Koronavelikonoce
Foto: autor

Koronavelikonoce

25. 11. 2020

Příchod Velikonoc, svátků jara, ohlašuje příroda zpěvem a hnízděním ptactva, rozkvétáním a probarvováním nejrůznějších květinek a expanzí plevelů. Letošní Květnou neděli v karanténním období se snažily rozjasnit ranní sluneční paprsky. Tím dnem TO začalo.

Naše domácnost opětovně procházela hygienickou očistou s důslednou desinfekcí a netrpělivě jsem očekával výměnu savového zápachu (podle manželky vůně čistoty) za daleko příjemnější směs vůní pečeného beránka, mazanců a plecovníků plněných masem. V ovzduší zatím viselo jen nebezpečí v přidělení nějakého nezbytného úklidového úkonu.

Podařilo se mi dojednat s vnoučaty pauzu v jejich soustředěném prohánění panáků křižujících monitor počítače, a abychom nepřekáželi, vyrazili jsme zdobit předzahrádku, které vždy ve velikonočním období vévodí „rozkvétající vejcovník“. Z našich aranžérských aktivit jsme byli vyrušeni po silnici procházející mladou maminkou s kočárkem a doprovodem na koloběžce, která místo pozdravu nás ohromila udivenou otázkou s důrazným, však pohrdavým, tónem v hlase: „Co blbnete? Vždyť Velikonoce letos nejsou!“ Blesklo mi hlavou, že zmínka o pašijovém týdnu či vzkříšení by nepadla na úrodnou půdu, jen jsem se zmohl na strohou odpověď: „Proč by letos nebyly? Velikonoce budou, i když my tady nebudeme,“ ale potencionální nositelka tradičních zvyků se vztyčenou hlavou a zřejmě utkvělou myšlenkou o bláznivém sousedovi už hrdě pelášila dál.

Toto letmé střetnutí však ve mně probudilo zachránce lidových tradic, zejména když doposud neznámý nouzový stav a karanténa působily tísnivě a nepříznivě především v rodinách mých vrstevníků. Začal jsem hned tvořit literární velikonoční seriál o historii, významu a tradicích jednotlivých dnů pašijového týdne a velikonočních svátků. Články jsem rozesílal mailem členům našeho seniorského klubu. Postupně jsme rozšiřovali korespondenci o fotografie domácí i zahradní výzdoby, upečených velikonočních dobrot a vzájemná sváteční přáníčka plná naděje. S vnoučaty jsme vyrazili na vrbové proutí, vlastnoručně upletli pomlázku, vyrobili kytice i věnec na dveře. Sváteční náladu jsme si užívali v omezeném pojetí, neboť nám scházela atmosféra našeho dřevěného kostelíka a pondělní bujaré veselí.

Elektronický seniorský informační kanál měl velký ohlas a funguje i v současné druhé vlně. Připravujeme vzájemné virtuální návštěvy ve vánočním období. Když si píšeme, víme o sobě.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.