Zpřísněná opatření vlády: Omezený volný pohyb osob a zavření většiny obchodů. Na chaty a chalupy lidé odjet mohou
Ilustrační foto: pixabay.com

Zpřísněná opatření vlády: Omezený volný pohyb osob a zavření většiny obchodů. Na chaty a chalupy lidé odjet mohou

21. 10. 2020

Zavřeno. Tento nápis bude nejen u vchodů do restaurací, ale i obchodů a služeb jako je kadeřnictví, opravny obuvi apod. Vláda také zakázala volný pohyb osob vyjma cesty do práce, na nákup potravin, léků drogerie či návštěv lékaře.

To je stručný obsah dalších opatření, ke kterým vláda přistoupila poté, co se ukázalo, že dosavadní omezení na šířící se pandemii nezabírají.

"Problémem, proč to děláme, je kapacita lůžek. I když máme robustní zdravotnický systém, jeden z nejrobustnějších v Evropě, a i když jsme za posledních 14 dní navýšili kapacitu lůžek ze 4 800 na 15 500, tak na základě různých predikcí vidíme, že pokud bychom neudělali tato opatření, tak by náš zdravotní systém zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu. Proto jsme k tomu museli přistoupit. Samozřejmě je to narychlo, ale nemáme čas,“ uvedl  při vyhlášení vládních opatření premiér Andrej Babiš. „Omlouvám se podnikatelům, občanům, zaměstnancům, omlouvám se za to, že jsem v minulosti tuhle možnost vyloučil, protože jsem si neuměl představit, že se to může stát," řekl předseda vlády.

Uzavření obchodů je nařízeno od čtvrtka 6.00 hodin. Výjimku mají: potraviny, prodejci pohonných hmot, paliv, hygienického zboží, kosmetiky, drogistického zboží, lékárny, prodejny zdravotnických prostředků, malých domácích zvířat, prodejci krmiva, brýlí a souvisejícího zboží, novin a časopisů, tabákových výrobků, zahradnických potřeb. Otevřeny budou i prádelny, čistírny, autoservisy, odtahy vozidel, prodejci náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím, dostupné bude vyzvednutí zásilek a zboží, otevřené budou i pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy IT techniky, spotřební elektroniky a dalších výrobků, provozovny realitního zprostředkování a účetních poradců, daňové evidence, oprav a instalací strojů a zařízení pro domácnost, myčky automobilů, domácí potřeby, železářství, kompostárny či sběrny.

Omezuje se pohyb osob, na chatu lidé odjet mohou

Od čtvrtečního rána vláda rovněž omezuje volný pohyb osob. Lidé budou moci odjet do práce, nakoupit si, zajít pro léky či k lékaři, ale pak budou muset zase domů. Venku se budou moci sejít nanejvýš dvě osoby, výjimkou je rodina. Lidé budou ale moci jít na procházku do lesa či do parku. Výjimku pro srocování lidí budou mít svatby a pohřby.

Uzavírají se také hotely a penziony, naopak, lidé budou moci odjet na své chaty a chalupy.

I nadále se má maximálně omezit přímý kontakt státní správy s veřejností. Úřední hodiny budou maximálně pět hodin, dva dny v týdnu. Toto opatření už na většině úřadů funguje nyní.

Tato opatření, která budou platit nejméně do 2. listopadu, přichází poté, co se počty nově nakažených přehouply přes desetitisícovou hranici za den. V nemocnicích už leží více než čtyři tisíce pacientů s covidem, s nemocí zemřelo již 1619 lidí.

"Kdybychom zatáhli za brzdu dřív, nevznikl by takový problém. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) prezentoval data už v létě a ministerstvo zdravotnictví podle nich připravilo v srpnu plán, který byl ale z nejvyšších míst shozen, a jelo se dál. To je problém v českém rozhodování, ale já od začátku říkám, že toto je zdravotnická katastrofa, a měli by ji tak řešit zdravotníci. Nám chybí lidé jako profesor Drosten v Německu, který edukuje veřejnost, a kde existuje těleso, které lidem říká, jak by se během epidemie měli chovat," uvedl pro Seznam Zprávy šéf intenzivní péče VFN v Praze Martin Balík, který vyléčil přípravkem remdesivir prvního těžkého pacienta v Česku.

koronavirus
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%