Obyčejný zubní kartáček. Znáte jeho historii? A tušíte, kdy si lidé začali čistit zuby?
Úvodní obrázek: pixabay.com

Obyčejný zubní kartáček. Znáte jeho historii? A tušíte, kdy si lidé začali čistit zuby?

20. 10. 2020

Neznám nikoho, kdo by chodil rád k zubaři. Ani já tam nechodím radostně, ale na rozdíl od dřívějška už se nebojím. Docházím k zubnímu lékaři pravidelně a už jsem si zvykla, že se bolestivé akce dělají s místním umrtvením, takže se to dá v pohodě vydržet.

Před několika dny jsem zase strávila skoro hodinu na zubařském křesle. Zatímco dentistka hbitě pracovala v mých ústech, já jsem si ležela a přemýšlela. Mám to vyzkoušené, že když hlava zpracovává nějaké téma, tak rychleji ubíhá čas a člověk méně vnímá nepříjemný stav. 

Když jsem tak byla obklopena řadou moderních zubařských vymožeností, napadlo mě srovnávat si, co všechno se v této oblasti za poslední tři desetiletí změnilo. Moderní vybavení ordinací, nové materiály, nové postupy, ale i mnohem vyšší cena za ošetření. A také nedostatek zubních lékařů, zejména mimo větší města. A dlouhé objednací doby. Za minulého režimu bylo sice ošetření u zubaře bezplatné, ale když byli moji rodiče v mém věku, "odkládali" si už zuby na noc do skleničky. A trnuli, aby se jim se zubní náhradou něco nestalo, protože to znamenalo velké problémy.

Domnívám se, že se v poslední době změnil i přístup lidí k péči o chrup. Řada zejména mladších osob začala používat rovnátka, i když to někdy mohla být spíše módní záležitost než skutečná potřeba. Někteří zase zatoužili po běloskvoucím chrupu a podstupují různé procedury na bělení zubů. Ale hlavně mnoho z nás se naučilo nejen dobře používat zubní kartáček, ale pravidelnou součástí zubní hygieny se staly i mezizubní kartáčky, zubní nitě, škrabky na jazyk a další drobné, ale důležité vymoženosti. Také nabídka různých druhů zubních kartáčků a zubních past je široká, stačí si jen dobře si vybrat. A pak už jen to nejmenší, čistit si zuby pravidelně, pečlivě a s chutí.

 

A od těchto úvah už nebylo daleko k myšlence, zjistit jak to bylo s čištěním zubů v minulosti. Prolétla jsem trochu internet a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Nechci je tady opakovat, kdo má hlubší zájem o tuto problematiku, jistě si informace najde sám. Připravila jsem jen takové stručné shrnutí, které vás třeba bude zajímat.

3500 př.n. l Babyloňané a Egypťané

K čištění zubů používali žvýkací klacík o velikosti ptačího pera nazvaný Meswak  - šlo o kořen z rostliny, kterou staří Egypťané nazývali „strom - zubní kartáček“, Peršané „Peelu“ a Arabové ji zvou „Arak“. Jeden konec klacíku rozžvýkali a vzniklá vlákna používali k čištění zubů.  Druhý konec klacíku sloužil jako párátko. Jak je známo, že Egypťané pohřbívali své blízké se vším potřebným k posmrtnému životu - aby mumiím nepáchlo z úst, měly mimo jiné v sarkofágu k dispozici tenké také tyto větvičky. O Meswaku je zmínka i v Koránu, dodnes jej prý používají muslimští věřící na své pouti do Mekky. Mimochodem i dnes si můžete vyčistit zuby přírodním zubním kartáčkem. Nazývá se Meswak nebo Miswak a prodává se asi za 70 Kč.

img-6241.jpgpharmdata.jpg

Vlevo původní žvýkací klacík, vpravo současně prodávaný ekologický a přírodní zubní kartáček.

 

1600 př.n. l Starověcí Číňané 

Žvýkací klacíky se používaly i v Číně. Číňané navíc jako první zjistili, že při žvýkání větviček aromatických stromů mají svěží dech.

1400 n.l. První štětinový kartáček - přesun z Číny do Evropy

První štětinový kartáček, který zhotovili Číňané, měl kostěné nebo bambusové držátko a štětiny byly ze šíje sibiřského kance. Tento kartáček již fungoval na stejném principu jako ty dnešní. Byl pouze o něco méně hygienický a také méně šetrný k dásním. Středověká Evropa však zatím nevěnovala zubní hygieně příliš velkou pozornost. Málokdo si zuby čistil, a pokud ano, činil tak za pomoci kusu hadru a soli  či sazí (tento způsob čištění pocházel ze starověkého Řecka). Kartáček, přivezený z Číny tedy příliš nezaujal. Byl používán pouze vyššími vrstvami. Kančí štětiny nahradily měkčí koňské žíně či luxusní jezevčí srst.

1780 William Addis z Anglie vyrobil první moderní zubní kartáček

A to za zcela zvláštních okolností, v době, kdy byl ve vězení. Inspirací mu byly kartáče, se kterými se ve vězení drhly podlahy. K výrobě držátka použil kost z drůbeže, kterou dostal k jídlu. Do ní udělal jemné dírky, kterými protáhl štětiny propašované dozorcem. A kartáček byl na světě. A přišel ve správnou dobu. Evropa osmnáctého století již holdovala cukrovinkám, ale stále nepoužívala zubní kartáček a potýkala se tak se zubním kazem. William Addis začal po návratu z vězení začal kartáčky masově vyrábět a zbohatl na tom. Addisova firma stále existuje pod jménem Wisdom Toothbrushes

img-6244-1.jpg

Prý Napoleonův zubní kartáček

 

1857 H.N.Wadsworth - Amerika - patent na zubní kartáček

První patent na zubní kartáček získal v roce 1857 Američan H. N. Wadsworth. Masová produkce zubních kartáčků však začala až později. S první světovou válkou přišla další inovace. Kosti byly v těžké válečné době mnohem více potřeba na vývar než na kartáčky, bylo tedy nutné vymyslet náhradní řešení. Jako nový materiál posloužil celuloid. Výroba probíhala tak, že se do připravené formy lil tekutý celuloid, a štětiny kartáčku, stále ještě prasečí, se buď zasazovaly do tekuté umělé hmoty nebo do děr, které do ní byly vyvrtány po ztuhnutí.

1885 Americké firmy začínají ve velkém vyrábět zubní kartáčky

Stále však jde o kartáčky s přírodními štětinami.

1938 Vynález syntetických vláken 

V roce 1937 muž jménem Wallace H.Carothers ve firmě Du Pont Laboratories vynalezl materiál nazvaný nylon. Již roku 1938 byl nylon použit na štětiny zubního kartáčku. První zubní kartáček, jak ho známe dnes, nesl jméno Dr. West Miracle-Tuft Toothbrush. Nylonové štětiny na něm byly uspořádány do trsů a prodával se balený ve skle. Což zaručovalo jeho hygieničnost oproti dřívějším kartáčkům. Dobové reklamy uvádí jako jeho hlavní výhodu nepromokavost, kterou se nylonové štětiny podstatně liší od svých přírodních předchůdců. Dále pak tvar přizpůsobující se čelistním obloukům. Kartáček byl vyráběn ve třech variantách s různým zakřivením, které se promítalo nejen do délky štětinek, ale i do prohnutí samotného krčku rukojeti. 

1940 U. S. Army

Čištění zubů se stalo součástí vojenského drilu v americké armádě. To významně dopomohlo k tomu, že se pravidelné čištění zubů stalo běžnou záležitostí. 

1954 První elektrický zubní kartáček 

První elektrický zubní kartáček byl vynalezen roku 1954 ve Švýcarsku doktorem Phillipem-Guy Woogem. Imitoval pohyb, který vykonávaly osoby při používání manuálního zubního kartáčku. Původně byl určen pro handikepované osoby.

 1987 Moderní elektrický kartáček

V roce 1987 představil Interplak první rotační elektrický kartáček.Tento elektrokartáček na první pohled vypadal podobně jako klasický kartáček, avšak každý jednotlivý snopek jeho štětin rotoval v opačném směru než snopek sousední. Namísto aby tento kartáček dělal směšné pohyby jako jeho předchůdci, přišel s rotační technikou, která se v různých obdobách stala základním rysem moderní generace elektrických zubních kartáčků.

1992 Ultrazvukový kartáček

První ultrazvukový kartáček byl patentován v USA roku 1992. První model Ultima fungoval pouze ultrazvukově, pozdější Ultrasonex přidává i sonic vibraci. (Ultrazvukový kartáček nečistí zuby štětinami, ale pouze ultrazvukem, bez pohybu, bez tlaku, bez tření, s frekvencí max. 96 milionů vln za minutu. Ultrazvuk není cítit ani slyšet. Utrazvukový kartáček také čistí zuby mnohem důkladněji a navíc má preventivní a léčebné účinky.

 

A úplně na závěr jedna moje osobní zkušenost s kartáčky. Svůj zubní kartáček měním za nový většinou po čtyřech až pěti týdnech. Kartáčky již nepoužitelné k osobní hygieně ale hned nevyhazuji, nýbrž využívám jako šikovný nástroj při úklidu. Nejvíc kartáčků "spotřebuji" na čištění spár mezi dlaždicemi v koupelně. Spáry jsou bohužel bílé a občas mě to vytočí, že už ta bílá není bílá. Pak stačí vzít kartáček, jedlou sodu a kleknout na kolena. Odložené zubní kartáčky jsou dobré i na čištění vodovodních baterií od vodního kamene. Stačí baterii pokapat nějakým prostředkem na uvolnění vodního kamene, chvíli počkat a pak kartáčkem očistit. Výborně se s ním čistí i odtok z umyvadla, kuchyňského dřezu či vany.

 

Zdroje k článku:

www.wikipedie.cz
HISTORIE ZUBNÍHO KARTÁČKU Aneta Kalousková 2015/2016
https://www.nechcikazy.cz/infografika-historie-zubnich-kartacku
https://zubacky.estranky.cz/clanky/historie-zubnich-kartacku.htmlwww.nazuby.cz

Můj příběh
Hodnocení:
(5.3 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%