Peníze v bankách jsou v bezpečí i době krize
Ilustrační foto: pixabay.com

Peníze v bankách jsou v bezpečí i době krize

8. 8. 2020

V souvislosti s děním kolem koronaviru se hovoří o blížící se ekonomické recesi. Již dnes musí mnoho lidí řešit vážné finanční problémy a do budoucnosti hledí s obavami, které se týkají i bankovního sektoru a jeho stability. Jsou tyto obavy oprávněné?

Je pravdou, že bankovní sektor by mohl být dalekosáhlými dopady koronavirové pandemie také zasažen. Bankovní instituce jsou však pod trvalým a přísným dohledem úřadů, které se starají o to, aby byly na podobné krizové situace dobře připraveny. Proto je černý scénář vývoje bankovního trhu v České republice velmi nepravděpodobný.

Cílem všech opatření a předpisů regulujících bankovnictví je minimalizovat riziko krachu bankovních institucí a omezit jejich dopad na běžné vkladatele. Pro ty vzácné případy, kdy by finanční potíže vedly k jejich uzavření, funguje v České republice systém pojištění vkladů. Drobní střadatelé si tedy nemusejí o své úspory dělat žádné starosti. Rychlý přístup k penězům, které měli uloženy na bankovních účtech je pro ně vždy zaručen.

Je důležité vědět, že pro případ krachu banky, stavební spořitelny nebo družstevní záložny jsou vklady osob i firem ze zákona pojištěny u Garančního systému finančního trhu, a to až do výše 100 000 eur. To odpovídá částce zhruba 2,6 milionu korun. O své peníze proto vkladatel nepřijde ani v málo pravděpodobném případě uzavření banky z důvodu finančních potíží. Důležité je však pamatovat na to, že zákonné pojištění vkladů se nevztahuje na všechny produkty nabízené bankovními institucemi.

Pojištěny jsou peníze na účtech, které jsou obecně označovány jako vklady. U bank se jedná nejčastěji o běžný účet, spořicí účet, termínovaný vklad a vkladní knížky. Pojištění se vztahuje i na stavební spoření a vklady v družstevních záložnách. Naopak nepojištěné jsou například akcie, dluhopisy, investice do podílových fondů nebo členské vklady členů družstevních záložen. To samé platí i pro tzv. investiční životní pojištění a penzijní spoření, které však podléhá přísné regulaci ze strany státu.

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%