Počet nově pozitivních případů se opět přehoupl přes tisícovku. Koronavirus se šíří rychleji než na jaře
Ilustrační foto: pixabay.com

Počet nově pozitivních případů se opět přehoupl přes tisícovku. Koronavirus se šíří rychleji než na jaře

15. 9. 2020

Denní přírůstek počtu nově nakažených nemocí Covid-19 se opět dostal nad tisícovku, včera přibylo 1038 případů. Oproti minulému pondělí je toto číslo dvakrát vyšší.

Koronavirus se šíří mezi populací rychleji než na jaře, což dokazují statistické údaje, podle kterých bylo z testovaných vzorků cca 12 % pozitivních, což je třetí nejvyšší poměr od března letošního roku. „Když teď někam přijdu, tak mám desetkrát větší riziko, že se nakazím, než tomu bylo na jaře,“ potvrdil v rozhovoru pro iDnes epidemiolog Roman Prymula.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera připustil, že může dojít ke zpřísnění lokálních opatření, například zákazu hromadných akcí. Nejhorší situace nyní panuje v Praze, kde je 142,12 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Na druhé příčce pomyslného žebříčku je Plzeň-jih (132,31). Třetí místo patří Berounu (130,45), na dalším místě je Kladno (123,14).

Vláda včera změnila systém karantény. Nově do karatény nebude muset člověk v případě, že při kontatu s nakaženým budou oba chráněni respirátorem. A karanténě se po setkání s pozitivní osobou vyhne také člověk, který prodělal onemocnění covid-19 v posledních 90 dnech.

Kvůli špatné epidemiologické situaci se Slovenský ústřední krizový štáb rozhodl, že ČR od pátku zařadí kvůli růstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových zemí.

Varování WHO

Druhá vlna epidemie neřádí jen v České republice, ale i v okolních evropských zemích. Nejhorší situace je ve Francii a Španělsku, kde denní přírůstky nově nakažených se přehouply přes deset tisíc případů. Na situaci reaguje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta předpovídá na podzim nárůst úmrtí v Evropě v souvislosti s koronavirem. „V říjnu a listopadu budeme svědky vyšší úmrtnosti,“ uvedl včera ředitel evropské pobočky WHO Hans Kluge.

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.