Léčivý spánek
Ilustrační foto: Shutterstock

Léčivý spánek

16. 9. 2020

Spánek je nezbytný pro kvalitní regeneraci celého těla i mysli. Během 8 hodin, které věnujeme nočnímu odpočinku, má možnost efektivně se uvolnit páteř, klouby, svaly i vnitřní orgány, které mají vliv na důležité životní funkce.

Co se děje s naším mozkem, když nemáme dost spánku

Nejen tělo, ale také mozek regeneruje během spánku. Vědci zjistili, že nedostatek spánku má negativní vliv na naši pozornost a rychlost reakcí. Už po probdělých 24 hodinách reagujeme podobně, jako kdybychom vypili pět alkoholických nápojů. Dlouhodobé šizení spánku může závažně poškodit na spánek citlivé neurony v mozkovém kmenu. „Ty jsou známé tím, že jsou aktivní, když jsme vzhůru, a neaktivní, když spíme. V dlouhodobém horizontu může nedostatek spánku podpořit také vznik neurologických poruch, jako je například Alzheimerova choroba,“ upozorňuje Martin Vaškovic z showroomu Magniflex.

Magniflex_správná poloha - spánek na zádech.jpg

Dobrý spánek pro pevné zdraví

Jakmile se ponoříme do říše snů, celé tělo se uvolní, a byť nám mozek čas od času vyšle signál, abychom se otočili nebo pohnuli rukou či nohou, klidový stav dává prostor tělu k opravdu důkladné regeneraci. To je i jedním z důvodů, proč se nemocní pacienti uvádějí do umělého spánku a my během nemoci potřebujeme více spát.

Spánková deprivace je jednou z nejhorších deprivací, kterou organismus špatně snáší. Dokonce se říká, že i hůře než deprivaci z nedostatku jídla. Paradoxně se to využívá v některých kulturách i k nekalým účelům, jako je mučení vězňů. Je to věc velmi nepříjemná. S nekvalitním spánkem vydržíme třeba den, dva. Z dlouhodobého hlediska však dochází k různým stresovým reakcím organismu a stres v pravém slova smyslu následně přispívá k žaludečním vředům, k vysokému tlaku, cukrovce atd., což je prokázaná věc,“ vysvětluje MUDr. Petr Nepraš, privátní lékař vrcholových a rekreačních sportovců.

Kvalitní matrace je základ

V posteli trávíme téměř třetinu svého života, ale matrace stále patří do kategorie zboží, které necháváme mnoho let přesluhovat, i když nám to neprospívá. „Matraci bychom měli měnit jednou za 8 až 12 let, to v případě, že je kvalitní a neproleží se. Pokud se matrace proleží, neposkytuje tělu správnou oporu a je třeba ji vyměnit dříve. Hlavním důvodem k výměně je hygiena, jelikož na matraci ležíme každý den ideálně 8 hodin, to i v případě, že jsme nemocní, potíme se apod.,“ upozorňuje Martin Vaškovic.

Není pravdou, že lepší je pro nás tvrdá matrace. Rozhodně bychom si neměli vybírat věc, která má na naše zdraví tak zásadní vliv, jen přes internet. Koupi matrace musíme brát jako investici do svého zdraví, a proto jejímu výběru věnovat čas a dobře zvážit i finanční možnosti. Nebojte se zajít i do několika showroomů s matracemi a důkladně matrace vyzkoušet. „Někteří zákazníci si u nás na matraci poleží i více jak 15 minut. Už se nám i stalo, že tu zákazník usnul. Když se zákazníci nemohou rozhodnout, doporučíme jim nákup neuspěchat a přijít třeba druhý den nebo za pár dní. Přece jen  na ní budou ležet dalších minimálně 8 let, tak si musí být jistí, že vybrali správně,“ doplňuje Martin Vaškovic, který zákazníkům každý den pomáhá s výběrem v karlínském showroomu Magniflex.

Magniflex_SpravnaPoloha.jpg

Při výběru matrace je důležitá co nejlepší anatomická i ortopedická podpora, která zajistí našim svalům, kloubům i páteři maximální uvolnění během nočního odpočinku. I když každému vyhovuje jiná tuhost, optimální matraci poznáme tak, že by měla vytvořit dostatečnou oporu pro ramena a kyčle, aby dokonale podepřela záda. Při výběru pamatujme na to, že pokud ležíme na boku, musí být páteř v jedné rovině a při ležení na zádech musí být zase zachované její přirozené zakřivení.

Tipy pro výběr matrace

  • - Nejprve si v showroomu zvolte polštář, který vám správně podepře hlavu a krční páteř
  • - S tímto jedním polštářem pak zkoušejte matrace, abyste poznali rozdíl
  • - Požadujte doložení certifikátů, které vám zaručí, že v matracích nejsou škodlivé chemikálie – Oeko-Tex by měl být základ
  • - Pokud výrobce tvrdí, že má zdravotní matrace, měl by se prokázat certifikátem Medical device class 1 – jednoduše to poznáte podle toho, že má matrace sníženou sazbu 15% DPH, což odpovídá produktům typu zdravotní prostředek

Více informací na www.magniflex.cz

spánek zdraví
Hodnocení:
(5.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.