Ostrov Hvar - městečko Sučuraj
Foto: autorka

Ostrov Hvar - městečko Sučuraj

13. 10. 2020

Při týdenním soustředění v Drveniku - Chorvatsku jsme jeden den ve středu navštívily trajektem ostrov Hvar - městečko Sučuraj.

Městečko Sučuraj je od Drveniku vzdálené asi 6 km, tedy půl hodiny trajektem Jadrolinija. Hned po snídani na 9 hodinu jsme vyrazily k přístavišti. Trajekt má možnost přepravit až 40 aut, včetně nákladních vozů i autobusu. Turisté mohou sedět po obvodě lodě, jinak zdejší lidé  přepravují v autě, zásoby potravin, zeleniny, stavební materiál aj. Trajekt jezdí každé 2 hodiny, kromě polední pauzy.

Po vyplutí za krátký čas jsme mohli zahlédnout maják na nejvýchodnější časti ostrova. Maják je jedna z novodobých staveb a velmi navštěvovaná amatérskými fotografy. Přístav v Sučuraj se opravuje, těžká technika a přicházíme do malé zátoky plné malých lodí a loděk. Hlavní obživou je totiž rybaření, které je známo v celém Chorvatsku a EU. Podnebí je zde velmi příznivé od května do října, pěstuje se zde vinná réva (zlatavá barva), olivový olej. Přístupné pláže jsou 2 a 4 km daleko.

Městečko Sučuraj bylo historicky několikrát poničeno, znovu vybudováno. Jednimi z prvních byli llyové, královna Teuta, zde měla palác před 3 tisíci let před Kristem, v 8 století zde sídlili Chorvati, ale stálými nájezdy ze strany Turků a dalších utrpělo značné ztráty. Nyní zde žije asi 300 lidí. Má dva kostely, asi 3 obchody, poštu (tedy uzamčenou a zarostlou), ambulanci (neviděla jsem). atd.

Udělaly jsme si procházku kolem nepřístupného pobřeží plného kaktusů a opuncií (trhaly opuncie auva, auva). Zaujal mne hřbitov nad mořem až téměř na konci výběžku. Nikde nikdo, ale bylo poznat, že lidé si alespoň kytičkou vzpomenou na své blízké. či předky, byl udržovaný.

Při zpáteční cestě jsme zasedly do konoby, daly zlatavé vínečko, odpočinuly až do příjezdu trajektu a hurá na pevninu Drveniku.

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.