Kouzlo vánoc
Fotokoláž: autorka

Kouzlo vánoc

23. 12. 2020

Dny jsou krátké, příroda je uložena k zimnímu spánku, sluníčko obrátilo svoji  usměvavou tvář k jiným zeměpisným šířkám a starý rok pomalu odpočítává poslední dny své vlády a chystá se předat štafetu roku novému...

Ještě však se musí doručit přáníčka Ježíškovi a  rozzářit oči  nejen těm  nejmenším pod vánočním stromečkem. Všem vespolek připravit po strastiplném roku, narušeném koronavirovou pandemií a po velkém, zmatečném předvánočním maratonu tu kouzelnou vánoční pohodu u nazdobených stromečků. Domem voní smažený kapr a bramborový salát, cukroví na stole láká všechny k ochutnávání spolu s hrníčkem kávy a stopečkou  domácího vaječňáku, či něčeho ostřejšího, kdy zapomínáme na hluk a předvánoční shon. Těšíme se na reakce našich nejmenších  vnoučat a pravnoučat v momentě, kdy zazvoní kouzelný Ježíškův zvoneček, rozsvítí se stromeček a začne rozbalování dárků. Je krásné být malý – všichni si na tyto okamžiky vzpomeneme a vzpomínka nás na okamžit přenese do dětství. Ale i pro rodiče a prarodiče je to nepopsatelný okamžik, kdy vidí nevýslovné štěstí malých dětí nad dárky. Je dobré, když jsou malí a věří na Ježiška, časem se dozví pravdu a ta nepopsatelná atmosféra vánoc se pak vytratí a změní  se v celoživotní, komerční realitu... Vzpomínáme i na ty, kteří na tu naši vánoční pohodu hledí odjinud, neboť již nemohou být s námi a kterým třeba i prostíráme tak, jako bychom počítali s tím, že se i třeba na malou chvilinku v ten Štědrý večer vrátí. Bohužel, nevrátí, ale i to je síla víry, kdy překonáváme to smutné v našem životě....

… a proto, všem dobrým lidem ať nový rok dá zapomenout na zlé časy a ukáže cestu k lepším zítřkům, ať zdraví vládne nad nemocí a duše souzní s tělem a dá člověku osobní pohodu a lásku.

Přeci jen, jako lid této země, jsme byli zkoušeni a překonali jsme horší časy v našich dějinách. Proto s určitou pokorou, dodržováním nařízení to zase vše zvládneme i nyní. Musíme věřit....

Krásný vánoční čas a pohodový nový rok 2021...

Ke sváteční atmosféře se zaposlouchejte do písně Karla Gotta – Vánoční, která byla natočena před dvěna roky skupinou Kryštof a Richardem Krajčem. Přáním Karla Gotta bylo, aby skladba s klipem vyšla až po jeho smrti. Jeho přání bylo naplněno.

 

Koláž je pořízena před několika lety, vnoučata byla školková a žila v úplné rodině. Nechám vás trochu nahlédnout do svého soukromí na milované chaloupce a přírodě kolem ní.

 

Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%