Česko pojede na trojku. Malé obchody, restaurace a služby se otevřou ve čtvrtek
Ilustrační foto: pixabay.com

Česko pojede na trojku. Malé obchody, restaurace a služby se otevřou ve čtvrtek

29. 11. 2020

Česká republika se posouvá ze čtvrtého na třetí stupeň protiepidemiologického systému. To znamená, že se rozvolní celá řada protiepidemiologických opatření, otevřou se obchody a služby. Vláda dnes rozhodla, že se tak stane ve čtvrtek.

Malé obchody, restaurace a služby jako například kadeřnictví si budou muset na otevření ještě pár dní počkat. „Vláda jednohlasně rozhodla, že Česká republika přejde ze stupně číslo 4 do stupně číslo 3. Datum bude ve čtvrtek příštího týdne,“ uvedl dnes na tiskové konferenci po mimořádném zasedání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Co se tedy ve čtvrtek 3. prosince stane?

Ruší se noční zákaz vycházení. Venku by se mohlo scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech.

Otevřou se všechny obchody, tedy supermarkety i malé obchůdky z ulice. Podmínkou bude zabezepčení prostoru o velokosi 15m2 pro jednoho nakupujícího. Budou moci otevřít i venkovní stánky, které se tradičně před vánočními stánky instalují na náměstích měst a obcích. Nebude se ale u nich smět konzumovat jídlo. Obchody budou moci být otevřeny i v neděli.

Restaurace budou moci otevřít za podmínky, že bude uvolněna pouze 50procentní kapacita s tím, že u stolu budou moci sedět maximálně čtyři strávníci. Otevírací doba bude možnáí od 6.00 do 22.00 hodin.

Otevřít budou moci i fitcentra s omezením 2m2 na jednoho cvičícího. Skupinové lekce budou moci být nanejvýš ve skupinách do deseti lidí.

Od čtvrtka lidé budoou moci navštívit i zoologické zahrady, ovšem i tam budou omezeny kapacity.

Za sobotu v Česku přibylo 2667 nakažených, tedy o 524 osob méně než v sobotu minulý týden. Podle ministra Jana Blatného predikce naznačují další zlepšení situace v následujících dnech. Proto se vláda rozhodla o uvolnění opatření ve čtvrtek, která budou platná pro celou Českou republiku.

 

koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Ke stažení
PES_matice_opatreni_221120_final.pdf

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%