Po dvou měsících konečně dobrá zpráva: Jsme v bodě zlomu, řekli Blatný i Dušek
Ilustrační foto: ingimage.com

Po dvou měsících konečně dobrá zpráva: Jsme v bodě zlomu, řekli Blatný i Dušek

30. 10. 2020

Počet nově nakažených lidí nemocí covid-19 se druhý den drží na úrovni kolem 13 000. Ve čtvrtek přibylo 13 051, v pátek pak 13 605 nově nakažených nemocí covid-19. A ačkoli stoupají počty hospitalizovaných i zemřelých, odborníci začínají mluvit o zlomu.

Podle šéfa Ústavu zdravotnickcých informací a statistiky Ladislava Duška nová čísla mohou být náznakem zlepšení. „Nacházíme se v bodě zlomu, teď by se měla opatření projevit. Nyní se podle nejnovějších hodnot jeví, že nedochází k eskalaci,“ řekl na tiskové konferenci Dušek. Připustil, že se současnými vysokými denními hodnotami nakažených se tento fakt nemusí jevit jako zjevný, přesto nyní podle něj nárůst brzdí. „Je plus 37 procent,“ řekl. V předchozích týdnech se nárůst pohyboval kolem 60 procent," dodal Dušek.

Také nový ministr zdravotnictví Jan Blatný připustil, že se epidemie daří konečně krotit. „Jsme v situaci, kdy reprodukční číslo popisující rychlost postupu epidemie kleslo na hodnotu 1,1 až 1,2 a zároveň se nezvyšuje poměr pozitivních testů na celkovém počtu provedených testů. Mohla by to být známka brzdění koronavirové epidemie,“ uvedl monistr v Poslanecké sněmovně.

„Data jsou sice známkou, že brzdíme, ale nadále potvrzují, že probíhá stále ještě komunitní šíření. Rozhodně nemáme vyhráno, a kdybychom nyní přestali dodržovat opatření proti šíření koronaviru, efekt dosud platných opatření se nedostaví a naopak se dostaneme za hranici kapacit lůžkové péče,“ uvedl ministr Blatný před poslanci, které vláda požádala o prodloužení nouzového stavu. Ten nakonec poslanci po dlouhé rozpravě a diskuzích prodloužili do 20. listopadu.

Vyhráno není, příští dny budou perné

Jak Blatný, tak Dušek upozornili, že příští dny budou pro Českou republiku ještě krušné, protože hospitalizovaných lidí, ale u zemřelých bude přibývat.  A to se začíná potvrzovat. Za pátek přibylo 677 hospitalizací a rekordní byl i počet zemřelých - v pátek zemřelo 216 pacientů s nemocí covid-19. 

"Rozhodně nemáme vyhráno. Kdybychom nyní přestali dodržovat opatření proti šíření koronaviru, efekt dosud platných opatření se nedostaví a naopak se dostaneme za hranici kapacit lůžkové péče,“ uvedl ministr Jan Blatný. Kromě toho přiznal, že klíčovým problémem je šíření nákazy mezi seniory. Na počátku října tvořili lidé ve věku 65 plus asi 10 procent nakažených, aktuálně je to 14 procent. V celkových číslech jde o rozdíl 4500 ze září, a 25 tisíc nyní.

Zákaz nočního vycházení i zavřené školy budou nejméně do 20. listopadu

Ministři dnes také prodloužili až do konce nouzového st stavu, tedy nově do 20. listopadu, zákazy a omezení, která mají pomoci omezit šíření koronaviru. Až do konce nouzového stavu tedy bude prodloužen noční zákaz vycházení a zůstat zavřené mají být i školy. Podle ministra školství Roberta Plagy to ale neznamená, že se to ještě nemůže změnit. Záležet bude na tom, jak se bude epidemie koronaviru v následujících týdnech vyvíjet.

 

 

 

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.2 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%