Do konce října se může nemocí covid-19 nakazit až 250 000 lidí. Výrazně roste počet nakažených seniorů
Z tiskové konference na ministerstu zdravotnictví. FOTO: stream ČT

Do konce října se může nemocí covid-19 nakazit až 250 000 lidí. Výrazně roste počet nakažených seniorů

16. 10. 2020

Epidemie nového koronaviru postupuje českou populací velmi rychle. Následující dva až tři týdny se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly očekává velký tlak na nemocniční systém, zejména z důvodu rostoucího počtu nemocných seniorů.

V průběhu října se nemocí covid-19 podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nakazilo 9,5 tisíce lidí ve věku nad 65 let, z toho kolem dvou tisíc v zařízeních pro seniory.

"V posledních dvou týdnech, hlavně v tom posledním, pozorujeme opravdu velký nárůst pozitivně diagnostikovaných seniorů. V některých regionech z velkých sociálních a sociálně zdravotnických zařízení. To je samozřejmě záruka budoucího tlaku na nemocniční systém,“ uvedl Ladislav Dušek.

Podle něho se dá očekávat, díky vysokému reprodukčnímu číslu (1,44 k dnešnímu dni), další exponenciální nárůst nově nakažených s tím, že na konci října onemocní až 250 000 lidí. Podle predikcí ÚZIS bude za dva týdny v nemocnicích hospitalizováno kolem pěti tisíc pacentů, z nichž až 1000 bude pravděpodobně ve vážném stavu.

"Jsme v situaci, kdy musíme mít dvě priority. Tou první je zastavit nárůst nových případů a druhou zamezit přetečení kapacity ve zdravotnických zařízeních," uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něho je ale důležité, aby všichni lidé těmto cílům pomohli osobní zodpovědností a zůstávali co nejvíce doma.

Od března se v Česku nakazilo téměř 150 tisíc lidí a zemřelo 1 230 pacientů. Nejvyšší denní nárůst, o 63 mrtvých, přibyl do statistik v pondělí. Podle počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden je země už na čtvrtém místě ve světě, ve středu byla sedmá. Včera také ÚZIS zaznamenal nejvyší denní nárůst nově nakažených od počátku epidemie v Česku, a to 9721 lidí.

 

koronavirus
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.