Epidemie brzdí. Klesá číslo R i počet nově nemocných. Protiepidemiologická opatření teď bude hlídat PES
Ilustrační foto: ingimage.com

Epidemie brzdí. Klesá číslo R i počet nově nemocných. Protiepidemiologická opatření teď bude hlídat PES

13. 11. 2020

Ministr zdravotnictví Jan Blatný představil na tiskové konferenci systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření s názvem PES. Ten by měl řídit protiepidemiologická opatření v jednotlivých krajích.

Systém bude mít pět úrovní rizikového vývoje, které budou vycházet z výskytu nových případů na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní, výskytu nákazy mezi seniory, reprodukčního čísla a podílu pozitivních testů. Z dat se bude vypočítávat tzv. rizikové skóre, které bude pro veřejnost na škále od 1 do 100 ukazovat míru rizika. Rizikové skóre bude zveřejňované od 16. listopadu na webu Ministerstva zdravotnictví. odpovídá kategorii čtyři.

Skóre bude vycházet ze čtyř faktorů, a to z podílu pozitivních testů, počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel, počtu nakažených seniorů a takzvaného reprodukčního čísla. To udává, kolik lidí průměrně infikuje jeden nakažený. Podle něj lze tedy určit, jestli epidemie zrychluje či zpomaluje. Každý parametr bude mít určitou hodnotu, další dva body se budou přičítat, pokud za poslední týden číslo poroste.
 
„Hlavním cílem nového hodnocení PES je především zvýšit čitelnost a predikovatelnost aktuální epidemiologické situace. Chceme, aby veřejnost měla představu, jaká je situace v jejich kraji a zda se mají připravit na rozvolňování, nebo zpřísňování zavedených opatření. Do skóre budou zabudovány pouze parametry, které si může každý občan vyhodnotit a spočítat z dostupných dat,” popisuje nový systém hodnocení ministr zdravotnictví Jan Blatný.
 
Dušek: epidemi brzdí
 
„Je evidentní, že epidemie jeví známky brždění. Klesá populační zátěž z týdne na týden. Číslo R klesá a přináším i relativně pozitivní zprávu ohledně hospitalizace - v žádném regionu nevidíme plnění rizikových scénářů,“ uvedl na tiskové konferenci šéf Ústavu zdravotních informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle něho je nyní v českých nemocnicích aktuálně leží asi sedm a půl tisíce pacientů, z toho asi tisícovka v těžkém stavu.

Na bodu zlomu se nachází i počet nemocných zdravotníků. Těch je podle Duška kolem 11 000, přičemž počet nově nemocných lékařů, sestřiček a dalšího zdravotního personálu pomalu klesá. "Je to takový bod zlomu a další indikátor, že jsme se možná ocitli za vrcholem epidemie,“ uvedl Dušek.

Dokazují to i čísla: počty nově odhalených případů nákazy každý den mírně klesají (včera se nově nakazilo 7874 lidí) a reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 0,8. 

„Hodnotu reprodukčního čísla se podařilo dostat na hodnotu 0,8. Pokud budeme i nadále dodržovat platná opatření, je velmi pravděpodobné a předvídatelné, že se jeho hodnotu bude dařit snižovat ještě více,“ vysvětluje podmínky pro zachování příznivého vývoje ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

 

PES_opatření.png

Celá tabulka "Matice opatření Ministerstva zahraničí" je ke stažení v souboru PDF pod článkem.

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
PES_Matice-opatření_gratika_final.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.