Příběh vánočního stromu
Ilustrační foto: pixabay.com

Příběh vánočního stromu

2. 12. 2020

Cestu z venkova do Prahy lemovaly o prvním adventním večeru rozzářené stromky.

Odvyprávěla jsem vnukovi polozapomenutý příběh, spojený s básníkem a žurnalistou Rudolfem Těsnohlídkem, autorem lyrické bajky o lišce Bystroušce.

Se jménem spisovatele je ale spjata i novodobá tradice rozsvícení vánočních stromů na náměstí měst s cílem prostřednictvím sbírek pomáhat potřebným dětem.

K této tradici se váže událost z 22. prosince 1919, kdy Rudolf Těsnohlídek a jeho přátelé malíř František Koudelka a úředník Josef Tesař nalezli v lese u Bílovic nad Svitavou rok a půl staré děvčátko. Malou Lidušku zachránili před umrznutím a bezdětná rodina z Brna ji pak přijala za svou.

Byla vypátrána i matka. Služka s nemanželským dítětem nemohla nikde získat práci, a tak se uchýlila k zoufalému činu. Neunikla ani pětiletému žaláři, ani výčitkám svědomí.

Rudolfa Těsnohlídka pohnutý příběh velmi zaujal.

Začal se hlouběji zajímat o osudy opuštěných dětí a rozhodl se vybudovat pro ně domov.

Inspirován příkladem z Kodaně podnítil vznik tradice vánočních stromů, pod nimiž lidé dobrovolně přispívají sociálně slabým.

I jeho zásluhou byl 13. prosince 1924 na náměstí Svobody v Brně slavnostně rozsvícen první vánoční strom republiky.

Trvalo další čtyři roky, než byly získány nezbytné finance pro položení základního kamene brněnského dětského domova Dagmar. Iniciátor Rudolf Těsnohlídek se splnění svého snu nedožil.

Domov dodnes nese jméno laskavé dánské královny Dagmar (Markéta Přemyslovna, 1186-1213), dcery českého krále Přemysla Otakara I.

Tradice masarykovské republiky byla zpřetrhána německou okupací. V roce 1945 na ni navázala vánoční sbírka pro válečné sirotky.

Po letech útlumu bylo stavění vánočních stromů republiky obnoveno Irenou Svobodovou, manželkou prezidenta Ludvíka Svobody. O Vánocích 1968 poprvé uspořádala sbírku pro SOS dětské vesničky, které se tehdy u nás začaly budovat.


Přestože  letošní rok nepřeje setkávání, nasvícený vánoční strom, tóny koled, vůně cukroví a zjihlé hlasy našich přátel a blízkých dávají vědět, že nastal tajemný adventní čas.

Pokoj lidem dobré vůle!

 

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.