Z mých toulek Prahou – tentokrát podzimní Brumlovkou
Foto: autorka

Z mých toulek Prahou – tentokrát podzimní Brumlovkou

30. 10. 2020

Přemýšlela jsem, odkud se mohl vzít název Brumlovka. Že by zde kdysi brumlali medvědi, jak pravila jedna má vnučka? To asi těžko. A tak jsem zapátrala a zjistila, že…

„Na konci 19. století majitel továrny na podšívkové zboží a velkoobchodník Karel Brummel ze Starého Města koupil cihelnu v Michli, tehdy obci za Prahou. Na jejích pozemcích - v dnešní Jemnické ulici, dříve Karlově a Rohové - postavil deset bytových domů. Dneska bychom o něm řekli, že to byl developer.“

V současnosti se zde nachází BB Centrum, což je areál administrativních, rezidenčních a multifunkčních budov v Praze – Michli. Tento areál je budován od roku 1996 firmou Passserinvest. Název areálu vychází z místopisného označení ulice „Baarova-Brumlovka“. Má zde sídlo mnoho velkých českých i nadnárodních společností.

BB Centrum v budově Brumlovka – to je též supermarket, automyčka, kavárna, cukrárna, jsou zde obchody, hřiště, pošta, čistírna, prádelna, venku pak víceúčelové hřiště, tenisový kurt, park. Nejvíce obsazené je vždy hřiště dětské, vestavěné do bývalého sadu a sousedící s parčíkem pro psí miláčky. Tam se můžete, zatímco děti řádí na rourách-skluzavkách, připojit na wifi či si půjčit knížku z knihobudky. Jako nevýhodu vidím bohužel umístění dětského parku ihned vedle magistrály vedoucí do centra a pak to, že u tohoto hřiště není ani jeden záchod.

Park jinak můžete nalézt i na střechách budov, některé z nich jsou totiž pokryty zelení.

Dále se zde nachází např. Mateřská křesťanská škola Elijáš a Křesťanské rodinné centrum Samuel - hlídání dětí.

Ve všední dny funguje autobusová kyvadlová doprava s označením BB centrum.

Fotky Brumlovky jsou asi dost známé, navíc nerada fotím budovy, takže přikládám něco málo „přírody“, jejíž zakomponování mezi budovy včetně vodotrysků se mi skutečně líbilo.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.