Vezmi si ovoce, miláčku. Ženy se stravují jinak než muži
Ilustrační foto: ingimage.com

Vezmi si ovoce, miláčku. Ženy se stravují jinak než muži

9. 10. 2020

České ženy jedí mnohem více ovoce a zeleniny než muži. Konzumují však méně masa. A méně trpí nadváhou. Spočítáno, sečteno - ženský způsob stravování je zdravější. Zároveň se ale v rozdílnosti přístupu mužů a žen k jídlu skrývá spousta zajímavostí.

Když se Helena rozvedla, rozhodla se, že zhubne a zlepší si svou kondici. Bylo jí pětapadesát. Začala cvičit, každý den si připravovala jídlo, které si nosila do práce. Po roce začala od známých slyšet samé pochvaly týkající se jejího vzhledu. „Vypadala a cítila jsem se snad lépe než ve třiceti. Nakoplo mě to, motivovalo. Jedla jsem kvalitní maso, zeleninu, ovoce. Stravovala jsem se úplně jinak než v době, kdy jsem vyvařovala pro manžela a pro syna,“ vypráví.

Její úspěšná proměna jí přivedla do života nového muže. Helena se před šedesátkou vdala, přestěhovala k novému partnerovi do domku za městem. „Zase vyvařuju. Těší mě, že mu chutná. A mu chutná. Navíc vaří také rád. No, cpeme se jako čuňátka, mám deset kilo nahoře. Vedu spokojený život, hádáme se jen kvůli tomu, že se mu občas snažím vnutit zeleninu nebo že chci připravit něco netradičního zdravějšího, načež on jde do udírny pro klobásku,“ říká.

Podle různých průzkumů je její příběh naprosto typickou ukázkou rozdílnosti přístupu ke stravování u mužů a žen a také toho, jak se způsob stravování mění podle toho, zda je člověk single nebo žije v partnerském svazku.

„Více než dvacet jedna procent žen jí ovoce dvakrát i vícekrát denně, zatímco mužů, kteří ho konzumují v takové míře je dvanáct procent. Celkově Češi konzumují více masa a mléčných výrobků, nyní se ročně masa zkonzumuje osmdesát kilogramů, v roce 1950 to bylo necelých čtyřicet devět kilogramů a v roce 1936 jen třicet osm kilogramů,“ uvedl Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Statistici rovněž zveřejnili údaje, podle nichž má téměř polovina českých mužů nadváhu. Ovšem ženy jsou na tom lépe, nadváha se týká jen třiceti procent z nich.

Tyto údaje nejde vztahovat na všechny ženy a muže. Záleží na tom, zda jsou zadaní či ne. Muž, který žije sám, jí zpravidla více nezdravě, než žena, která žije sama. A naopak, žena, která žije v partnerství, jí méně zdravě, zatímco muž si co do kvality a prospěšnosti jídla v parterském svazku zpravidla polepší. Zkrátka, krásná ukázka toho, jak se v partnerství ovlivňujeme.

Téměř polovina mužů začne žít zdravěji, kdy je ve vztahu se ženou, naopak celá čtvrtina žen si vztahem s mužem s ohledem na skladbu jídelníčku pohorší. To tvrdí autoři  průzkumu, který na toto téma proběhl v několika evropským zemích.

„Když maminka zemřela, táta úplně změnil životosprávu,“ vypráví padesátiletá Dita. Její otec si kupuje jen polotovary, jí hodně rohlíků, uzenin. „Chápu, že se mu nechce vařit, ale on si ani nechce zajít občas na nějaké klasické jídlo do blízké restaurace, kde vaří levně, chutně a poměrně zdravě. Než aby si tam dal rajskou nebo svíčkovou, sní pět rohlíků s paštikou. Strašné. Je hubený a narostlo mu břicho. Vypadá děsně. Naopak maminka vždy dbala na poctivé polévky, klasická jídla doplněná hromadami zeleniny. Krájela tátovi večer jablíčka, společně je chroupali u televize. On si je líný oloupat i to jablko,“ tvrdí Dita.

Říká se, že ze šťastné lásky se tloustne a z trápení se nad ztrátou lásky nebo její absencí, se hubne. A je to pravda. Australští vědci sledovali devět let více než patnáct tisíc párů a single žijících lidí. Byli s nimi v kontaktu, když se dotyční rozcházeli nebo se naopak stali zadanými. Porovnávali jak životní výkyvy mění stravovací návyky a tudíž i váhu a zdravotní stav. „Ukázalo se, že když je člověk v páru, často přestane dbát na zdravý životní styl. Vypadá to, jako by se takzvaně přestal snažit o něco usilovat, jako by si podvědomě říkal: už mám partnera, partnerku, už se tolik nemusím snažit,“ uvedla šéfka týmu Stephanie Schoeppe.

V poslední době se rozdílnému způsobu ve stravování mužů a žen vědci více věnují, protože může být jedním z vodítkem k dosud nerozluštěné záhadě, proč se  ženy dožívají vyššího věku než muži. Některé teorie tvrdí, že je to právě proto, že v době nezadanosti se ženy stravují výrazně zdravěji a mnohé to pak vydrží celý život. Tedy ty, které jsou natolik silné, že nepodlehnout pokušení, když si jejich muž večer k televizi nasype do misky sáček mastných brambůrků. Protože pak jsou tři možnosti:

Pohádat se: Nejez to, je to hnusné a roste ti po tom břicho.
Nevšímat si toho a být naštvaná: Tak já tady chroupu mrkev, abych se mu líbila a jemu je jedno, jk bude vypadat.
Vzdát to: Přisuň mi tu misku, nedosáhnu na ni.

Zdravá strava zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.