu vydala na Konopiště se svými vnoučaty. A do Růžové zahrady jsme po vystoupení z vláčku také hned zapadli, protože děti ji milují. Hlavně kvůli cukrárně s dobrou zmrzlinou. Tentokrát byla v kurzu „šmoulová“, bohužel si na ní chtělo pochutnat i několik vos. Děti se v zahradě zabavily běháním mezi růžovými záhony, stoupáním po schodišti nahoru a dolů, zkoumáním vypuštěných umělých jezírek i pozorováním, pokoušením a proháněním viditelně ospalých pávů.

 

dsc-0036-6.jpg

Růžová zahrada, pohled zhora

 

dsc-0045-8.jpg

Růžová zahrada v protisvětle

 

dsc-0041-6.jpg

Růžová zahrada v srpnu

 

dsc-0043-4.jpg

Růžová zahrada - vypuštěné dno jezírka

 

dsc-0044-7.jpg

Růžová zahrada - jeden hodně oškubaný páv

 

Vlastní zámek Konopiště stojí na zalesněném vršku, ale vrchol nejvyšší kulaté věže slouží jako spolehlivá navigace. Na prohlídce interiérů zámku jsem nebyla už hrozně dlouho, i když by mě lákal každý ze čtyř nabízených prohlídkových okruhů. Moje malá vnoučata zatím ještě zámecké sbírky nezajímají. Ale už jsme si zašli na monumentální (ale i trochu sevřené) zámecké nádvoří, škobrtali po kočičích hlavách, kochali se pohledem na myslivecké trofeje umístěné na jednom z balkónů či házeli mince do zámecké studny. Největší atrakcí pro děti je však medvěd Jiří, který žije v hradním příkopu před východní vstupní branou. Když máte štěstí a medvěd není zalezlý ve svém brlohu, můžete ho pozorovat hezky z nadhledu. Rád konzumuje ryby, zeleninu a ovoce. V horkých dnech často polehává ve stínu, ale když potřebuje, umí se pohybovat v členitém terénu docela obratně. Má k dispozici dokonce i vlastní bazén s tekoucí vodou. Děti rády pozorují i to, co se děje v malé oboře s daňky, bažanty a další zvěří. Ještě, že netuší, že většina z nich asi skončí na talíři ve vyhlášené restauraci Stará myslivna, kde připravují především výbornou zvěřinu.

 

dsc-0053-8.jpg

Na nádvoří zámku Konopiště

 

dsc-0055-5.jpg

Pohled do oddělené části vnitřního nádvoří zámku Konopiště

 

 dsc-0057-5.jpg

Nádvoří zámku - balkón s loveckými trofejemi

 

V zámeckém parku je i několik naučných stezek. Na naučné stezce Pod stromy narazíte dokonce na nové lesní dětské hřiště. Většina hracích prvků je zde dřevěná, děti se tam mohou vyřádit na lanovém mostu, skluzavce či kolotoči nebo prolézačkách. Část hřiště je v příjemném stínu stromů. Pro unavené návštěvníky jsou zde k dispozici i stoly s lavicemi.

 

dsc-0059-10.jpg

 Konopišťský rybník

 

Poznámka k fotografiím: Už jsem na Konopišti fotila několikrát a stále to není ono. Celý zámek se dá patrně zabrat pouze z dronu nebo z balonu.

Zdroj informací: wikipedie, oficiální stránky zámku Konopiště

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.