Jakou knihu pořídit jako vánoční dárek?
FOTO: Radiotéka

Jakou knihu pořídit jako vánoční dárek?

29. 11. 2020

Knihy patří k nejmilejším a nejvděčnějším vánočním dárkům. Pokud i vaši blízcí rádi čtou, můžete jim vybrat některou z knih či audioknih z nakladatelství Portál, Grada či z Radiotéky.

 Tipy z nakladatelství Radiotéka - knihy

Josef Fanta - Ekolog lesa a krajiny
Příběh vizionáře lesnictví a ekologie krajiny a jeho cesta z Krkonoš do Nizozemí a zpět. Věcné názory profesora Josefa Fanty týkající se péče o lesní ekosystémy a krajinu jsou v posledních desetiletích v české debatě o smysluplném využívání lesa a krajiny nepřehlédnutelné. "O les se nedá pečovat harvestorem," říká ve svých vzpomínkách, jež původně zazněly v rámci oblíbeného pořadu ČRo Vltava Osudy, avšak pro knižní zpracování byly podstatně rozšířeny.

large.jpg

 

Karel Oliva, Jan Rosák - Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas. 

Slovo nad zlato_obálka_final.jpg

 

Jitka Novotná - Stříbrný vítr 2
Třináct rozhovorů s významnými osobnostmi současné české umělecké a vědecké scény odvysílaných ve stejnojmenném pořadu Českého rozhlasu Dvojka. Jitka Novotná se umí ptát tak, že všichni vzácní hosté, lidé různých oborů a osudů, odpovídají rádi a upřímně, protože se v její společnosti cítí nejen příjemně, ale i bezpečně. 

obalka_stribny_vitr.jpg

 

František Novotný - Jak se hladí duše
Nová sbírka textů oblíbeného spisovatele a moderátora s ilustracemi Jiřího Anderleho.

Jak_se_hladi_duse_FINAL.jpg

 

Olga Štrejbarová, Martin Ondráček - Příběhy Ježíškových vnoučat
Jeden z nejúspěšnějších projektů Českého rozhlasu přináší každoročně radost z naplněných vánočních přání více než čtrnácti tisícům seniorů. Kolik lidí, tolik přání a tolik příběhů. Ty nejsilnější jsou zachyceny textem i desítkami reportážních snímků. Mediálně vděčné jsou bezesporu seskok s padákem ve dvaadevadesáti letech, přijetí u papeže, seznámení s Karlem Gottem či Lucií Bílou… Ale při čtení této knihy pochopíme, že neméně důležitý může být stisk ruky, pohlazení, chvilka, v níž se ztratí smutek a samota.

Jeziskova vnoucata_ctverec.png

 

Tipy z nakladatelství Radiotéka - audioknihy a CD

W. Gortner - Vatikánská princezna
Byla legendami opředená pověstná kráska Lucrezia Borgia zákeřnou femme fatale, anebo nevinnou dívkou, kterou příbuzní neváhali zneužít pro své cíle? Čte Jana Stryková.

vatikanska-princezna.jpg

 

Josef Mareš - Okno smrti
Detektivka podle skutečných událostí s Viktorem Preissem a Václavem Neužilem z pera exkriminalisty a spoluscenáristy seriálu Případy 1. oddělení.

Audiokniha-Okno-smrti-Josef-Mares.jpg

 

Adam Plachetka - Music Man
Nejúspěšnější tuzemský basbarytonista se světovým renomé Adam Plachetka vás zavede do světa muzikálů za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Neslavnější písně z muzikálů Jesus Christ Superstar, Pomáda, My Fair Lady, Bídnici, Miss Saigon a dalších.

music-man-cd.jpg

 

Spejblova a Hurvínkova učebnice jazyka českého
Rozhlasový seriál z roku 1993 se populárními hrdiny pobaví děti a dospělé i dnes. 

99164225_spejblova-a-hurvinkova-ucebnice-jazyka-ceskeho.jpg

 

Richard Gordon - Doktor na moři
Mladý doktor pozvolna proniká do tajů života mořských vlků a stává se občas nedobrovolným svědkem i účastníkem bujných radovánek v dalekých přístavech. Čte Martin Písařík.

Gordon Richard Doktor na moři.jpg

 

Tipy z nakladatelství Grada - knihy

Petr Sojka - Pražské dvorky
Kniha nás zavede do světa, který se odehrává za fasádami pražských ulic – na dvorky nejrůznějších pražských domů, které žijí již po desítiletí svébytným společenským životem. Navštívíme malé komunity uvnitř velkoměsta, které často navazují na aktivity svých předchůdců. Na svých dvorcích promítají filmy, muzicírují, pěstují nejrůznější plodiny, zkrátka starají se o své prostředí i o své společenství.

110124_350_0_fit.jpg

  

Hrady Čech a Moravy
Návštěva některého českého nebo moravského hradu představuje pro mnohé z nás jeden z nejoblíbenějších způsobů trávení volného času. Výlet na hezké místo, prohlídka interiérů i architektury, výklad průvodce… Pokud ale o osudech hradu a jeho obyvatel víme něco navíc, co není běžně známo, stane se z obyčejné návštěvy něco mnohem zajímavějšího a leckdy nezapomenutelného. Kniha zkušeného autora a pedagoga Jana Kvirence nabízí čtenářům právě takovýto pohled „za oponu“ některých našich hradů.

103355_350_0_fit.jpg

 

Alena Isabella Grimmichová - Vánoční ozdoby a dekorace
Spoustu vánočních ozdob, dekorací a malých dárků lze vytvořit z materiálů, které najdeme doma, na zahradě nebo na procházce v přírodě. Projekty jsou snadné, ale nápadité a k jejich realizaci nepotřebujeme žádné zvláštní znalosti nebo schopnosti, jen chuť to zkusit.
Co všechno lze vytvořit z krabice od mléka, plat od vajec, z kapslí z kávovaru, stránek ze starých knih, zbytků svíček, nepotřebných formiček, zbytků stuh a krajek, starých časopisů, kartonu, kamení, písku, mušlí, přírodnin a dalšího materiálu, který je zdarma všude kolem nás?

112487_350_0_fit.jpg

 

Meredith Erickson - Zažít Alpy
Když otevřete tuto knihu, okamžitě se přenesete doprostřed Alp. Najdete v ní povídání horách a jejich historii, tipy na cesty a autentické, léty ověřené recepty. Čtyři alpské státy znamenají čtyři rozsáhlé kapitoly - v každé najdete recepty typické pro alpskou kuchyni daného regionu společně s povídáním o místních surovinách, kuchařích, majitelích horských chat, tipy na to, co si nesmíte nechat ujít.

 Titul kniha Alpy

 

Ladislav Jurovatý - Velká kniha drátenictví
Jedinečnost Velké knihy o drátenictví spočívá v její komplexnosti, s kterou autor mapuje drátenické řemeslo a zpracování drátu s možnostmi jeho využití v umělecké tvorbě i při výrobě praktických předmětů. K popisu základních technik jsou ještě připojeny podrobné návody na zhotovení 12 výrobků, z nichž se každý váže k jednomu měsíci v roce.

 Dráteníci

 

Robert Brynza - Mlha nad Shadow Sands
Kate Marshallová a její asistent Tristan Harper vyšetřují další zapeklitý případ. Jak spolu souvisí zmizení mladých lidí a oblast Shadow Sands? A jakou roli hraje hustá anglická mlha? Při potápění ve vodní nádrži Shadow Sands objeví Kate Marshallová mrtvé tělo mladíka, který býval vynikajícím plavcem. Přivolaní policisté případ označí za tragickou nehodu, přestože má Kate své pochybnosti.

128983_350_0_fit.jpg

 

William Anthony - Mystický léčitel
Tajemství chronických i záhadných nemocí a jejich léčení Uzdravte se. Užasnete, jak je to snadné. Funguje to. Taky chodíte od doktora k doktorovi, a žádný vám dosud nedokázal pomoct? Dokonce vám naznačují, že jste simulanti, jenomže vám je stále hůř? Obáváte se rakoviny a chcete vědět, jak jí předejít? Chcete zhubnout? Vypadat a cítit se mladší? Chcete být konečně zdraví?

594800_600_0_fit.jpg

 

Tipy z nakladatelství Grada - audioknihy

Peter Nyström - Poslední na seznamu
Když se John probudí v nemocnici s rozsáhlými střelnými zraněními, ví, že z toho vyvázl lacino. John Adderley je tvrdý chlap – agent FBI, vlk samotář s vlastními metodami, který si svoje problémy nechává pro sebe. Jenže ten poslední se mu přeci jenom chystá přerůst přes hlavu. Zpackaný pokus infiltrovat drogový kartel skončil pistolí u hlavy, krvavou přestřelkou a přetrvávajícími záchvaty paniky.Čte Pavel Soukup.

240845_350_0_fit.jpg

 

Auci Stefania - Sicilští lvi
Kniha sleduje vzestup proslulé italské dynastie Floriů od skromných začátků až na vrchol přísné hierarchie uzavřené sicilské společnosti. Od začátku 19. do poloviny 20. století rodina Floriů prakticky převzala vládu nad Sicílií. Floriovi byli cílevědomí, ambiciózní a odhodlaní stát se bohatšími a mocnějšími než kdokoliv jiný. Čte Zuzana Stivínová.

240852_600_0_fit.jpg

 

Tip z nakladatelství Portál - knihy

Renata Škaloudová - Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek
Pracovní listy obsahují ucelený záběr aktivizace osob nad 65 let – rébusy, procvičování smyslových vjemů, komunikace a paměti a cvičení. Sjednocujícím prvkem pracovních listů jsou rébusy – doplňování jména do krátkého veršíku s možností ověření v kalendáři. Náměty činností ve výše zmíněných oblastech se jmény nebo veršíky daného týdne korespondují.

465_bg.jpg

 

Lenka Šnajdrová - Léčivý rodokmen
Nemusíte cestovat po matrikách, abyste zmapovali příběh vašeho rodu. Cesta k poznání kořenů, ze kterých jste vyrostli, vede skrze příběhy. Kniha vás postupně provede vším, na co byste se mohli zeptat žijících členů své rodiny a získat tak vyprávění o tom, z jaké rodiny skutečně pocházíte. 

bmid_lecivy-rodokmen-5gC-431119.png

 

Christiane Ritter - Žena v polární noci
Christiane Ritter, rodačka z Karlových Varů strávila rok v Arktidě a nejenže přežila polární noc a tamní extrémní klima, ale do arktické krajiny se zamilovala. Živým a velmi současným jazykem popisuje nejen obtíže lovu a boj o přežití v drsné přírodě, ale i chvíle, kdy se člověk potkává sám se sebou oholený na kost od civilizačních nadbytků a cítí sepětí s přírodou a vším živým. 

index.jpg

 

U ambonu
Když na jaře sevřela celé Česko koronavirová karanténa, utichly i hlasy v kostelech. Ve 21. století však máme i jiné způsoby předávání informací a jedním hlasem, nebo vlastně šesti hlasy, které začaly nenadálé ticho nabourávat, byl podcastový projekt U ambonu. V něm se sešla šestice známých kněží, která každý den komentovala evangelijní čtení. Jejich krátké promluvy tak pomáhaly zvládat fyzickou i sociální izolaci, osamění i obavy z budoucnosti tisícům vděčných posluchačů.

u-ambonu.jpg

 

Karel Nešpor - Úsměvy, zkušenosti, výstřednosti
Známý český psychiatr se v nové knize opět pozastavuje nad absurditami každodenního života i nad jeho krásou, které si povšimne jen ten, kdo si na ni udělá čas. Nechybí ani půvabné historky z abstinentského života. První část knihy se věnuje různým aspektům smíchu a úsměvu, druhá část se zabývá mj. bludy a bludíky, cudnou a necudnou reklamou či transformačním účinkem vděčnosti a třetí část pojednává o vhodných technikách a návodech vedoucích k tělesné i duševní vyrovnanosti.

usmevy-zkusenosti-vystrednostixJrV8-YX4-.png

 

Zbyněk Hrkal – Stopy bílého muže
Nedostatek vody a problém využívání vodních zdrojů, to jsou témata, která ve své knize Voda včera, dnes a zítra zpracovává celosvětově působící hydrogeolog Zbyněk Hrkal. Kniha na pomezí cestopisu a literatury faktu nás zavede do exotických zemí s koloniální historií poznamenaných zásahem „bílého muže“. Problematika nedostatku vody se tak autorovi stává odrazovým můstkem k obecnějšímu pojednání o skutečné podstatě problémů, s nimiž se dané státy potýkají a které ve stále větší míře zasahují do života obyvatel dnešní Evropy, Českou republiku nevyjímaje.

stopy bileho muze.jpg

 

Raymond Smullyan - Šeherezádiny hádanky
Po pohádkách moudré Šeherezády přišly podle Raymonda Smullyana na řadu hádanky. Aby nepřišla o hlavu, vypráví králi každou noc jednu, a jemu se tak líbí, že hned jak jednu vyluští, chce vždy slyšet další. Celkem je tak v knize nabídnuto 225 hádanek různé úrovně obtížnosti. Všechny ale rozvíjejí logické myšlení, někdy vyžadují trochu matematiky, vždy ale postřeh a vtip. Na Šeherezádiny hádanky pak navazují staré historky s hlavolamy, hry s čísly, logické paradoxy a podobně. Kniha je určena pro všechny, kdo chtějí rozvíjet své myšlení a nenechat mozek zlenivět.

šeherezáda.png
 

 

knihy
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.