Knižní tipy proti podzimnímu splínu anebo jako dárek k vánocům
FOTO: divadlonajezerce.cz

Knižní tipy proti podzimnímu splínu anebo jako dárek k vánocům

22. 10. 2020

Co si přečíst, aby si člověk v současné době udržel klidnou mysl? Tady je několik tipů na knižní novinky, které si můžete koupit pro sebe či pro své blízké jako dárek k vánocům.

Rudolf Hrušínký - 100 rozmarných lét
Herecká kariéra Rudolfa Hrušínského (17. 10. 1920 – 13. 4. 1994) započala ještě před narozením, když jeho maminka Hermína Červíčková hrála těsně před porodem na jevišti v Novém Etynku. Výpravná kniha RUDOLF HRUŠÍNSKÝ – 100 ROZMARNÝCH LÉT provází čtenáře prostřednictvím často doposud nezveřejněných fotografií všemi zásadními okamžiky života a celoživotní kariérou jednoho z našich nejlepších herců. Každá ze sedmi kapitol je uvedena textovou částí, která shrnuje důležité společenské události a v jejich kontextu pak nastíní soukromé mezníky Rudolfa Hrušínského. Na čtenáře čeká 416 stran nabitých životem.

976_bg.jpg

 

Knihu Rudolf Hrušínský - Sto rozmarných lét doporučuje také Zdeněk Svěrák:

 

Marek Eben - Myšlenky za volantem
Kniha Marka Ebena Myšlenky za volantem představuje soubor sloupků a fejetonů, které vycházely časopisecky v letech 2014–2020. „Moje zkušenost s podobnými knížkami je taková, že se mi vždycky něco líbí a něco zase ne. A byl bych vlastně rád, kdyby v té knížce zbylo jen to, co se mi líbí, abych nemusel otravně listovat a přeskakovat to, co se mi nelíbí. Ale nikdy jsem neměl to srdce z knížky něco vytrhnout, připadá mi to barbarské. A proto je tato knížka ve formě kroužkového bloku, protože z bloku člověk vytrhne list jako nic a nemusí se trápit. Pokud někomu po přečtení zbudou jen desky, velice se omlouvám.“

Eben.png

 

Mary Pipherová - Ženy plují na sever

I ve starším věku ženy mohou být spokojené a se vděkem si užívat darů života. Tato kniha skrze příběhy ukazuje cesty, jak se stát autentickou, empatickou a moudrou bytostí. Kniha Američanky Mary Pipherové ukazuje, jak pomocí proudů života doplout k plodům radosti. Sedmdesátiletá autorka Mary Pipherová úročí své zkušenosti dcery, sestry, matky, babičky, pečovatelky, klinické psycholožky a kulturní antropoložky a píše pro ženy o ženách v bodě životních proměn. „Když se nám podaří zachovat soudnost, vtip a schopnost zacházet s emocemi, může to být nejradostnější období života. Pokud jsme se na cestu dobře připravily a máme ty správné mapy a průvodce, tahle cesta může mít velký přesah,“ říká její autorka. Kniha se čte s podobnou lehkostí jako třeba sbírka anekdot nebo posty na sociální síti, ale přitom se dotýká témat, které ženy po šedesátce řeší: všechny formy ztrát, proměny těla, přijímání podpory a péče, samota, vytváření nebo nevytváření nových vztahů, vztahy s rodinou, přehodnocení a přijetí svého života.

126033_350_0_fit.jpg

 

Kristina Pisánská - Kniha o městě dam
Kristina Pisánská (1364–1430), která se díky svému otci lékaři pohybovala několik let na pařížském francouzském královském dvoře, patří k prvním ženským intelektuálkám, jež ve svých literárních textech reflektovaly problematiku života žen v dominantním mužském světě středověku.
Vznik díla byl podmíněn zcela konkrétním
historickým kontextem: počátkem 15. století se na dvoře Karla VI. vášnivě debatovalo o tom, zda je Román o růži vůči ženám spravedlivý. Do výměny názorů se kromě Kristiny Pisánské zapojily tak význačné teologické a právnické osobnosti své doby jako Jean Gerson nebo Jean de Montreuil. Kniha o městě dam (Le Livre de la Cité des dames) je významný spis, který nejenom odráží středověkou tradici diskuzí o ženských schopnostech a ctnostech, ale současně zahajuje již renesanční rozkvět podobně zaměřených textů. Překlad je doplněn vysvětlivkami, komentářem a úvodní studií.

bmid_kniha-o-meste-dam-6tI-387969.jpg

 

Marie Kondo - Žít s radostí
Proslulá japonská autorka, která svým Zázračným úklidem strhla bezpočet lidi k tomu, aby si uspořádali veškerý majetek, napsala pokračování své slavné knížky. Nejenže rozšířila rady o ještě konkrétnější návody, jak se vypořádat s jednotlivými kategoriemi toho, co vlastníme, ale navíc zdůrazňuje zásadní kritéria, díky nimž se dokážeme snadno rozhodnout, co si přejeme ponechat pro šťastný život. Knihu doprovázejí inspirativní obrázky, jak máme věci skládat a uchovávat.

bmid_zit-s-radosti-ilustrovany-pruvodce--EDr-389174.jpg

 

Patrik Hartl - Nejlepší víkend
Na Silvestra si Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel dají zásadní novoroční předsevzetí. Žádný z nich ale nikomu neřekne, jaké je to jeho. Doufají, že se jim to během nového roku podaří, mohlo by, protože času na to budou mít dost. Kromě ranních a večerních hodin pracovních dnů mají k dispozici padesát dva víkendů, deset státních svátků a čtyři týdny dovolené. To je dohromady šest tisíc sedm set šedesát hodin volna, během kterých se dá změnit téměř cokoli.

bmid_nejlepsi-vikend-tUp-387884.jpg

 

Karel Pacner - Čtvrtstoletí republiky
Karel Pacner svou strhující kronikou varuje: jestliže nepochopíme svou minulost, může se stát, že si ji v budoucnu zopakujeme! Díky zasvěcenému zachycení souvislostí má čtenář možnost prožít zblízka podstatnou část dějin našeho novodobého státu. Jediná kapitola, která se neodehrává v minulosti, je ta poslední. 2018: PRUDKÝ PROPAD DO BABIŠSTÁTU. Je to vrchol žebříku, jehož dolní příčle jsou všechny předchozí kapitoly. Autor není nestranný, straní našemu členství v NATO a v EU, straní lidským právům.

bmid_ctvrtstoleti-republiky-kronika-nasi-Igk-390071.jpg

 

Přírodní divy naší planety
Poznejte naši planetu světadíl po světadílu, objevujte fantastické krajiny a úžasné zázraky přírody. Od vodopádu Skógafoss na jihu Islandu až po Velký bariérový útes u pobřeží východní Austrálie, od jihoamerické Amazonky až po asijský Himálaj se můžete kochat nádhernými fotografiemi, zkoumat jedinečná trojrozměrná vyobrazení pozoruhodných krajin, jež vám odhalí podstatu řady geologických jevů, prohlížet si snímky vybraných zástupců rostlinné i živočišné říše, kteří v těchto končinách žijí, číst si o neuvěřitelných přírodních silách, stojících za vznikem unikátních přírodních pokladů. Už Aristoteles říkal, že v každém kousku přírody je cosi zázračného. Tato knížka vás přesvědčí, že měl pravdu.

bmid_prirodni-divy-nasi-planety-dHp-391850.jpg

 

Zdroj: Databazaknih.cz, grada.cz, divadlonajezerce.cz

 

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%