Polévky jsou grunt
FOTO: autorka

Polévky jsou grunt

13. 11. 2020

Kdo nemá rád polévky, tak tento článek asi číst nebude. Já mám polévky ráda, můj muž polévky přímo miluje. Stejně jako moji dnes už dospělí synové. A tak je poctivě vařím celý život.

Když se podívám zpátky, uvědomuji si, že se mé vaření polévek postupně vyvíjelo. Od těch nejjednodušších, co jsem se naučila od maminky, přes experimenty s nejrůznějšími surovinami až k těm, které vařím dneska. Pár jsem jich pro vás vybrala jako inspiraci v této podzimní době. Všechny jsou z mé internetové kuchařky www.ceskahospodynka.cz.

Polévka z červené čočky s rajčaty
Červenou čočku používám na polévky ráda. Jako hlavní surovinu, nebo jen na zahuštění polévky. Dobrá je i do salátů. Je rychle uvařená a navíc prý nezpůsobuje nadýmání.

xcockoeva.jpg

Suroviny:
1 hrnek červené čočky (čtvrtlitrový)
1 l vývaru
1 konzerva sekaných rajčat
2 lžíce oleje nebo sádla
1 cibule
4 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
1 lžička drceného kmínu
1 citron
sůl
mletý pepř

Postup:
Na rozpáleném tuku si osmažíme drobně nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme zázvor a kmín, nakrájená rajčata, propláchnutou červenou čočku a trochu šťávy z citronu. Přilijeme vývar, osolíme a opepříme a vaříme až do změknutí čočky. Trvá to zhruba 20 minut. V tomto okamžiku můžeme polévku lehce rozmixovat, ale nemusíme.
Na závěr ji můžeme dochutit – třeba i lžičkou cukru, pokud se vám bude polévka zdát příliš kyselá. Můžeme přidat i nějakou zelenou nať na ozdobení. Tato polévka může mít i "masovou" variantu. Pokud dělám kuřecí vývar, přidám do polévky kuřecí maso z vývaru.

 

Sváteční hrachová polévka

Klasickou hrachovou polévku nevařívám často, ale když už přijde na řadu, tak si na ní nechám záležet, aby byla opravdu dobrá.

xsvahra.jpg

Suroviny:
250 g hrachu
2 cibule
2 lžíce oleje
1 mrkev
kousek celeru
kousek petržele
3 stroužky česneku
100 ml smetany
sůl
mletý pepř
majoránka
100 g šunky
100 g žemle (chleba)

Na jíšku:
30 g másla
30 g hladké mouky

Postup:

Hrách propláchneme a necháme přes noc namočený ve vodě. Nebo použijeme předvařený hrách, který již namáčet nemusíme. Vodu s hrachem přivedeme k varu a uvaříme do měkka. Všechnu zeleninu si očistíme, drobně nakrájíme nebo nastrouháme na okurkovém struhadle. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu a společně chvíli dusíme. Je-li třeba, přidáme k zelenině trochu vody. Tuto zeleninovou směs potom společně s hrachem uvařeným doměkka rozmixujeme.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zahustíme s ní polévku a povaříme. Nakonec ji dochutíme prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a jemně rozemnutou majoránkou.
Na talíři polévku zjemníme smetanou .Šunku nakrájenou na proužky orestujeme, kostičky žemle osmažíme. Přidáme k polévce.

 

Cizrnová polévka s rajčaty

Nejsem žádný zapřísáhlý milovník luštěnin, jak by se vám mohlo zdát podle výběru polévek. Ale konzervu sterilované cizrny stejně jako konzervu sekaných rajčat mám vždycky ve spíži v rezervě. Když přijde na věc, dá se z toho něco vykouzlit. Cizrnu samozřejmě můžete koupit i sušenou a nechat ji před přípravou několik hodin namočenou ve vodě.

xkrepol.jpg

Suroviny:
400 g cizrny
400 g krájených rajčat v konzervě
1 pórek
1 malá cuketa
2 hrsti na kostičky nakrájeného staršího chleba
1 l vývaru
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 bobkové listy
mletý pepř
sůl
(parmazán)

Postup:
Cizrnu vaříme ve vodě, dokud není přiměřeně měkká. Zatím si připravíme zeleninu do polévky. Mladou cuketu opláchneme, neloupeme, nakrájíme na kostičky, pórek nakrájíme na kolečka. V hrnci si rozpálíme olej a osmahneme na něm cuketu a pórek, přidáme rajčata včetně nálevu, utřený česnek, bobkový list a zalijeme částí vody z vaření cizrny a vývarem. Společně povaříme ještě asi 10 minut. Z polévky odstraníme bobkový list.
V tomto okamžiku můžeme (ale nemusíme) na chvíli do polévky ponořit mixér, část zeleniny se rozmixuje a polévku mírně zahustí. Potom polévku osolíme a opepříme. Na talíři přidáme do polévky osmažené kostičky chleba, polévku můžeme posypat i jemně nastrouhaným parmazánem. Když byli moji synové malí, říkali o této polévce, že je oříšková. Dobře uvařená cizrna trochu svou chutí oříšky připomíná.


Zelňačka s klobásou

Zelňačka je tak trochu česká klasika a existuje v mnoha podobách. I já mám na své kuchařce asi pět variant polévky s kysaným zelím. V poslední době však vařím tuto tzv. červenou zelňačku – má načervanalou barvu podle cibulové jíšky s paprikou.

 xzelciri.jpg

Suroviny:
500 g kysaného zelí
300 g brambor
2 nožičky klobásy
1 větší cibule
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
kostka masoxu
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
1 lžíce mleté červené papriky
2 chilli papričky
2 lžíce zakysané smetany
sůl

Postup:
Kysané zelí pokrájíme a vaříme asi v 1,5 l vody s bobkovým listem, novým kořením, kostkou masoxu a solí. Nesolíme příliš, zelí bývá slané. Zvlášť si uvaříme v osolené vodě s kmínem oloupané a na kostky nakrájené brambory. Po uvaření je odcedíme a dáme stranou, protože do polévky je budeme přidávat až skoro nakonec.
Zatímco se kysané zelí s kořením vaří, připravíme si cibulovou jíšku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozpálíme si olej a cibuli na něm smažíme, jakmile začne dostávat barvu, přidáme hladkou mouku, také trochu osmažíme a pak přidáme červenou papriku. Vše promícháme a už jen chvilinku společně smažíme, aby paprika nezhořkla. Do hotové jíšky nadrolíme v dlaních majoránku a přidáme nasekané chilli papričky. Zalijeme ji vodou, rozmícháme a vlijeme do vody se zelím. Přidáme rozetřený česnek, klobásu nakrájenou na kostičky a ještě asi 20 minut vaříme na mírném ohni. Pět minut před koncem přidáme uvařené brambory, aby se prohřály. Po odstavení ze zdroje tepla vmícháme zakysanou smetanu a podáváme.


Kapustičkový krém se žampiony
Kapusta bývá jako zelenina dost opomíjená, ale kapustičky používám při vaření polévek ráda. Tak jsem jako poslední polévku vybrala právě méně obvyklý kapustičkový krém.

xkapukrem.jpg

Suroviny:
15 kapustiček
5 žampionů
3 brambory
1 cibule
sůl
mletý pepř
majoránka
strouhaný tvrdý sýr
1 lžíce sádla
1 masox

Postup:
Z kapustiček odstraníme vrchní špatné listy, opláchneme je a překrojíme na poloviny. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, brambory také oloupeme a pokrájíme. V hrnci rozpálíme asi lžíci sádla a orestujeme na něm pokrájenou cibuli. Přidáme kapustičky a brambory a vše zalijeme asi litrem horké vody. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Vaříme asi 15 minut.

Potom část kapustiček vyjmeme a dáme stranou. Polévku ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec vložíme zpět kapustičky, které jsem vyjmuli před mixováním. Každý talíř polévky posypeme asi lžící nastrouhaného tvrdého sýra. Místo sýra můžeme do poléky přidat nudličky opečené anglické slaniny.

 

 

Pár vychytávek, které se mohou při časté přípravě polévek hodit:

  • Když vařím luštěninovou polévku, přidávám do ní vždycky větvičku saturejky. Saturejka podporuje trávení a zvyšuje stravitelnost luštěnin. Pěstuji si ji v květináči za oknem již několikátý rok.
  • Při přípravě polévek často také často používám vývar. Ten si vyrábím zvlášť ve větším množství, a pak ho zamrazím. Při vaření polévky ho jen vytahuji z mrazáku.
  • Často také experimentuji, většinou kvůli surovinám, které mám či nemám k dispozici. Už jste třeba použili při vaření polévky ředkvičku? Nebojte se toho, výsledky bývají zajímavé.
  • Mým nerozlučným pomocníkem při přípravě polévek je tyčový mixér. Částečné rozmixování surovin v polévce ji zahustí, takže nemusíte používat jíšku. Úplným rozmixováním zase vytvoříte krém, který můžete jen ozdobit kouskem zelené natě, lžící smetany apod.
  • Snažím se vždy používat kvalitní a čerstvé suroviny. Ideálně ty, které jsou v sezóně k dispozici.


Uvedené recepty jsou většinou až na 8 porcí polévky. Všechny polévky jsou relativně vydatné, lze je použít i jako samostatné jídlo. Bývají dobré, ba někdy i lepší až druhý den, kdy se v nich všechny chutě pěkně spojí a rozleží. Pokud si některou z  polévek uvaříte, přeji vám dobrou chuť.

Můj příběh recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.