Židé a Dušičky
Ilustrační foto: pixabay.com

Židé a Dušičky

2. 11. 2020

K napsání článku mě inspirovala otázka Alenky T., zda my Židé také máme Den památky zesnulých 2. listopadu.

Odpovím ne, protože v judaismu takový svátek jako Dušičky neexistuje. Trochu se k němu přibližuje svátek Jarcait, což je výročí úmrtí našich blízkých. Tehdy pozůstalí zapálí doma svíci a pak se pomodlí v synagoze. V tento den se také doporučuje držet půst. Na macevu se pak položí kamínek. Židé se za zesnulé většinou modlí 4x ročně v synagoze a u příležitosti výročí úmrtí významnějšího rabína umisťují na náhrobek kartičky s prosbami. To je možné vidět na pražském Židovském hřbitově u náhrobku rabína Löwi.

Ale i Židé navštěvují hřbitovy a modlí se několikrát v roce. Židé věří, že mrtví odcházejí do Šeolu /říše zemřelých/. Pro Židy jsou místa posledního odpočinku svatým, ale také nečistým místem. Proto jsou při vchodech na kirkut studny nebo kohoutky s vodou pro rituální očišťování. S hroby se nesmí manipulovat, asi jste si všimli při návštěvě židovského hřbitova povalených náhrobků. Pohřbení očekávají příchod Mesiáše, a tak  je zakázané s ostatky jakkoliv manipulovat. Exhumace bývají povoleny je ve výjimečných případech. Židé neuznávají pohřeb žehem a hroby jsou nedotknutelné. V Izraeli nenajdete žádné krematorium.

Za jednu z největších náboženských povinností je podle judaismu připravit a doprovodit zesnulého na jeho poslední cestu. Každá židovská náboženská komunita má svou Chevru kadiši, která se touto činností zabývá.Chevra kadiša, neboli Svaté bratrstvo kromě pohřbívání zesnulých se zabývá také zabývá sociálními problémy a její práce je v židovských komunitách dodnes nezastupitelná. 

Z úcty k zesnulým se na hřbitovy nenosí žádné nápoje či jídlo nebo není dovolena pastva hospodářských zvířat či sběr květin nebo bylinek atd. Oproti tomu pravoslavná církev dovoluje o Velikonocích, aby pozůstalí přišli na hřbitov a tam konzumovali různá jídla.

V naší zemi máme hodně židovských hřbitovů, nejznámější je asi v Praze, ale také u nás v Plzni, Třebíči a jeden malý hřbitůvek jsem navštívila v Spáleném Poříčí, když jsem tam byla s Hankou Práglovou v hotelu Brdy.

Shalom

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%