Andělský strom
Ilustrační foto: pixabay.com

Andělský strom

23. 11. 2020

Milé babičky, maminky a tetičky! Pokud článek osloví i dědečky, tatínky a strýčky, bude mi ctí!

Jak se chystáte na vánoce? Je to divná doba, že? Obchody zavřené, nám se doporučuje zbytečně netrajdat tam, kde je víc lidí - a co dárky? Na štěstí obálka s obnosem potěší vždy a každého.

Dnešní situace dolehla na mnohé rodiny. Dobročinné organizace se na nás obrací a budou obracet s přáním, abychom je podpořili. Nevím, kolik toho financujete, ale já už loni podpořila Andělský strom. A mezi námi - ty peníze mi nikde nechyběly.

Když si dáte do vyhledávače Andělský strom, dovíte se, že jsou rodiny, které jsou na tom opravdu špatně. Rodiny, kde některého z rodičů uvěznili. Řeknete: Dobře mu tak, asi měli proč! Ale víte, jak to odskáčou jeho děti?

Jednak se stanou dětmi toho kriminálníka. Ve svém bydlišti, ve škole, všude se na ně dívají s předsudkem: Kdo ví, co vyroste z něj, když to doma takhle vypadá!

Jednak se ocitnou v situaci, kdy není nejen na oslavu vánoc, ale třeba ani na boty, na nájem. A proto u nás už deset let pracuje Andělský strom.

Vězeňská duchovenská služba pomůže vytipovat rodiny, které potřebují pomoc. Rodiny, které jsou schopné spolupráce. A těmto rodinám zprostředkují, že rodič z vězení napíše dítětí, které kdovíjak dlouho neviděl a neuvidí, dopis k vánocům. Dárek k vánocům dítěti financují dobrovolní dárci. Třeba Ty, trpělivá čtenářko.

Nekupují se vždy plyšáci, někdy rodina poprosí o teplou bundu nëbo o zimní boty. Dobrovolníci dárky zabalí a Andělský strom zařídí dopravu. Dětí reagují tak, že to stojí za těch pár korun. 

Pracovníci Andělského stromu nabízejí rodinám i Andělský kemp - prázdninový pobyt pro tyto děti. Kromě toho, že se děti dostanou "za hranice všedních dnů", se také setkají s dětmi, které jsou na tom stejně: ve svém okolí se na ně koukají přes prsty. Setkají se s lidmi, kteří jim chtějí ulehčit jejich úděl. Když je to třeba, Andělský strom zařídí i návštěvu ve věznici, přidá na dopravu, doprovodí dítě.

To všechno stojí peníze. Určitě je to prostor pro práce církví - ale víte sami, jak se lidé v Čechách hrnou do církví.

Město Brno letos vyhlásí sbírku pro tuto organizaci. Takže není jen na Tobě, milá čtenářko, zda se připojíš. Dětí v těchto rodinách je kolem 30 000 a loni dostalo dárek 1300 dětí, takže prostor pro pomoc pořád ještě je.

Jestli to má cenu? Já jsem jako dítě zažila, že každé prázdniny, kdy oba rodiče chodili do práce, nás brala teta na chatu. Ke svým třem dětem ještě mého brášku, mne a sestřenku-jedináčka. Na chatě se topilo v kamnech a pro vodu se chodilo do studánky. My tam jezdili deset let. Deset let na nás teta prala v potoce a chodila s dcerami do vsi pro ruksaky chleba a dalších potravin. Nikdy jsem na to nezapomněla a doteď zvu k nám na Šumavu známé na dovolenou. Myslíte, že setkání s těmi, kdo rodině pomáhají, s Andělským stromem, děti neovlivní?

Děkuji všem, kdo dočetli až sem a přeju krásný advent!

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.