Osvíceným pohádkovým Vyšehradem
Foto: autorka

Osvíceným pohádkovým Vyšehradem

15. 11. 2020

Jít na Vyšehrad, když se nad Prahou začínají večer rozsvěcet světla, v dálce září Pražský hrad a celé město se začíná nořit pozvolna do tmy – to znamená projít kouzelnou bránou do pohádky…

Podle pověstí nejstarší sídlo českých knížat. Hradiště ale vzniklo asi v polovině 10. století a podle archeologických vykopávek by Vyšehrad měl být tak zhruba jen o 100 let starší než Pražský hrad…

Na Vyšehradě se ukrývají ovšem architektonické poklady, jak zajisté všichni víme – vzácná románská rotunda sv. Martina, novogotický kostel sv. Petra a Pavla, národní pohřebiště - hrobka Slavín a podzemní kasemata s originály některých barokních soch z Karlova mostu.

Každý ale nemá tu možnost vidět Vyšehrad ve tmě s osvícenými památkami, a proto jsem se tam vydala, abyste i vy se mohli potěšit krásou osvětleného Vyšehradu.

Jako dítě jsem milovala nejvíc pověst o Horymírovi a jeho Šemíkovi a ačkoliv historikové pravdivost této pověsti popírají, vždycky se neopomenu zastavit na vyhlídce, ze které je ona pověstná skála, odkud měli skočit, vidět. A celou scénu si představuji - tak jako kdysi. Taky si dodnes pamatuji nápis na domnělém Šemíkově hrobu, který se ale skutečně v Neumětelích nachází:

V Neumětelích se věřilo a věří, že zde Šemík, věrný kůň rytíře Horymíra, zakopán leží." 

Pověst vypráví, že Vyšehrad založil kníže Krok, když hledal bezpečnější sídlo, a po něm na Vyšehradu vládla jeho dcera Libuše…ovšem počátky Vyšehradu nejsou dosud dostatečně probádány a ztrácí se nám v tmách. Písemně je existence Vyšehradu poprvé dosvědčena až opisem na rubové straně denárových mincí koncem vlády Boleslava II. 

První latinsky psaná kronika, která se zaobírá historií Vyšehradu, je Kosmova kronika, o které si ovšem můžeme jen říkat: věřit, či nevěřit ?

Čertův sloup – připomínající jakési „tři prsty“ - se nachází na území Vyšehradu několik století, jak se sem dostal ve skutečnosti a jaký mohl mít účel, je stále záhadou.

Také se vypráví pověst podobná pověsti o o blanických rytířích: vyšehradské návrší v sobě skrývá prý tajné sklepení, kde je ukryt zlatý poklad. 

My ten poklad hledat ovšem nemusíme, my už ho totiž máme – je jím celý Vyšehrad.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.