Místo tablet spolkne pacient strip z nanovláken, uvádí jako příklad vývoje v nanoprůmyslu inovátorka Marcela Munzarová
Marcela Munzarová. FOTO: archiv společnosti Nano Medical

Místo tablet spolkne pacient strip z nanovláken, uvádí jako příklad vývoje v nanoprůmyslu inovátorka Marcela Munzarová

20. 10. 2020

Téměř dva roky před vypuknutím pandemie koronaviru její tým vyvinul materiál, který s 99,9 % účinností zachytává viry a bakterie a nyní se používá k výrobě roušek. Marcela Munzarová, které se říká Nano Lady, je uznávanou osobností nanoprůmyslu v Česku i ve světě.

„Ochrana úst a nosu se pravděpodobně stane evergreenem našeho života. Bude symbolem respektu k ostatním, prevencí před nákazou i pomůckou při zhoršení zdravotního stavu či podmínek životního prostředí,“ říká v rozhovoru pro portál i60 Marcela Munzarová, výkonná ředitelka společnosti Nano Medical, dceřiné společnosti firmy Triola.

Krize často přinášejí příležitosti, což nyní dokazuje vaše společnost, která začala vyrábět unikátní nanovlákna, využitelná pro ochranné pomůcky proti koronaviru. Napadlo vás při vývoji nového materiálu, že bude mít takové využití?
Projekt jsem začala před více než 22 měsíci. Původním záměrem firmy Nano Medical byla výroba zdravotnických prostředků – velkých prodyšných náplastí se záchytem virů a bakterií, které by měly využití při velkých popáleninách, chirurgických zákrocích a při rozsáhlých komplikovaných úrazech. Až při progresi covidu-19 do stadia pandemie a při celosvětovém nedostatku ochranných prostředků jsme rozšířili náš původní záměr o výrobu materiálu pro zdravotnické masky. Materiál s tak vysokou účinností přece nevznikne za den! Ke všemu jsou nutné dlouhodobě probíhající testy, potvrzení a certifikace o účinnosti. S využitím filtračního materiálu do roušek jsme tedy nepočítali. Před příchodem pandemie byly čínské laciné roušky dostatečné pro potřeby zdravotnického systému a spotřebitelský trh tento produkt prakticky nespotřebovával. Proto tu také v březnu ze dne na den vznikl kritický nedostatek roušek.

Můžete laicky popsat, z čeho a jak se materiál vyrábí?
Materiál je textilní sandwich z netkaných textilií, který obsahuje vrstvu nanovláken. Tato funkční filtrační vrstva zajišťuje mechanický záchyt mikroorganismů. Představte si vrstvu hustě rozsypaného jehličí – to je pro ilustraci nanovlákenná vrstva, přes kterou se nedostanou bakterie ani viry. A bakterie mají v této imaginaci velikost gymnastického míče, viry jsou pak ve srovnání velké jako zrnko máku nebo písku.

Jak vlastně vypadá váš produkt a jak se s ním dál pracuje, aby mohl být součástí ochranných pomůcek?
Textilní materiál je vyráběn v širokých rolích a pak dělen  na role o šíři 175 mm. Na speciálních strojích je nejprve složen do tvaru roušky, následně je do těla roušky zataven drátek  na zafixování roušky na nose, v posledním kroku jsou přivařeny gumičky.

Kdo jsou odběratelé vašeho unikátního materiálu a může si masku či jiné ochranné pomůcky, vyráběné z vašich materiálů, koupit i běžný zákazník v Česku?
Odběrateli v Čechách i v zahraničí jsou firmy, které vyrábějí roušky pro zdravotnictví nebo pro segment maloobchodu. Významná část výroby materiálu z Nano Medical se spotřebuje na výrobu roušek, které se prodávají na trhu pod značkou NANO MED CLEAN – se zárukou záchytu vyššího než 99,9% virů. Tyto roušky je možné nakoupit v e-shopech nebo ve firemních prodejnách a na e-shopu společnosti Triola.

Zatímco v jarních měsících bylo roušek nedostatek a lidé si je museli šít sami, nyní je na trhu spousta roušek, ale asi ne všechny splňují požadované parametry na ochranu proti virům. Jak vlastně má laik poznat kvalitní roušku, na co si má dát při výběru pozor?
Troufám si říct, že až 90 procent nabízených nanoroušek nemá potřebnou certifikaci. V takovém případě je potom úplně jedno, jestli někdo nosí na tváři roušku ušitou z utěrky, co našel doma, nebo některou z těchto rádoby „lepších“ roušek. Garancí kvality nanoroušky je shoda s evropskou evropskou normu EN 14683. Především na roušce nebo na obalu musí mít uvedena  značka CE. Pokud se jedná o respirátor, musí být ve shodě s normou EN 149. Pokud je na obalu roušky uvedeno, že odpovídá filtraci FFP2, což je třída účinnosti respirátorů a na výrobku není uvedeno CE, jedná se minimálně o výrobek podezřelých parametrů, který pravděpodobně nesplňuje žádnou normu. Nákupu těchto výrobků bych se vyvarovala. Může se totiž jednat o klamavé praktiky výrobce, dovozce či obchodníka, v horším případě mohou roušky nebo respirátory naopak škodit. 

Co byste poradila starším lidem, jak mají postupovat při výběru kvalitní roušky?
Starším lidem, kteří neovládají skvěle online prostředí, doporučuji nákup roušek v lékárnách. Nebo si nechte od mladších příbuzných poradit, můžete se obrátit i na nanoasociaci, která sdružuje české výrobce. Ti jsou většinou kvalitní, hrozbou jsou občas obchodníci a překupníci. Chirurgická rouška má účinnost 2- 4 hodiny, dokud nezvlhne, pak účinnost ztrácí. Její lákavou výhodou je to, že je laciná. Naše nanorouška Nano Med Clean vydrží až 12 hodin, takže celý den. Ochrání vás, ale připlatíte si. Ceny nanouroušek se pohybují od 25 Kč klidně i do 100 Kč. Záleží na technologii. Dobrou zprávou je, že kvalitních nanoroušek je v Čechách dostatek, nebojte se věřit českým výrobcům, musí dodržovat evropské normy.

Jak jste se vlastně vy sama dostala k nanovláknům a proč jsou nanovlákna v poslední době tak „sexy“?
S nanovlákny pracuji již 15 let. Jsem zaměřením textilní inženýr, technolog výroby. S útlumem výroby klasického textilu se mi naskytla příležitost pracovat v tehdy velmi novém oboru nanovláken. Díky nedostatku zdravotnického materiálu v první vlně a výhodám nanovlákenných materiálů, zde vznikla vysoká poptávka po nanovlákenných rouškách. Tato příležitost vyvolává zájem mnoha podnikatelských subjektů vyrábět nanovlákenné roušky nebo obecně nanovlákenné produkty. Pro spotřebitele přinášejí nanovlákna významný benefit v podobě výborné prodyšnosti a účinnosti materiálu. Nanovlákna jsou hlavně pro laiky tak trochu tajemná, neuchopitelná. A co je tajemné, skryté, prvoplánově nedostupné, to je sexy, nemyslíte?

Vidíme nyní využití nanovláken díky pandemii koronaviru. Kde ale vy vidíte budoucnost tohoto materiálu, kde všude se bude moci používat?
V segmentech průmyslových aplikací se nanomateriály již dlouhodobě používají v různých typech filtrů a separačních membrán. Nano Medical připravuje produkty v kategorii zdravotnických prostředků, vzdálenější budoucnost budou pravděpodobně nosiče léčiv. Prakticky to znamená, že pacient spolkne místo tablety strip z nanovláken.

Jaká je vlastně konkurence v oblasti výroby nanovláken a produktů z nich. Budou podle vás i v Česku vyrůstat nové továrny, zabývající se tímto materiálem?
Ano, Česko je při přepočtu na počet obyvatel nanotechnologická velmoc. Češi jsou vnímáni jako technicky velmi zdatný národ, jistě to souvisí s rozvojem průmyslu v první polovině 20 století, také naše technické vzdělání je na vysoké úrovni. Další výrobní kapacita tu jistě přibude. Po skončení koronavirové pandemie bude podstatné, jaký výrobní program tyto firmy budou mít.

Myslíte si, že státní orgány, ministerstvo průmyslu, zdravotnictví, vláda, by měly více spolupracovat s technologickými firmami, jako je ta vaše? Například formou nějaké podpory, garančních úvěrů apod.?
V jarních měsících Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo několik dotačních programů COVID, které byly zaměřeny na investice do výrobních zařízení (Technologie COVID), výroby materiálu nebo vývoje nových materiálů a zdravotnických prostředků. Administrace  těchto projektů byla významně jednodušší, rychlejší než je obvyklé. Tyto programy firmy využily k pořízení například strojů na výrobu roušek a respirátorů nebo rozšířen výrobních kapacit. Tyto programy a zjednodušené řízení hodnotím velmi pozitivně. Díky těmto programům ve stávající druhé vlně již nedojde k dlouhodobému nedostatku ochranných pomůcek i v případě, že by jejich dovoz z Asie byl zastaven na několik týdnů nebo i měsíců.

Svět nás po jarních měsících chválil, jak jsme zvládli první vlnu pandemie, za to teď jsme na špici zemí, kde se koronavirus šíří nejrychleji. Čím to je, zaspala vláda, mohla se podle vás lépe připravit na tuto podzimní vlnu?
Popravdě, těžko se mohu k této otázce vyjadřovat, osobně si myslím, že vláda měla víc naslouchat odborníkům a reagovat na matematické modely, které by jistě měla k dispozici, kdyby s nimi chtěla pracovat.

Kolik hodin denně pracujete? A máte čas na nějaké své koníčky? Jaké to jsou?
Pracuji cca 7-9 hodin a většinou ještě večer 1-2 hodiny, nicméně v létě ještě poměrně hodně času věnuji zahradě a v zimě čtení nebo stihnu občas i nějaký film.

rozhovor zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%