Když už, tak kuřte zdravěji.
S elektronickou cigaretou

Když už, tak kuřte zdravěji.
S elektronickou cigaretou

13. 10. 2014

Trápí vás vaše kouření, ale nedokážete se bez cigaret obejít? Pak by mohla být východiskem takzvaná elektronická cigareta. Ta vás sice sama o sobě zlozvyku nezbaví, nicméně vám alespoň umožní kouřit mnohem zdravěji i levněji. A časem možná se závislostí skoncovat úplně.

I když – slovo kouřit totiž v tomto případě úplně neplatí. E-cigareta nespaluje tabák ani cigaretový papír, čímž uživatel nevdechuje více než 2000 rakovinotvorných látek, které se při jejich hoření uvolňují. Právě ty jsou hlavní příčinou toho, že kouření zkracuje délku života v průměru o 12 let. Elektronická cigareta navíc nevydává skoro žádný zápach, takže ji lze kouřit v podstatě kdekoliv.

Jak to celé funguje

Místo klasického dýmu se potahuje pára, která se pomocí atomizéru odpařuje ze speciální patrony naplněné takzvaným liquidem. Ten může mít mnoho variací příchutí (od tabákových po ovocné) a úrovní koncentrace nikotinu. Lze ovšem použít i roztok, v němž nikotin vůbec obsažen není. Liquid je možné do patrony opakovaně dokapávat.

Vše tedy funguje na jednoduchém principu přeměny kapaliny na syntetickou páru. Jako nosné médium příchuti i nikotinu je používána nejčastěji látka Propylenglykol.

Srdcem každé e-cigarety je zmíněný atomizér. Při potažení z e-cigarety, podtlakový senzor v baterii sepne obvod a začne jej napájet. V atomizéru, který lze zapínat i speciálním tlačítkem, je žhavící tělísko, které začne odpařovat kapalinu s nikotinem (či bez něho) a příchutí, kterou pak kuřák vdechuje, jako při běžném kouření. Baterie se nabíjí zhruba jednou za dva dny pomocí síťového adaptéru.

„Požitek z takového kouření je u nejnovějších modelů e-cigaret velmi autentický,“ říká prodejce elektronického kuřiva Petr Jirásek, který zhruba před dvěma lety z tohoto důvodu klasické cigarety zcela odložil. Po počáteční nedůvěře či odporu přijdete "elektrice" na chuť a na "klasiku" si už ani nevzpomenete.  

Kde a za kolik nakupovat

E-cigarety i mnoho druhů liquidu nabízejí specializované kamenné i internetové obchody. Vybírat lze z široké škály modelů nejčastěji od 500 do 1500 korun. Jak již bylo řečeno, samotný liquid se obvykle prodává ve čtyřech až pěti koncentracích nikotinu (0 až 24 mg), ve třech objemech balení (10 – 30 ml) a bezpočtu různých příchutí. Ceny nejmenšího 10 ml balení se pohybují zhruba kolem stokoruny. Průměrnému kuřákovi by mělo vydržet na přibližně deset dní, což činí elektronické kouření v porovnání s cenami klasických cigaret nejméně o polovinu levnější.

Kouřit se dá kdekoliv

„E-kouření neuvolňuje žádné exhalace, proto si ho můžete vychutnat doma v křesle i v přítomnosti nekuřáků, nikdo ho cítit nebude. Nenačichnou záclony, oblečení, odpadá starost s popelníkem a nedopalky,“ vypočítává výhody Jirásek. V prostředí, kde se kouří e-cigareta, je jen velice nízké množství nikotinu. Jeho úroveň se dá přirovnat k uvolněnému kofeinu či teinu z odpařující se horké kávy nebo čaje v místnosti.

Nedá se však říci, že můžete "elektriku" kouřit kdekoliv, v místech se zákazem kouření to není vhodné, někde (v letadle, nemocnicích, apod.) dokonce zcela nepřípustné. Vaše náplň může být příliš aromatická, což by mohlo ostatní obtěžovat. Nehledě na to, že ani s tímto druhem cigarety nejdete zrovna příkladem.

Odnaučí e-cigareta kouřit?

Určitě stojí za to se o to pokusit, i když bez vaší pomoci to samozřejmě nepůjde. E-kouření není zdravotně nezávadné, protože u něho většinou neodpadá inhalace škodlivého nikotinu.

Základem je kompletně přejít z klasické cigarety na elektronickou. Období by mělo trvat zhruba jeden měsíc. Aby bylo co nejvíce bezbolestné, vyplatí se u „elektriky“ zvolit obsah nikotinu o jeden stupeň vyšší než jste byli zvyklí u klasiky. Pokud jste tedy kouřili cigarety extra light zvolte liquid medium, u cigarety light sáhněte po liquid high a cigarety klasické nahraďte liquidem vhigh.

V následujících měsících postupně snižujte obsah nikotinu o jeden stupeň, až se dostanete na liquid zcela bez nikotinu. Pak už tuto drogu nepotřebujete a váš boj se závislostí může být vítězný. Na rozdíl od nikotinových náplastí či žvýkaček při něm nepřijdete o obvyklé kuřácké rituály, na něž jste byli po léta zvyklí.

Odkud se vlastně vzala

Elektronická cigareta byla vyvinuta v Číně. První zmínky jsou z roku 2003, kdy koncept představil Hon Lik. Světovou premiéru měla v roce 2005 a na trh se dostala až v roce 2006.

Její primární funkcí mělo být zlepšení životních podmínek včetně odstranění milionů nedopalků v čínských ulicích při pořádání 29. letních Olympijských her v Pekingu v roce 2008. Od té doby se e-cigarety začaly rozšiřovat po celém světě. První modely se vyznačovaly značnou velikostí, poruchovostí a slabou dýmavostí. Dnešní výrobky jsou již mnohem dokonalejší.

kouření
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.