Jak si udělat v této době radost? Nesledovat celý den zprávy a třeba pustit se do toho, co jste dlouho odkládali
Právě teď je čas na to udělat si pořádek ve fotkách. Ilustrační foto: ingimage.com

Jak si udělat v této době radost? Nesledovat celý den zprávy a třeba pustit se do toho, co jste dlouho odkládali

18. 10. 2020

Pandemie, koronavirus, covid-19, karanténa, Prymula. Asi nejfrekventovanější slova, která se na nás v posledních měsících valí ze všech stran. Jak se z nich nezbláznit? Sledovat zprávy co nejméně a zabavit se jakoukoli jinou činností.

Udržet se v psychické pohodě, když venku prší a v televizi, rádiu i novinách je stále totéž téma, není určitě jednoduché. Asi každý chce být v obraze a chce slyšet, že ta zatracená čísla o počtu nemocných konečně lezou dolů. Nebojte se, za pár dní se to určitě zlomí!

Schválně, zkuste si na jeden den - a proč by to nemohlo být právě dnes - veškeré zprávy odříct. Prostě si televizi ani rádio nepustit a nečíst si ani noviny či zpravodajské portály. Budete překvapeni, jak vám večer bude dobře. Den se vám protáhne, protože tu hodinu či dvě, které byste proseděli u zpráv, budete mít navíc.

A co dělat bez televize a rádia? Tady je několik tipů.

Procházka na místo, kam se vám dlouho nechtělo

Za dobrého počasí je samozřejmě ideální procházka či přímo túra. Než na ni vyrazíte, zkuste zapřemýšlet, na jakém místě jste už dlouho nebyli, kde se vám třeba v létě moc nechtělo, protože bylo horko, nebo které se vám zdálo moc daleko. Nyní máte dost času, stačí si vzít do batůžku svetr navíc pro případ většího chladu, termosku s čajem a můžete vyrazit. To místo, které jste dlouho neviděli, které bylo daleko, ale do kterého jste nakonec došli, vám udělá velkou radost. A hlavně to, že jste to dokázali.

Zavolejte známým, které jste už dlouho neslyšeli

Už v jarních měsících jsme doporučovali, abyste zkusili zatelefonovat někomu, s kým jste již dlouho nebyli v kontaktu. Může to být vaše sestřenice z druhého konce republiky, bývalý kolega z práce, o kterém jste neslyšeli už několik let, přátelé, se kterými jste se seznámili kdysi na dovolené u moře, předali si kontakty s tím, že se určitě někdy ozvete. Zavolejte jim hned, jen tak, popovídejte si s nimi, uděláte radost nejen sobě, ale i jim. Pár čtenářů to na jaře zkusilo a opravdu jim to udělalo radost. A také těm, kterým volali.

Udělejte si pořádek ve věcech

Možná se už hodně dlouho chystáte udělat pořádek ve sklepě, v garáži, ve spíži či v šatní skříni. Měsíce se vám do toho nechce, pořád to odkládáte. Teď je na to ideální čas. Než si pouštět televizi a sledovat rekordní počty nově nakažených, to se raději pusťte do úklidu. Nebojte se vyhodit věci, které jste nepoužili několik let. Zřejmě je vůbec nepotřebujete. Možná na ten úklid budete potřebovat celý den, nebo i dva, no a co? Času je dost a výsledek určitě bude stát za to. Najednou zjistíte, že máte ve sklepě, v koupelně, ve skříni mnohem více místa. Udělá vám to radost.

Zálohujte si a roztřiďte fotografie

Tisíce fotek máte ve starém počítači, stovky v jednom fotoaparátu, další stovky v tom novějším. Udělat si pořádek ve fotkách není tak jednoduché. chce to totiž spoustu času. A jsme u toho. Do divadla či na výstavu jít nemůžeme, s kamarádkou do kavárny také ne. Venku je počasí, že by psa nevyhnal, tak se tedy pusťte do těch fotografií. Nahrajte si všechny na jedno místo a zálohujte. Těch možností je spousta. Fotky si můžete uložit buď na extrní disk (pokud jej nemáte, můžete si jej objednat na některém z e-shopů, jejich ceny jsou už dnes docela příznivé), ale využít můžete i nejrůznější cloudová úložiště jako jsou například Dropbox, OneDrive a Google Drive. Pokud těch dat nemáte přespříliš, jsou tato úložiště bezplatná. Konečně budete mít fotky na jednom místě, můžete si je roztřídit podle data či témat. A až to konečně budete mít, uvidíte, že vám to udělá hodně velkou radost.

Digitalizujte si a uložte staré fotky

A ještě u fotografií zůstaneme. Pokud vlastníte scanner nebo chytrý telefon, můžete se pustit i do digitalizace starých fotografií z vašich alb. Staré fotky, to je opravdový poklad. Projděte je, zavzpomínejte a ty nejlepší fotografie si nascanujte anebo vyfoťte mobilem a uložte do počítače nebo právě na ten externí disk či úložiště, které jste si vytvořili. Snímky, které jste našli a jste na nich se svou rodinou, přáteli, bývalými spolupracovníky, můžete sdílet - poslat je mailem těm, kteří na fotkách jsou. Uděláte jim i sobě radost. A pokud ve vašich fotopokladech budou třeba snímky z vašeho města a obce, můžete je uložit s popiskem i do naší Pamětnice. Uděláte tím radost i nám. Ostatně, věděli jste, že na Pamětnici si můžete sestavovat vlastní rodinnou e-kroniku?

Letem světem s Googlem

Cestování nám letos nebylo dopřáno. Ale to neznamená, že nemůžeme poznávat svět přímo ze svého počítače. Pokud jste tak ještě neučinili, podívejte se na Google Earth. Díky satelitním snímkům se můžete podívat do všech koutů naší planety, z výšky sledovat třeba Machu Picchu, úchvatné pobřeží Nového Zélandu nebo třeba chrámy v Thajsku. Budete překvapeni, co tato aplikace umí. I takové cestování vám udělá radost. 

Poslouchejte hudbu, povídky, knihy na pokračování

Pokud vás už bolí oči z počítače či oblíbené knížky, zapojte uši. Netušené možnosti nabízí aplikace Českého rozhlasu - Můj rozhlas. Zaposlouchat se můžete do vážné hudby nebo zajímavé knížky, anebo si můžete pustit dnes moderní podcasty na nejrůznější témata. Můj rozhlas vám udělá radost.

Podzimní dekorace

Někdy stačí málo. Velká suchá kytice ve starém rozbitém džbánku nebo váze, kterou léta nikdo nepoužíval. Nebo věnec na dveřích. Nebo plody naaranžované na misce uprostřed stolu. Zkrášlete svůj byt podzimní dekorací, inspirovat se mlžete třeba zde. To, co sami vytvoříte z kaštanů, listí či dýně, vám udělá určitě radost.

Naložte si vlastn í zelí
Kysané zelí je pořádnou zásobárnou vitamínů. V této virové době se hodí dvojnásob. Zelí si přitom můžete naložit sami. Není to vůbec složité. Jak na to? Jeden z receptů najdete na tomto místě. Vězte, že zelí srdce rozveselí!

 

Je spousta možností, jak se zabavit a přijít na nové myšlenky v této neradostné době. Určitě sami máte spoustu svých aktivit, které nyní provozujete. Podělte se o ně s ostatními čtenáři. Uděláte jim radost. Držte se!

hobby zábava
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%