Bezpečné a pohodlné nákupy s novou platební kartou
Ilustrační foto: Shutterstock

Bezpečné a pohodlné nákupy s novou platební kartou

8. 10. 2020

Bez hotovosti ani ránu? To už dávno neplatí. Z nedávné analýzy České bankovní asociace vyplynulo, že vztah Čechů k placení kartou je více než vřelý a nebrání se jejímu používání ani při nákupech přes internet.

V průběhu minulého roku výrazně vzrostl zájem o „chytré“ způsoby placení a stále více lidí preferuje platbu mobilním telefonem. Hotovost si drží největší oblibu u starší generace. Senioři mají největší obavy z nákupu online pokud musí platit předem a i nyní, v době pandemie, u nich vítězí dobírka. Jejich konzervativní přístup by se mohl změnit pomocí odložené platby.

Tři největší obavy, kvůli kterým je dobírka stále v oblibě

Situace kolem koronaviru sice řádně zamíchala kartami a uštědřila dobírce tvrdou ránu, ale i tak na ni čeští senioři nedají dopustit. Podle vyhledávače a srovnávače balíkové přepravy Zaslat.cz podíl dobírky během pandemie snížil o 10 % (z původních cca 36 % na 26 %), nicméně nejstarší generace nakupujících bude tento způsob platby upřednostňovat ještě dlouho. Důvodem však není pouze obecně nižší digitální gramotnost – dobírku vnímají jako jedinou možnost, jak za zboží neplatit předem.

Dobírka je u mnoha nakupujících jasnou volbou především tehdy, když v e-shopu nakupují poprvé a nemají s daným prodejcem žádné zkušenosti. Případně si o něm přečetli negativní recenze a obávají se podvodu. Jenomže dobírka není všespásná a případů, kdy po zákazník po otevření již uhrazeného balíčku zjistí, že se v něm nachází nefunkční nebo úplně jiné zboží, je stále poměrně dost. Ještě větším strašákem je ovšem představa špatného výběru – především strach z nesprávné velikosti oblečení. Ani v tomto směru přitom není dobírka nijak nápomocná.

Na výsluní se dere odložená platba

V úvodu zmíněná odložená platba neboli odloženka představuje moderní způsob úhrady zboží až po převzetí a rozbalení zásilky, a to s možností odkladu až 50 dní. Jedná se o velmi bezpečné řešení, kdy zákazník zaplatí až po důkladné kontrole produktu – a pokud se během 14 denní zákonné lhůty rozhodne bez udání důvodu odstoupit od kupní smlouvy, nemusí čekat na vrácení peněz.

Odloženou platbu již implementovala více než tisícovka e-shopů a v příštích letech se téměř jistě stane jednou z nejoblíbenějších platebních možností. S otevřenou náručí ji nevítají pouze obezřetní nakupující, ale také ti, jejichž rozpočet je v době nákupu značně omezený.

Jásat však mohou také zájemci o bezpečné placení kartou. Provozovatel odloženky Mall Pay brzy uvede na trh novou platební kartu s možností platit nejen na internetu, ale i v kamenných obchodech a u všech nákupů si odložit platbu až na 50 dní. Vzhledem k limitu až 50 tisíc s ní bude možné nakupovat i dražší produkty, jako je nábytek. Zákazníci budou moct kartou platit také v kamenných obchodech, provádět výběry hotovosti z bankomatů a využívat v zahraničí. K tomu se mohou těšit na příjemné bonusy – například pomoc řemeslníka v případě nečekaných potíží v domácnosti.

nákupy peníze
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%