Nejoblíbenějšími jmény
jsou nově Eliška a Jakub

Nejoblíbenějšími jmény
jsou nově Eliška a Jakub

19. 11. 2012

V loňském roce se narodilo nejvíce Elišek a Jakubů, přibývá ale i neobvyklých jmen. Při jejich vymýšlení pro své potomky jsou rodiče nápaditější u dcer než u synů, ti je zase častěji dědí po otci.

Podle posledních dat Českého statistického ústavu dostaly holčičky narozené v loňském roce nejčastěji jméno Eliška (2304). Druhou příčku obsadila Tereza, v celé zemi toto jméno získalo 2301 novorozených dívek. S mnohem větším odstupem potom následují Adéla, Natálie a Anna.

Nejoblíbenějším jménem pro novorozené chlapečky byl Jakub, následovaný Janem a Tomášem. První pětici uzavírají na celostátní úrovni Adam a Lukáš. V některých krajích se do první trojice dostala i jména Vojtěch, David a Matěj.

Na rozdíl od dívek, přebírají chlapci často jména po otci. Čtyři z pěti Zdeňků, Milanů a Miroslavů se mohou pochlubit tím, že nesou jméno po tatínkovi. Mezi často děděná jména patří i Jaroslav, Roman, Jiří nebo Karel. U holčiček to ale neplatí. Mezi první desítkou jmen dcer a matek se shodují jen tři - Kateřina, Lucie a Veronika. Matky Elišky jsou až na 58. a Natálie se dokonce umístily na 133. místě.

Příliv cizinců nebo oblíbené filmy a seriály přispívají i nárůstu netradičních křestních jmen. Mezi dívkami se tak objevily třeba Azjargal, Colette, Qi nebo Šeherezáda. Někteří chlapci se zase mohou pyšnit jmény Mateo, Ozzy či Gandash.

Český statistický úřad sleduje také oblíbenost jmen dětí narozených v lednu. Od roku 1999 letos poprvé nevyhrála Tereza. I mezi lednovými holčičkami bylo nejvíce Elišek, Terezy se potom umístily hned za nimi. U chlapců se na medailových pozicích proti loňsku nezměnilo nic a vyhrál opět Jakub, za kterým se umístil Jan.

děti jména
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.