Výběr oděvů pro plnoštíhlé
je u nás stále nedostatečný

Výběr oděvů pro plnoštíhlé
je u nás stále nedostatečný

22. 11. 2012

Jsem plnoštíhlé postavy a chci si koupit něco na sebe. Banalita? Kdepak, prakticky neřešitelný problém!

Na individuální přístup k zákazníkovi, netradiční materiály a precizní krejčovinu se sice zaměřují někteří čeští návrháři a malé firmy, které se věnují módě pro plnoštíhlé. Na českém trhu jich však působí zatím málo, přestože je o nadměrné velikosti zájem. Běžné konfekce totiž téměř nenabízejí velikosti v číslech větších než 46 a výrobky z ciziny někdy podle znalců neodpovídají konkrétním rozměrům českých postav.

Poptávka obchody nezajímá

„Oblečení musí mít důmyslné střihy, jedině tak je možné vyhnout se určitým partiím. Samozřejmostí by měly být úpravy zdarma, jelikož každá zákaznice potřebuje individuální přístup a vypíchnout něco jiného,“ říká majitelka pražského salonu Grandine Renáta Přenosilová. Na nezájem zákazníků si nestěžuje. I průzkum agentury STEM/MARK ukazuje, že více než polovina dospělých v Česku má kila navíc a 21 procent z nich je obézních.

„Posledních pět let se téma opakovaně vrací a čeští zákazníci si stěžují, že nemají k dispozici dostatečný sortiment nadměrných velikostí,“ připouští prezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiří Kohoutek s tím, že například na německém trhu je nabídka mnohem větší. Problém ale nevidí u výrobců, nýbrž u obchodníků, kteří prodej tohoto zboží považují za rizikový. Český trh je totiž konzervativní v ochotě riskovat do netradičních modelů, barevnosti i neobvyklých rozměrů.

Jen pár značek a krejčových

Z několika oslovených českých firem nabízí oděvy do čísla 62 značka Blažek, v kolekcích se větší velikosti objevily u oděvního družstva Moděva Konice a značky H & D. Z ciziny směřují do českých specializovaných obchodů XXL často oděvy z Německa, ze značek patří k nejznámějším italská Marina Rinaldi.

Návrhářka Přenosilová šije na míru i dámské spodní prádlo a plavky s košíčky až do hloubky M. Podprsenky musejí podle ní mít dostatečně hluboký košíček, pevný objem a přiměřeně utažená ramínka, pak se opticky "schová bříško". Navrhla také střih směřující prsa dopředu tak, aby se nevychylovala do stran. Košíčky proto doplňuje ocelovými tvarovatelnými kosticemi, které prsa zvedají.

Ačkoli bývají české ženy kypřejších tvarů konzervativní, je podle další návrhářky Kateřiny Rabasové právě letos znát, že hledají vhodné střihy a nezůstávají jen u barvy černé a šedivé. Ve své tvorbě Rabasová využívá batiku doplněnou výtvarnými technikami a pracuje hlavně s přírodními textiliemi. Vrstvenou úpletovou módu pro plnoštíhlé navrhuje také Ilona Donátová.

móda oděvy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.