Letos bylo v Česku výjimečně kvalitní ovzduší, koncentrace škodlivých látek byly v průměru o čtvrtinu nižší
Ostrava je městem, kde bývají koncentrace škodlivých látek ve vzduchu nejvyšší. FOTO: E.Murasová

Letos bylo v Česku výjimečně kvalitní ovzduší, koncentrace škodlivých látek byly v průměru o čtvrtinu nižší

19. 10. 2020

Příznivé meteorologické podmínky, dlouhodobý postupný pokles emisí, ale i nouzový stav. To jsou důvody, proč letos bylo v České republice za prvních devět měsíců výjimečně kvalitní ovzduší.

Jak uvedl Český hydrometeorologický ústav, vyhodnocení kvality ovzduší za první tři čtvrtinu roku 2020 hovoří o výjimečném stavu. Ve srovnání s celkovým průměrem za roky 2015–2019 byly na hodnocených stanicích po celé České republice koncentrace jemných prachových částic nižší v průměru o 30 procent, emise oxidu dusíku o 24 procent a oxidu dusičitého o 21 procent.

"Kvalitu ovzduší v roce 2020 ovlivnily příznivé rozptylové podmínky, nouzový stav a dlouhodobý pokles emisí. Je to tedy kombinace přírodních podmínek a chování člověka jako je nižší doprava, postupné snižování emisí apod.," uvádí ve své zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejvíce se pokles prachových částic projevil v Moravskoslezském kraji, u oxidů dusíku z hodnocených stanic nejvíce na pozaďové venkovské stanici Košetice. Vzhledem k postupnému dlouhodobému zlepšování kvality ovzduší v ČR lze navíc předpokládat, že pokud bychom se podívali dále do historie, byl by pokles v roce 2020 ve srovnání s předchozím obdobím ještě markantnější. Toto však nemusí platit výhradně a na určitých lokalitách mohou být dlouhodobé trendy odlišné v závislosti na konkrétním charakteru dané lokality (blízké zdroje a jejich typy atd).

Na kvalitě ovzduší se podle ČHMÚ významně podílely výrazně nadprůměrné teploty vzduchu, rychlosti větru a množství srážek. K začátku roku se přidaly i vhodné podmínky v létě 2020. To se vyznačovalo vyšším množstvím srážek, především červen byl srážkově velmi nadprůměrný. Příznivé rozptylové podmínky vedou k nižším koncentracím všech znečišťujících látek. Nadprůměrné teploty zlepšují situaci především z pohledu koncentrací prachových částic, které jsou z velmi významné míry závislé na intenzitě vytápění.

 

ovzduší životní prostředí
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.