KDU-ČSL: Digitalizace pomůže seniorům více, než si dokáží představit
Ilustrační foto: ingimage.com

KDU-ČSL: Digitalizace pomůže seniorům více, než si dokáží představit

23. 9. 2020

Používání počítače a internetu je pro mnohé běžné. To, jak si přečíst zprávy, napsat e-mail a koupit zboží po internetu je ale až pro 60 % seniorů velká neznámá. Přitom je však například digitalizace zdravotnictví velkou pomocí pro náš systém.

“Našim seniorům je třeba pomoci s pochopením těchto moderních technologií, které by pro ně mohly být velice užitečné,” říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

V nedávné minulosti se velká část společnosti ocitla uzavřena ve svých obydlích. Senioři dopady izolace v době pandemie koronaviru pocítili nejvíce. Spousta z nich se kvůli obavám z nákazy nestýkala se svými milovanými, nemohla jít na úřad a ani neměla možnost navštívit své lékaře. To vyvolalo velký rozruch a debaty o tom, zda by nebylo užitečné, abychom své zdravotnictví a úřady více digitalizovali, jinými slovy, aby se záležitosti vyžadující osobní návštěvu daly dělat přes internet.

“Nemůžeme si dovolit další období bez mezigeneračního kontaktu. Nechceme prohlubovat propast mezi mladou generací, která běžně používá moderní technologie, a jejich prarodiči - seniory, kteří nejsou až tak zběhlí. Našim seniorům musíme ukázat, jak porozumět digitálnímu prostředí, chce to větší osvětu,” zmiňuje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Lidovci chtějí efektivněji propojit úřady, aby ulehčili občanům kontakt s různými institucemi. Tím zásadním krokem je jejich digitalizace. Občan se bude moci jednoduše podívat na webové stránky úřadu, zjistit si potřebné informace a v nejlepším případě celou záležitost vyřídit elektronicky bez osobního kontaktu.

Digitalizace a koronavirus

 Jako velká pomoc při letošním koronavirovém období se ukázalo částečně digitalizované české zdravotnictví. Velkým pozitivem bylo, že pacienti mohli získat recepty na léky, které jsou důležité pro úspěšnou léčbu, elektronicky pomocí SMS zprávy. Tento systém ulehčil v těžké koronavirové době práci lékařům a ochránil pacienty před vstupem do zdravotnických zařízení. Podle lidovců to není dostatečné.

Spousta pacientů vynechala preventivní prohlídky, před těžce nemocnými pacienty dostali přednost ti Covid pozitivní. Na každém pacientovi záleží a u seniorů je nadmíru důležité nepodcenit prevenci. K tomu by mohla sloužit řada technologických výdobytků, které by umožnily sledovat stav jednotlivých pacientů na dálku, například náramky sledující tělesné funkce, případně zařízení, které sledují například hladinu inzulinu v krvi.

Digitalizace je běh na dlouhou trať, která bude chtít ještě mnoho úsilí. “Věříme, že je to velký krok pro celou naši společnost a velká pomoc do budoucna pro naše seniory. Určitě se ale neobávejte. My Vám s digitálními novinkami pomůžeme,” vzkazuje na závěr Jan Bartošek.

 

Zadavatel/Zpracovatel KDU-ČSL

internet politika
Hodnocení:
(3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%