Kdo šetří, má za tři. Ale kam peníze dát?
Ilustrační foto: pixabay.com

Kdo šetří, má za tři. Ale kam peníze dát?

31. 8. 2020

Rad, jak šetřit peníze, je všude spousta. Důležité je však myslet na to, aby byly v bezpečí. Na každém kroku totiž dnes narazíte na finanční poradce, kteří slibují zázračné zhodnocení vašich úspor. Jenže je potřeba mít na paměti, že se takovéto investice neobejdou bez velkých rizik. Kam tedy peníze dát, abyste o ně nepřišli?

Zázračné investice jsou vhodné spíš pro takové střadatele, kteří mají velký finanční polštář a pokud o část peněz vlivem špatné investice přijdou, nebude je to moc bolet. Ti z nás, kteří takový polštář nemají, se musí poohlédnout po takovém finančním produktu, který je bezpečnější.

Když peníze chcete mít po ruce

Na začátku je důležité si říct, kolik peněz a na jak dlouho můžete postrádat. Pokud vaše úspory nejsou vysoké a očekáváte brzký výdaj, například pořízení nové lednice nebo cestu do lázní, nejlepší je nechat je na spořícím účtu. Úrok na něm sice není moc vysoký, ale vy máte peníze kdykoliv k dispozici.

Pokud víte, že na úspory nebudete muset sahat pár měsíců nebo let, můžete zvolit termínovaný vklad. U něj platí, že čím déle budou peníze v bance či záložně ležet, tím je úrok vyšší. Je však nezbytné se informovat o podmínkách případného předčasného výběru, kdybyste přeci jen náhodou peníze potřebovali, neboť může být zpoplatněn.

Když chcete spořit na horší časy

Zajímavým a žádaným spořícím produktem je stavební spoření. Zřídit ho nemusíte jen sobě, ale třeba i svým dětem nebo vnoučatům. Co je ale nejzajímavější, vedle ročního výnosu „stavebko“ nabízí možnost získat až dva tisíce korun státní podpory – a to tehdy, pokud na něj za rok pošlete 20 000 korun a současně spoříte po dobu šesti let.

Abyste o peníze nepřišli

Při hledání způsobu, jak si peníze budete spořit, je důležité myslet na jednu věc – na jejich bezpečí. Přemýšleli jste někdy nad tím, co se stane, kdyby zkrachovala banka, stavební spořitelna nebo kampelička, kde máte své úspory?

Díky zákonem zřízenému Garančnímu systému finančního trhu o své úspory v těchto institucích nepřijdete. Pokud by z důvodu jejich špatné finanční situace došlo k jejich uzavření, dostanete zpět 100 % ze svých vkladů, a to až do výše ekvivalentu 100 000 €, tedy zhruba 2,6 milionu korun.

Pokud jsou vaše úspory vyšší, tak je dobré rozdělit je mezi více finančních institucí. Tak, aby se vám v případě krachu banky, stavební spořitelny či družstevní záložny všechny peníze bezpečně vrátily.

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%